Cautare avansata

Ancheta parlamentara la TVR si Radio


Intre liberali si directorul postului public de televiziune, Valentin Nicolau, s-a declansat in ultimele zile, o intensa polemica.

Dupa ce, joi, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a declarat nemultumit de modul in care Televiziunea Romana (TVR) si Societatea Romana de Radiodifuziune isi desfasoara activitatea, Valentin Nicolau a apreciat, vineri, ca primul ministru a adus "o proba clara" a ceea ce inseamna imixtiunea politicului in activitatea televiziunii publice. Sambata, la Brasov, ministrul Culturii, Mona Musca, a adoptat o pozitie transanta in cazul respectiv. Ea a cerut infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta la posturile publice de radio si televiziune. In aceeasi zi, premierul Tariceanu a afirmat ca sustine acest demers. Nicolau a raspuns ieri, precizand ca asteapta venirea comisiilor parlamentare de ancheta la televiziunea publica, insa spera ca ca acestea sa nu aduca "sentinta in plic".

Mona Musca vrea o comisie parlamentara

Ministrul Culturii, Mona Musca, a declarat sambata, la Brasov, intr-o reuniune a parlamentarilor liberali, ca va cere Parlamentului sa infiinteze o comisie parlamentara de ancheta la posturile publice de radio si televiziune. "Acest lucru este necesar si voi face personal aceasta cerere pentru ca este vorba de bani publici, dreptul contribuabilului la informatie si obligatia noastra sa vedem ce se intampla cu banii publici", a spus Mona Musca. Ministrul Culturii a precizat ca, in functie de rezultatele comisiei parlamentare de ancheta, va putea fi modificata legea referitoare la organizarea si functionarea celor doua institutii. Mona Musca a mai spus ca actuala putere trebuie sa faca toate demersurile pentru deschiderea arhivelor
Securitatii catre public.

Prezent la manifestarea de la Brasov, premierul Calin Popescu Tariceanu aprecizat ca sustine efectuarea de anchete parlamentare la SRR si SRTV. "Cele doua institutii sunt publice, iar in ultimii ani au fost criticate de opinia publica si de oficialii UE referitor la maniera lor de a-si indeplini activitatea. De cand am ajuns prim-ministru, nu am dat nici un telefon la Radio sau Televiziune si nici nu o voi face. Dar, nici sa fim luati de naivi sa se spuna ca am uitat cum s-au comportat in ultimii patru ani", a spus Tariceanu. El a spus ca o analiza a unei comisii parlamentare asupra activitatii celor doua institutii nu reprezinta o imixtiune a politicului in activitatea radioului public si televiziunii publice. "Dorim ca Parlamentul sa analizeze si sa se pronunte in aceasta chestiune", a adaugat Tariceanu.

Sperantele directorului TVR

Intr-un comunicat de presa difuzat ieri, presedintele SRTV, Valentin Nicolau precizeaza ca asteapta venirea comisiilor parlamentare de ancheta la televiziunea publica, cerute de ministrul Culturii, Mona Musca, si spera ca acestea sa nu vina "cu sentinta in plic". In replica la afirmatiile lui Musca si Tariceanu, Nicolau declara ca asteapta venirea comisiilor parlamentare si sustine ca acestea ar trebui sa analizeze activitatea TVR in perioada 1997 - 2004 si nu doar perioada 2000 - 2004. "Sper ca acestea sa nu vina cu sentinta in plic, iar anchetele sa nu aiba ca scop doar insailarea de argumente prefabricate, pentru ochii lumii, astfel incat sa para justificata decizia de schimbare a conducerii TVR, asa cum s-a antepronuntat premierul Tariceanu. De asemenea, sper ca doamna ministru Mona Musca sa fie de acord si, implicit, sa solicite acestor comisii sa analizeze activitatea TVR in perioada 1997 - 2004 si nu doar perioada 2000 - 2004", se arata in comunicat. "Intr-adevar, domnul Tariceanu s-a abtinut sa ma sune, poate si in speranta ca ma va schimba rapid cu cineva pe care sa-l poata apela zilnic. Problema este daca domnul prim-ministru stie despre ce fac in schimb subordonatii sai", a afirmat Nicolau. El a apreciat, apoi, ca Legea de organizare si functionare a SRTV "este defecta" inca din anul 1994 cand a fost aprobata in Parlament. "Si in tot acest timp a produs efecte nocive pentru dorinta de independenta a televiziunii publice fata de presiunile politice. De aceea sunt cu totul de acord, asa cum am mai spus-o, ca aceasta lege trebuie imediat reparata", a mentionat Nicolau. Schimbarea din functie a presedintilor-directori ai societatilor publice de radio si televiziune poate fi facuta numai de Parlament. Raportul de activitate al SRTV pe 2003 nu a fost discutat anul trecut in plenul Parlamentului, analiza lui cazand in sarcina noului legislativ.

Sursa: Ziua


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

30 de demisii la "Evenimentul zilei"
Peste 30 de jurnalisti de la "Evenimentul zilei" stateau aseara la coada la directorul ziarului s...

Nicolau si Seuleanu, politizati si independenti
Subiectul independentei Televiziunii si Radioului revine, dupa alegerile parlamentare si preziden...

Furie pesedista la tarabe
"Evenimentul zilei", "Academia Catavencu" si "Romania Mare" au fost cumparate ieri "la balot". ...

Matematica electorala respecta legile lui Murphy
Murphy stie mai bine logica alegerilor :) In fata votului:1 prost este egal cu 1 destept2 pro...

Dependentii de internet sunt putini, dar cu probleme foarte grave de comportament
Studii stiintifice arata ca jocurile online sunt cele mai mari producatoare de dependenta. In...