Cautare avansata

EurMonitor Guvernare: PD in prag de ruptura


ora 10:10 PD se afla in pragul unei sciziuni / Migratii pe furis la Justitie

PD se afla in pragul unei sciziuni intre tabara majoritara - controlata mai mult de vicepremierul Adriean Videanu decit de presedintele interimar Emil Boc - si gruparea pro Gusa de deputati si primari, cei mai multi ardeleni.

Fostul nr. 2 PSD a demisionat ieri din functia de lider al deputatilor PD, dupa ce Biroul Permanent National a invalidat hotarirea grupului de a-l metine in respectiva functie, in ciuda faptului ca nu are o vechime de doi ani, asa cum prevede statutul. Gusa a avut doar cinci voturi, din totalul de peste 50, conform mai multor participanti la discutii. De altfel, inainte de inceperea sedintei BPN de ieri gruparea Videanu dadea ca sigure peste 35 de voturi impotriva lui Gusa. Acesta a dorit sa isi afiseze in fata conducerii democrate sustinerea pe care o are in filiale.

Lavinia Sandru, deputat de Mures si una dintre apropiatele lui Gusa, a redactat o scrisoare deschisa prin care "lideri ai PD care au contribuit decisiv la cistigarea alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale" i-a cerut lui Gusa sa candideze la presedintia PD, la viitoarea Conventie. Semnatarii sint patru primari - Mircea Hava de la Alba, George Scripcaru, Brasov, Mircea Gutau, Rimnicu-Vilcea, Darius Vilcov, Slatina, doi presedinti de filiale - Gheorghe Baciu - Covasna, si Dinu Socotar - Mures, si zece deputati la primul mandat, cunoscuti, indeobste, ca sustinatori ai lui Gusa. Nu este clar, insa, cite din filialele carora apartin ei au aceeasi optiune. Vicepremierul Adriean Videanu a ironizat-o pe Lavinia Sandru, explicind aparitia scrisorii prin participarea tinerei deputate la "o campanie electorala obositoare".
Pacifism nervos

Pe de alta parte, vicepresedintele Vasile Blaga, care a adoptat, ca si Videanu, o atitudine pacifista, a spus ca Gusa nu are dreptul, conform statutului, sa candideze la presedintia PD, fiind nevoie de trei ani vechime. Blaga a explicat ca el personal va insista pentru reducerea vechimii obligatorii de la 3 ani la sase luni pentru candidatura la presedintie, astfel incit Gusa sa poata candida fara probleme la sefia PD.

Dupa sedinta, Gusa nu a vrut sa spuna daca va candida sau nu la presedintia PD, inca a dorit sa ameninte cu tribunalul publicatiile care i-au atribuit transmiterea catre presa a informatiei conform careia Marmosim Simeria, companie la care este actionar Videanu, a primit in concesiune pentru exploatare trei noi cariere, printr-o hotarire de Guvern adoptata de premierul interimar PSD Eugen Bejinariu pe 28 decembrie. Respectiva HG a fost publicata in Monitorul Oficial pe 30 decembrie, dar despre ea au relatat abia miercuri trei ziare, in contextual izbucnirii razboiului gruparii majoritare cu Gusa.

Unul dintre cele trei ziare ii atribuia informatia chiar lui Cozmin Gusa, afirmind ca acesta i-a reprosat lui Videanu marti, in sedinta de grup a deputatilor, legaturi incorecte cu PSD, care ar fi iesit astfel la iveala. Videanu a negat ieri ca acest lucru s-ar fi discutat la acel moment. Potrivit participantilor la BPN, Videanu i-a reprosat in cadrul discutiilor lui Gusa, extrem de nervos, faptul ca lanseaza atacuri in presa la adresa sa. Videanu s-a intrebat retoric ce ar fi insemnat daca Guvernul Tariceanu emitea HG-ul respectiv, despre care a spus ca este emisa conform Legii minelor pentru ca marmura sa poata fi exploatata si ca "Marmosim are drept de preemptiune in exploatare la toate cele 14 cariere de la Simeria", iar carierele respective erau in conservare, potrivit lui Videanu, de sase ani.
Videanu nu spune nu sefiei PD

Pina la Conventia Nationala, din iunie, urmeaza alegerile pentru Bucuresti, iar daca va invinge in competitia interna dintre el si Ludovic Orban, Videanu ar urma sa se decida, potrivit propriilor explicatii, daca isi va depune candidatura la sefia PD. Blaga a spus ieri ca nu va candida si ca e nevoie de cineva "cu zece ani mai tinar" in fruntea PD, descriere careia i se potrivesc Videanu si Boc.

Presedintele interimar nu si-a facut inca publice intentiile in acest sens, ieri fiind inca in SUA. Videanu si Blaga au raspuns ieri ca nu iau in calcul plecarea lui Gusa din partid, dar tot mai multe voci din PD vorbesc de o plecare iminenta a acestuia si leaga momentul de evolutiile din PSD. Videanu a replicat, in legatura cu presupusele discutii ale lui Gusa cu lideri mai tineri din PSD, ca "atit timp cit ramin discutii private" sint acceptabile.

"Nu avem informatii ca domnul Gusa ar fi un complotist", a spus Videanu. Ioan Rus a declarat ieri la Cluj, in paralel cu sedinta PD, ca ia in calcul parasirea PSD de catre asa-numita grupare reformista din Ardeal, daca propunerile privind reforma PSD vor fi respinse in totalitate. 

Sursa: Cotidianul

======================

Schimb de noapte la CSM
 
Zeci de functionari care au lucrat in Ministerul Justitiei in "epoca Rodica Stanoiu" au migrat in masa catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Transferul s-a petrecut fara stiinta ministrului Monica Macovei.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, i-a acuzat ieri pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii ca incearca sa blocheze activitatea Ministerului Justitiei, dupa ce a descoperit ca, fara stirea sa, 58 de functionari din minister au fost transferati in aparatul tehnic al Consiliului. Printre acestia, absolut toti angajatii Directiei de Resurse Umane din minister, condusa pina nu de mult de Ioan Popa, actualul secretar general al CSM. Pe lista celor transferati se regaseste si fostul secretar de stat Simona Maya Teodoroiu, responsabila pentru modul dezastruos in care au fost purtate negocierile cu UE in capitolul Justitie si Afaceri Interne (JAI) in ultimii patru ani. Ea va lucra la Biroul de Relatii Internationale al CSM. "Am avut surpriza sa constat azi (n.r.-ieri) dimineata ca la Resurse Umane nu mai exista nici macar o dactilografa. In conditiile in care eu nu am fost consultata si nici nu mi-am dat acordul pentru acest transfer, consider ca este o incercare de a bloca activitatea ministerului. Mergeti prea departe!", a afirmat Monica Macovei in plenul sedintei CSM de ieri.
Functionari retransferati

Presedintele CSM, Dan Lupascu a propus ca sase dintre functionarii transferati la CSM sa fie delegati din nou la MJ pentru o perioada de trei luni, pina in momentul in care va avea loc concursul pentru ocuparea schemei de personal a ministerului. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a acceptat propunerea, dar a observat ca nu este normal ca pentru ocuparea posturilor din minister sa se organizeze examen, iar personalul din CSM sa fie recrutat din rindul unor functionari care nu s-au remarcat niciodata prin nimic. "Rezultatul va fi ca vom avea un Minister al Justitiei nou si tinar, dar un CSM care va arata asa cum arata fostul minister", a spus Monica Macovei.
Interviu in loc de concurs

Articolul 62 din Legea CSM prevede ca "personalul din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii este numit prin concurs sau examen". Totusi, cei 58 de functionari au fost admisi in aparatul tehnic al CSM in urma unui banal interviu la care s-au prezentat peste 80 de candidati, angajati ai MJ.

Transferul in masa a fost aprobat apoi printr-o dispozitie de incadrare intocmita si semnata de secretarul general CSM, Ioan Popa. Pe vremea cind era director in minister, Popa a fost unul dintre oamenii de incredere ai ministrului Stanoiu. Prin mina lui treceau dosarele referitoare la cariera tuturor magistratilor din Romania. Presedintele Consiliului, judecatorul Dan Lupascu, sustine insa ca transferul a fost legal. El a invocat un alt articol al Legii CSM care spune ca "personalul din cadrul Ministerului Justitiei preluat in aparatul tehnic administrativ al CSM, se considera transferat". In opinia lui Lupascu, numai de-acum inainte se pune problema numirii prin concurs a altor functionari pe posturile care au ramas vacante. 

Sursa: Cotidianul


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Final tensionat al alegerilor din Ucraina
Numaratoarea oficiala il arata invingator pe Viktor Ianukovici, cea paralela, pe Viktor Iuscenko....

EurMonitor Guvernare: Planul Ponta: PSD bicefal
Ponta propune un compromis / Transparenta justitiei - o prioritate a noului ministru / Prioritati...

EurMonitor Guvernare: Formule posibile pentru viitorul guvern
Scenarii diferite, in analiza ziarului Adevarul / Legea "Pruteanu" intra in vigoare la 17 decembr...

EurMonitor Guvernare: Care e algoritmul prefecturilor
A fost definitivat algoritmul prefecturilor / Stenogramele PSD au ajuns la PNA / Geoana propune o...

Frauda electorala dovedita statistic
ora 09:40 Statistica dovedeste ceea ce Politia, Parchetul si Biroul Electoral Central n-au vrut s...