EurMonitor Guvernare: PSD+PUR ataca societatea civila
Criticile Coalitiei pentru un Parlament Curat i-au suparat pe Nica si Vacaroiu / Parlamentul a aprobat bugetul de stat / Inca 100 de militari romani pleaca in Irak / Ciuhandu: "Trebuie oprit jaful guvernarii PSD!"
Partidul de la putere, secondat de partenerul sau mai mic PUR, vrea sa puna la zid societatea civila, vorbim aici de o parte a ei, reprezentata de Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC), dupa ce s-a vazut in topul partidelor care au dalmatieni (candidati cu probleme). Imediat dupa aparitia listelor care contin candidati pentru Parlament pe care CPC i-a gasit ca fiind incompatibili din punct de vedere moral cu functia de deputat sau de senator, PSD, ca intreg, sau lideri de marca, indiviudual, s-au aratat lezati de faptul ca apar pe lista neagra a Coalitiei. Partidul de la putere a dat un comunicat in care au acuzat-o pe Alina Mungiu Pippidi, presedinta SAR, ca ii ascunde sub fustele ei pe oponentii din Alianta PNL-PD, fara sa ia in seama faptul ca Societatea Academica Romana nu formeaza Coalitia pentru un Parlament Curat singura, ci impreuna cu multe alte organizatii independente. In acelasi timp, partidul de guvernamant a criticat actiunea in sine a Coalitiei, uitand insa faptul ca si PSD a infiintat numitul Consiliu de Integritate Morala exact in aceeasi idee, de a curata listele de oameni controversati.
Vacaroiu si Nica vor banii CPC
Indignarea PSD a culminat ieri cand liderul Senatului, Nicolae Vacaroiu, si managerului de campanie al PSD, Dan Nica, au cerut daune morale CPC. Gestul celor doi s-a transformat insa intr-o situatie mai mult decat hazlie. In graba lor de la pune cu botul pe labe Coalitia, Nica si Vacaroiu au ajuns in situatia de a nu sti cu precizie pe cine au dat in judecata. Astfel, cei doi lideri PSD i-au actionat in instanta, pe rand, pe Alina Mungiu Pippidi, Cristian Parvulescu, Coalitia pentru un Parlament Curat si Asociatia Pro Democratia, cerand, fiecare, acestui potpuriu de persoane si organizatii cate 1,5 miliarde de lei. Actiunea initiata de cei doi pare insa desprinsa dintr-o comedie de situatie. In primul rand pentru ca CPC nu poate fi data in judecata, intrucat este doar o alianta de organizatii neguvernamentale si nu o institutie de sine statatoare. Avand in vedere faptul ca "sediul" Coalitiei este pe strada Petofi Sandor, la adresa unde functioneaza Societatea Academica Romana, toti cei lezati de prezenta pe liste s-au grabit sa atace SAR si pe presedintele acesteia, Alina Mungiu Pippidi. Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Pro Democratia a declarat ieri pentru Mediafax ca citatia semnata de Vacaroiu si Nica este, din punct de vedere legal, nula, intrucat partea vatamata nici macar nu a scris corect numele presedintelui SAR: "Tatiana Alina Pippide" in loc de Alina Mungiu Pippidi. Pe de alta parte, Parvulescu a aratat ca actiunile in instanta se bazeaza pe trei articole din Codul Civil si pe un articol dintr-un decret emis in urma cu aproape 50 de ani, referitor la protectia unor drepturi civile. Mai exact, in plangeri - adresate presedintelui Tribunalului Bucuresti - sunt invocate articolele 998, 999 si 1000, alineat 3 din Codul Civil (raspunderea personala pentru cauzarea unui prejudiciu), articolul 54 din Decretul 31/1954 (raspunderea persoanelor fizice si juridice) si articolul 30, alineatul 6 din Constitutie (libertatea de exprimare nu poate prejudicia dreptul la imagine).
Liderii PSD reclama patarea onoarei
In ceea ce-i priveste pe reclamanti, acestia cer instantei ca cei patru parati sa plateasca fiecaruia, in solidar, cate 1,5 miliarde daune morale si sa acopere cheltuielile de judecata. In citatia depusa la Tribunalul Bucuresti, Nicolae Vacaroiu sustine ca "afirmatiile tendentioase, neverificate" lansate de parati i-au lezat "un drept legitim, dreptul la propria imagine", i-au deteriorat onoarea, reputatia si prestigiul. La randul sau, directorul APADOR-CH, Monica Macovei, a declarat pentru Mediafax, ca Nicolae Vacatoriu si Dan Nica se considera prejudiciati in urma aparitiei lor pe lista candidatilor la alegerile parlamentare care, in opinia CPC, nu indeplinesc criteriile de integritate morala pentru a fi alesi in Legislativ.
Nicolae Vacaroiu a fost inclus pe lista neagra a CPC, printre altele, avand in vedere cercetarile asupra sa in cazul Jimbolia, deschis de Parchetul General in 2000, privind incalcarea embargoului asupra carburantilor impus de ONU Iugoslaviei. Cercetarea nu a putut continua pentru ca Vacaroiu avea imunitate parlamentara. Pe de alta parte, Dan Nica apare si el la capitolul dalmatienilor pentru ca, in calitate de ministru, ar fi luat decizii prin care a creat avantaje unor companii private in detrimentul intereselor statului si, totodata, al liberei concurente. Tot ieri a anuntat ca va actiona in judecata CPC si seful PSD Ilfov, Gabriel Oprea. Liderul PSD s-a aparat spunand ca acest demers face parte din "campania murdara a Opozitiei", fara a incerca sa se disculpe in vreun fel pentru faptele imputate de CPC.
Reprezentantii Coalitiei pentru un Parlament Curat spun ca se asteptau la astfel de procese dupa publicarea listelor in presa, insa sustin ca nu sunt "nici nervosi, nici speriati". "Este dreptul fiecaruia de a folosi toate instrumentele posibile, daca isi simte lezate interesele. Este vorba de o intelegere diferita a conceptului de democratie", a precizat Cristian Parvulescu.
Guvernantii acuza Coalitia de partizanat
Vacaroiu si Nica nu sunt insa primii lideri ai PSD care au sarit la gatul Coalitiei Pentru un Parlament Curat. Initiativa CPC a fost criticata PSD si PUR, inca de la aparitia listelor provizorii. Partidul de la putere a spus ca CPC a fost in spatele unui "eveniment de campanie murdara pentru sprijinirea opozitiei". Partidul de la putere i-a criticat pe Alina Mungiu si "prietenii ei", reuniti in Coalitia pentru un Parlament Curat, sustinand ca acestia "compromit societatea civila prin implicarea grosolana in campania electorala si prin tentativa evidenta de deturnare a intentiilor de vot in favoarea anumitor partide din opozitie".
Speriati de posibilitatea ca distribuirea fluturasilor sa influenteze electoratul, conducerea PSD a lansat un atac cu iz de avertisment la adresa Alinei Mungiu, in special, careia i-au spus ca nu are calitatea "de a poza in cenzor moral al societatii, in conditiile in care sunt cunoscute denigrarile la adresa Romaniei pe care le includea in diverse rapoarte, pentru a obtine finantari din strainatate". PSD a cerut ca CPC sa explice de unde are bani pentru producerea si distribuirea celor 2 milioane de fluturasi. Totodata, liderii partidului de guvernamant au spus ca initiativa nu are "nici un temei legal", uitand insa faptul ca initiativa organizatiilor are precedente in Occident.
CNA a intrat in jocul Puterii
Partidul de guvernamant a descalificat actiunea Coalitiei pentru un Parlament Curat in ciuda faptului ca s-a laudat la un moment dat cu un demers asemanator. PSD a infiintat Consiliul de Integritate Morala exact in aceeasi idee, de a curata listele de candidati care sunt incompatibili din punct de vedere moral cu functia de parlamentar la care aspira. La un moment dat, PSD chiar a exclus vreo 12 candidati de pe liste, pentru a demonstra eficacitatea Consiliului creat in scop exclusiv electoral. De candidatii respectivi nu auzise nici Nastase in calitatea sa de presedinte al partidului cu atat mai mult alegatorii de rand. La o verificare marunta acestia erau intr-adevar mici afaceristi controversati in organizatiile unde activau. In cele din urma, PSD s-a dat peste cap si a scos de pe liste doar candidatii care i-au convenit. Adevaratii oameni cu probleme de imagine, luati in vizor de presa si chiar de PNA de-a lungul timpului au ramas insa in fruntea listelor.
In disputa dintre Putere si Coalitia pentru un Parlament Curat a intervenit si Consiliul National al Audiovizualului, prin seful sau, Ralu Filip. "Sunt total impotriva coalitiei pentru certificate de buna purtare. Eu personal consider ca este o chestiune profund nedemocratica", s-a indignat Filip. Alcatuirea listelor a fost catalogata de presedintele Consiliului drept o chestiune foarte grava, un mijloc de implicare in campania electorala care nu este reglementat si nu se mai intalneste nicaieri in lume. Reprezentantul CPC, Sorin Ionita, l-a trimis pe Filip pe Internet, pentru o scurta documentare, in scopul de a vedea precedentele acestei actiuni a Coalitiei.
Alianta D.A. si-a asumat dalmatienii
Reactia Aliantei PNL-PD la publicarea listelor a fost cu mult mai pasnica. Simpatizantii PSD ar spune ca acest lucru s-a intamplat pentru ca CPC tine cu Alianta sau pur si simplu pentru ca liberalii si democratii au un numar cu mult mai mic de dalmatieni. In ciuda oricaror speculatii, Alianta D.A. a acceptat "sa asculte" recomandarile Coalitiei pentru un Parlament Curat. Potrivit liderilor Aliantei, aceasta coalitie de organizatii independente a depus eforturi pentru a atentiona clasa politica asupra acelor candidati "care nu corespund unor criterii decente de morala si integritate". Liberalii si democratii au sustinut ca toate asociatiile componente ale CPC au demonstrat, vreme de 15 ani, ca lupta pentru instaurarea si apararea valorilor democratiei in Romania. Singurul candidat al Aliantei care a cerut sa fie scos de pe lista a fost deputatul PNL Cornel Stirbet. Acesta a trimis Coalitiei pentru un Parlament Curat (CPC) o scrisoare in care cere scoaterea sa de pe lista parlamentarilor incompatibili, pe motiv ca informatiile despre el nu sunt adevarate.
CPC, 12 organizatii independente
Coalitia pentru un Parlament Curat cuprinde nu mai putin de 12 organizatii nonguvernamentale si nu o include doar pe Alian Mungiu Pippidi, dupa cum a crezut PSD. Acestea sunt: Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, APADOR - Comitetul Helsinki, Asociatia Pro Democratia, Asociatia Studentilor la Facultatea de Stiinte Politice, Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Dialog Social, Liga Romana de Presa, Societatea Academica din Romania.
In Manifestul semnat de cele 12 organizatii se arata ca toate asociatiile civice din tara, dar si ziaristii din presa locala si centrala sunt invitati sa se alature programului national de combatere a coruptiei. "Vrem o clasa politica responsabila si curata, indiferent prin ce forma de vot o alegem. Vrem ca oamenii sa isi foloseasca votul ca sa se apere de coruptie. Vrem ca partidele politice sa nu mai promoveze oameni corupti, care au schimbat nenumarate partide cautandu-si o situatie", se mai arata in manifestul Coalitiei. Urmatorul pas pe care il va face Coalitia pentru un Parlament Curat va fi sa distribuie circa doua milioane de fluturasi cu nume de candidati la alegerile parlamentare care, in opinia CPC, nu indeplinesc criteriile de integritate morala pentru a fi alesi in Legislativ. Listele complete, publicate la adresa http://contracoruptie.ong.ro, cuprind 95 de candidati de la PSD+PUR (fata de 110, cat erau in cele provizorii) si noua nume de la PNL-PD (fata de 12). CPC a intocmit liste si pentru celelalte formatiuni parlamentare. Astfel, de la PRM se regasesc 46 de candidati, iar de la UDMR trei. Potrivit argumentarilor CPC, candidatii inclusi pe lista neagra a celor care nu corespund din punct de vedere moral cu functia la care aspira in Legislativ sunt neaparat in situatia de a fi incalcat legea sau de a fi deferiti Justitiei. Evaluarea candidatilor a fost facuta pe baza criteriilor coalitiei stabilite in mare cu partidele politice: traseism, colaborare cu fosta Securitate, utilizarea unei pozitii publice in interes personal, discrepanta intre veniturile declarate si sursa transparenta de venit.
Sursa: Ziua
==========================
Parlamentul a aprobat bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale
Camera Deputatilor si Senatul au adoptat miercuri seara, proiectul bugetului de stat pe 2005 si bugetul asigurarilor sociale, informeaza Mediafax.
Votul final la proiectul legii bugetului de stat a fost dat in urma intrunirii cvorumului necesar.
In favoarea proiectului de buget au votat 239 de senatori si deputati, "impotriva" s-au pronuntat 48 de parlamentari (PNL, PD, PRM), inregistrindu-se si o abtinere.
Bugetul asigurarilor sociale a fost adoptat cu 232 de voturi "pentru", 48 "impotriva" si doua abtineri.
Un buget pentru saraci si pensionari, a spus premierul Nastase, care sustine ca pana la integrare asa vor trebui sa arate toate bugetele.
Primul ministru Adrian Nastase a afirmat ca cei mai multi bani vor fi cheltuiti in doua directii: investitii in dezvoltare si politici sociale. Despre acest din urma domeniu, premierul a spus ca singura sansa de a scapa de saracie ar fi alocarea de sume tot mai mari pentru programele sociale.
"Pe masura ce ne vom apropia si mai mult de Uniunea Europeana, bugetul de stat va deveni un instrument tot mai puternic din punct de vedere social. Statul este responsabil pentru bunastarea cetatenilor si, de aceea, rolul sau social va trebui sa prevaleze" a declarat premierul Nastase.
Conform proiectului de buget, in cadrul facturii sociale, banii vor fi cheltuiti, pe langa pensii si alocatii, pentru ajutoare ca acela pentru plata incalzirii sau gratuitati pentru medicamente. Primul ministru a vorbit si despre cele 230 de programe guvernamentale care trebuie platite de la buget, multe fiind chiar programele de protectie sociala:
"Eu cred ca saracia se poate combate doar prin cresterea si mai puternica a politicilor sociale si a bugetelor orientate pentru aceste politici" a spus Adrian Nastase.
"E nevoie de un angajament al tuturor fortelor politice de a creste constant, an de an, bugetul alocat politicilor sociale. Acesta a fost principiul care a guvernat realizarea bugetelor in anii care au trecut si acesta este principiul pe care ne vom baza si in anii care urmeaza" a mai adaugat primul ministru.
Sursa: BBC
=========================
100 de militari romani urmeaza a fi trimisi in Irak
Presedintele Ion Iliescu a depus la Parlament o solicitare privind aprobarea trimiterii unui contingent de 100 de militari in Irak. Militarii vor avea misiunea de a pazi sediile si pe demnitarii ONU.
Presedintele Iliescu raspunde astfel unei solicitari a Statelor Unite, care au cerut Romaniei sa trimita un contingent pe durata alegerilor din Irak.
Intervievat de BBC, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Nationale, colonelul Gelaledin Nezir, a declarat ca MAPN anticipase cererea inca de luna trecuta, cand Ministrul Ioan Mircea Pascu sugerase posibilitatea sporirii efectivelor romanesti in Irak.
Costul misiunii va fi suportat in intregime de Statele Unite si ONU. Colonelul Nezir nu a putut preciza durata sederii militarilor romani in Irak.
Mandatul contingentului va fi precizat numai dupa aprobarea solicitarii de catre plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului.
Sursa: BBC
==========================
Ciuhandu critica dur actuala putere: "Trebuie oprit jaful guvernarii PSD!"
In timp ce PSD face eforturi discrete pentru a sprijini PNTCD in actuala campanie electorala, taranistii raspund cu atacuri dure la adresa partidului de guvernamint. Intr-un comunicat de presa, dat publicitatii ieri, candidatul prezidential Gheorghe Ciuhandu spune ca "PNTCD nu poate asista mut la actele de coruptie ale guvernarii PSD care se inregistreaza in Romania". El arata ca oficialii Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare au atras atentia ca nivelul redus al investitiilor se datoreaza acestui flagel care se manifesta la nivelul Politiei, Justitiei si administratiei publice.
"Romani, trebuie oprit jaful guvernarii PSD! Aceasta guvernare s-a dovedit a fi ineficienta si corupta! Guvernul PSD a devenit in ultimii ani beneficiarul fraudulos al banilor publici si al activelor statului in contextul generalizarii coruptiei, al esecurilor reformei economice si al saracirii populatiei", mai spune Ciuhandu. Nu este deci intimplator ca liderii PNTCD au dat mina cu reprezentantii Aliantei DA pentru a nu se mai ataca in aceasta perioada, afirmind ca adversarul comun este PSD.
Sursa: Evenimentul Zilei

Stire preluata de la Euroactiv.ro