Cautare avansata

EurMonitor Guvernare: Nastase risca sa fie trecut pe lista neagra


CPC arata ca premierul a pierdut avantajul negociat / "Cartel ALFA" sustine Campania pentru un Parlament curat / Dezbatere mai vie la Adevarul decat la TV

Organizatiile constituite in coalitia ad-hoc "Coalitia pentru un Parlament Curat", luind act de amenintarile unor candidati si sefi de partide in legatura cu lista candidatilor care nu corespund criteriilor de integritate morala stabilite de societatea civila, fac urmatoarele precizari:

1. Campania Coalitiei pentru un Parlament Curat este reprezentativa pentru opinia publica din Romania.

Sondaje repetate au aratat ca romanii in marea lor majoritate considera politica drept cea mai corupta dintre profesii, indica parlamentarii in topul categoriilor sociale aflate deasupra legii si considera ca alegerile nu schimba nimic indiferent cine cistiga, deoarece aceiasi oameni corupti conduc Romania sub orice regim.

Campania noastra s-a nascut ca raspuns la aceste perceptii publice care pun in pericol tinara democratie romaneasca.

Daca alte institutii nu au facut nimic desi erau chemate sa raspunda acestor ingrijorari, societatea civila de asta data a aratat ca are forta si curajul sa se faca purtatorul de cuvint al acestui mesaj.

Aceasta campanie e o forma de disperare a opiniei publice care si-a pierdut increderea in vointa guvernului de a rezolva problema coruptiei. Doi ani la rind de la introducerea legislatiei anticoruptie intre jumatate si doua treimi din romani au afirmat prin intermediul sondajelor ca in loc sa scada coruptia creste.

In aceste conditii un exercitiu de purificare al clasei politice este absolut necesar. Coalitia nu face decit sa isi exercite libertatea de opinie informind milioanele de alegatori ca nu recomanda, din varii motive, candidatii de pe lista.

Este dreptul nostru sa recomandam (sau nu) pe cine consideram potrivit sa reprezinte pe romani in Parlamentul tarii, iar acest fapt in sine nu poate face obiectul nici unei discutii cu substrat juridic. Candidatii pot contesta faptele selectate in rezumatul biografiei lor, dar nu demersul ca atare.

Noi nu interzicem si nu anchetam, noi nu facem decit sa informam pe alegatori asupra opiniei noastre si a criteriilor care stau la baza ei.

Romania nu trebuie sa ramina doar o democratie electorala, ca in acele state din lumea a treia in care odata alesi oamenii politici nu se poarta democratic, ci trebuie sa devina o democratie substantiala dupa modelul european.

2. Criteriile privind integritatea in politica - avantajul personal prin utilizarea pozitiei publice, oportunismul sau traseismul politic, afacerile necurate, cooperarea cu fosta Securitate - au fost agreate cu toate partidele politice, care au facut declaratii oficiale in acest sens (afisate de multa vreme pe site-ul coalitiei: http://contracoruptie.ong.ro).

La fel, echipa de negociere cu partidele politice, formata din Cristian Pirvulescu, Alina Mungiu-Pippidi, Roxana Ionita, Cristina Guseth, Ioana Avadani, Adrian Mosneag a fost acceptata de toate partidele fara obiectii.

Denuntarea partenerilor si a criteriilor agreate la sfirsitul acestui exercitiu, dupa ce unii candidati au fost chiar retrasi de partide din aceste motive, este puerila si nu arata decit totala inadecvare la orice joc democratic in care regulile se aplica tuturor la fel.

Nu e acceptabil sa-ti schimbi discursul peste noapte dupa cum iti dicteaza interesele de moment.

3. In consecinta reactiile agresive si amenintarile la adresa unor membri ai coalitiei, ca si presiunile in varii forme asupra justitiei ca sa interzica activitatea noastra - exact una din cauzele initiale care au dus la plasarea pe liste a unor candidati exersati in amestecul in treburile justitiei - nu fac decit sa arate justetea demersului nostru.

In acest sens toate organizatiile semnatare ale prezentei declaratii si membre ale Coalitiei se declara solidare cu cei acuzati in nume personal de catre candidatii sau partidele care figureaza pe lista noastra si care profereaza amenintari de varii tipuri, nedumerindu-ne inca o data de ce niste candidati

fara nici o tragere de inima pentru democratie insista sa faca parte dintr-un Parlament democratic.
4. In sfirsit, coalitia ia nota de declaratia premierului Adrian Nastase dintr-o emisiune televizata de denuntare a intelegerii dintre coalitie si PSD pe baza careia PSD a retras de pe lista sa 29 de candidati, iar Coalitia a rezolvat favorabil 18 contestatii ale acestui partid.

Dat fiind ca dl Nastase declara ca nu mai exista o asemenea intelegere, cecul in alb acordat domniei sale ca lider de partid care lupta sa aplice criteriile coalitiei inceteaza in mod firesc.

Ca atare, dl Nastase personal va fi monitorizat prin prisma celor opt criterii, ca orice candidat, si, la rigoare, poate fi adaugat listei pentru municipiul Bucuresti a Coalitiei.

Agentia de Monitorizare a Presei
Alianta Civica
APADOR - Comitetul Helsinki
Asociatia Pro Democratia
Asociatia Studentilor din Facultatea de Stiinte Politice
Asociatia Revolutionarilor Fara Privilegii
Centrul pentru Jurnalism Independent
Freedom House Romania
Fundatia pentru o Societate Deschisa
Grupul pentru Dialog Social
Liga Romana de Presa
Societatea Academica din Romania

Comunicat de presa preluat de la Revista Presei

========================

CNS "Cartel ALFA" sustine Campania pentru un Parlament curat

Comitetul Confederal al CNS "Cartel ALFA" considera initiativa organizatiilor societatii civile constituite in Coalitia Romana pentru un Parlament Curat, una extrem de necesara intr-o societate in care, in actiunea politica nu se regasesc deloc criteriile moralitatii, ale corectitudinii si ale interesului pentru comunitate.

Campania pentru un Parlament Curat este in primul rand o consecinta a nepromovarii de catre Parlament a initiativelor societatii civile privind introducerea votului uninominal.

Pentru a putea sa ascunda in continuare clientela politica in spatele listelor, majoritatea partidelor politice au respins in repetate randuri initiativele de reforma electorala si nu au dorit introducerea votului uninominal.

Fara a avea pretentia de a constitui o instanta de decizie, campania isi doreste sa informeze cetatenii asupra candidatilor ce le solicita votul si, in acelasi timp, sa-i faca sa reflecteze asupra faptului ca a vota inseamna de fapt a trimite in parlament niste oameni, unii poate total nepotriviti pentru o asemenea functie.

Campania suplineste un proces care, in conditii normale, ar trebui sa fie unul intern al organizatiilor politice. In interiorul acestor organizatii se pare insa ca lipsesc criteriile morale.

De nenumarate ori, cand un personaj politic a fost subiectul unui scandal public, colegii sai de partid s-au instituit imediat in aparatori si garanti inainte ca justitia sa se pronunte, compromitand astfel credibilitatea intregii organizatii.

Nu am asistat insa la nici o demisie "de onoare" atunci cand justitia a gasit vinovatia personajului.

Vehementa cu care anumite partide si oameni politici critica acest demers, prin amenintari directe fata de initiatorii sai, dezvaluie cat de puternice sunt tendintele centraliste si sechelele comuniste, cat si incapacitatea lor de a intelege ca aceasta campanie este in primul rand un exercitiu de democratie si libertate.

Astfel, constientizand nevoia acuta de garantii morale si actiune civica, CNS "Cartel ALFA" sustine Campania pentru un Parlament curat si face cunoscut acest demers prin structurile proprii pentru informarea membrilor sai, cetateni cu drept de vot.

Comunicat de presa preluat de la Revista Presei

==========================

Dezbaterea electorala de la Adevarul - mai vie decat sezatorile TV

Cinci dintre candidatii la Presedintia Romaniei au fost invitati si au participat, ieri, la traditionala dezbatere a ziarului Adevarul cu principalii pretendenti la functia suprema in stat. Adrian Nastase, Traian Basescu, Marko Bela, Gheorghe Ciuhandu si Petre Roman au raspuns, timp de doua ore, intrebarilor ziaristilor Adevarului, dar si unora dintre cele primite, saptamana trecuta, de la cititorii nostri. Cei cinci au venit la redactie insotiti doar de cate un consilier din staff-ul de campanie, cu exceptia premierului Adrian Nastase, flancat si de purtatorul de cuvant al guvernului, Despina Neagoe, si de seful campaniei electorale, Dan Nica, si de efectivul aferent de ofiteri SPP.

Atmosfera a fost una calma, lipsind in mod surprinzator contrele dure intre Basescu si Nastase. Principalele intrebari au vizat programele candidatilor, viziunile lor despre politica interna si externa si modalitatea de actiune a fiecaruia in situatii politice inconfortabile, cum ar fi coabitarea.

In aceasta chestiune, toti cei intervievati s-au declarat pregatiti pentru o astfel de eventualitate, dar au spus ca o coabitare intre presedinte si un guvern de alta culoare politica nu este de dorit acum. Traian Basescu a afirmat ca ar prefera, in eventualitatea coabitarii, mai degraba un premier UDMR, iar Adrian Nastase a declarat, in premiera, ca ar vrea un prim-ministru tehnocrat, neangajat politic daca ar fi nevoie de infratirea mai multor forte politice pentru a crea o majoritate.

Tot in premiera, Basescu a dezvaluit ca presedintele executiv al PD, Emil Boc, a avut negocieri cu cativa reprezentanti ai radicalilor maghiari, care ar fi vrut sa candideze la parlamentare pe listele Aliantei D.A., promitand, in schimb, sa aduca voturi in judetele Harghita si Covasna. Traian Basescu a spus ca Alianta nu a mers mai departe cu discutiile, deoarece asocierea cu opozantii conducerii udemeriste ar fi fost toxica.

Raspunzand unei intrebari trimise de o cititoare, Nastase a sustinut ca sotia sa, Dana, lucreaza la o firma privata de consultanta, pe care nu a vrut sa o nominalizeze pe motiv ca respectiva societate ar putea avea necazuri. Premierul a mai spus ca cele 330.000 de euro reprezentand creante, care figureaza in declaratia de avere a sotiei, ar proveni din vanzarea unor proprietati mostenite de la parinti. Dl. Nastase n-a explicat cum de n-a primit banii atatea luni de zile.

Dupa ce a aparat-o multa vreme pe Hildegard Puwak, a carei familie a fost acuzata ca face afaceri privilegiate cu fonduri comunitare, Nastase a admis, acum, ca decizia de inlocuire a ministrului Integrarii a fost una corecta, si ca, prin decizia de remaniere, s-a asigurat ca banii de la Uniunea Europeana sunt folositi conform reglementarilor legale.

Si Traian Basescu si-a recunoscut o greseala, si anume faptul ca a sustinut posibilitatea pentru cuplurile de homosexuali de a adopta copii. Candidatul Aliantei D.A. - altfel spontan, autor al catorva replici amuzante - a fost pus in dificultate de opozantul sau principal, Adrian Nastase, cand l-a acuzat pe acesta din urma pentru contractele fara licitatie acordate de actuala guvernare, precum cele cu Bechtel, Vinci si EADS. Nastase i-a prezentat lui Basescu ordonante din timpul fostei guvernari, contrasemnate de Calin Popescu-Tariceanu, in care se acordau, fara licitatie, lucrari la Portile de Fier, Cernavoda sau CET-uri. Dezbaterea de la Adevarul, neingradita de restrictiile CNA, a fost mult mai animata decat sezatorile televizate si a permis cititorilor o cunoastere mai in detaliu a principalilor candidati la prezidentiale.

Roman si Basescu - o noua disputa pe tema angajamentului de Securitate al candidatului Aliantei
La dezbaterea de ieri a candidatilor la Presedintia Romaniei, organizata de ziarul Adevarul, Petre Roman a reluat tema colaborarii lui Traian Basescu cu fosta Securitate, pretinzand ca acesta ar fi marturisit ca a semnat un angajament de colaborare. "In contextul in care un alt coleg de-al nostru, Adrian Vilau, a fost... s-a gasit angajamentul lui la Securitate, atunci Traian Basescu a spus: "si eu a trebuit, cand am terminat scoala de ofiteri, sa am un asemenea angajament, pentru ca altfel nu as fi facut niciodata cariera"", a relatat fostul presedinte al PD. El a mai afirmat ca la aceasta discutie au fost martori toti cei care faceau parte, la acel moment, din conducerea PD. Printre acestia, Roman i-a amintit pe Bogdan Niculescu-Duvaz, care a plecat la PSD in 2003, pe Adrian Severin, care este si el membru al PSD din 2000, precum si pe Victor Babiuc, care, desi teoretic face parte si din actuala conducere a PD, nu se mai regaseste pe listele parlamentare ale Aliantei D.A. "Nu a existat o asmenea discutie", a raspuns Traian Basescu acuzatiilor care i-au fost aduse de fostul sau sef pe linie de partid. "Singurul lucru legat de Vilau este ca nu am fost niciodata un om care sa fi avut un angajament", a mai afirmat presedintele PD. El i-a cerut lui Roman sa invoce ca martori si persoane care mai fac parte si in prezent din PD, iar acesta i-a raspuns ca nu li se poate contesta credibilitatea celor pe care I-a amintit, chiar daca acum sunt membri ai PSD. " Este foarte neplacuta reactia asta si imi da de gandit. Pentru ca, daca atunci am trecut peste asta, inseamna ca am luat partea buna a sinceritatii lui. Iar faptul ca acum da inapoi, asta imi creeaza o foarte mare suspiciune in legatura cu caracterul lui", a mai comentat Roman, care gesticula a exasperare ori de cate ori Basescu nega veridicitatea respectivei relatari.

Contactati de ziarul Adevarul, fostii lideri ai PD s-au impartit, spontan, in doua tabere: cei care acum fac parte din PSD si fie nu-si mai amintesc nimic, fie confirma povestea lui Roman si cei care au ramas in PD si neaga vehement ca Basescu ar fi facut astfel de marturisiri. Cel mai puternic sprijin in favoarea lui Roman a venit din partea fostului vicepresedinte PD Adrian Severin "Cu cat ma gandesc mai mult, cu atat imi amintesc mai clar: cred ca Bogdan Niculescu-Duvaz a fost cel care a intrebat daca, dupa povestea cu Vilau, vom mai avea astfel de probleme. Iar Basescu a spus ca toti cei care terminau respectiva scoala semnau un angajament", a relatat Severin. In schimb, alt fost vice al PD, astazi membru al PSD, Alexandru Sassu, nu-si mai aminteste nimic si spune doar ca cea mai buna memorie o are probabil Bogdan Niculescu-Duvaz. Dintre cei care mai sunt si azi in conducerea PD, Vasile Blaga sI Radu Berceanu neaga vehement o astfel de discutie. "Sub cuvant de onoare, nu-mi amintesc de o asemenea discutie", a declarat Vasile Blaga, care pe atunci era secretar general al PD si, in aceasta calitate, participa la toate sedintele Consiliului Politic. Alti doi posibili martori la aceasta discutie, Victor Babiuc si Bogdan Niculescu-Duvaz, nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri.

Sursa: Adevarul


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Societatea civila: Suspendati totul pana la rezolvarea contestatiilor!
Organizatiile societatii civile si-au manifestat pe 2 decembrie 2004 ingrijorarea fata de situati...

EurMonitor Guvernare: PSD+PUR ataca societatea civila
Criticile Coalitiei pentru un Parlament Curat i-au suparat pe Nica si Vacaroiu / Parlamentul a ap...

Gusa, Sandru, Pavelescu - afara din PD
ora 13:10 Berceanu: "Nu se mai poate asa" / Gusa: "O sa fac politica in continuare!" PD a dec...

EurMonitor Guvernare: PD in prag de ruptura
ora 10:10 PD se afla in pragul unei sciziuni / Migratii pe furis la Justitie PD se afla in pr...

Final tensionat al alegerilor din Ucraina
Numaratoarea oficiala il arata invingator pe Viktor Ianukovici, cea paralela, pe Viktor Iuscenko....