Dependentii de internet sunt putini, dar cu probleme foarte grave de comportament
Studii stiintifice arata ca jocurile online sunt cele mai mari producatoare de dependenta.
In Romania exista patru milioane de utilizatori de internet. Un sondaj recent realizat de site-ul bumerang.ro arata ca jumatate dintre utilizatorii de internet din Romania stau pe net peste 3 ore pe zi. Conform unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, rata cresterii numarului de utilizatori de Internet din Romania este de un milion pe an.
Persoanele care se joaca pe internet au sanse mai mari sa devina dependenti decit jucatorii de poker la aparate sau cei care joaca la loterie, arata un studiu publicat in numarul din martie al revistei Psihologia Comportamentelor de Dependenta, un jurnal al Asociatiei Psihologilor Americani.
Studiul este printre primele care evalueaza raspindirea jocului pe internet si avertizeaza ca cresterea exploziva a internetului este probabil sa conduca la mai multe oportunitati de joc on-line (in direct) dar si la mai multe dificultati emotionale si de sanatate, care apar odata cu dependenta de joc, inclusiv abuzul de substante, boli de circulatie, depresii si comportamente sexuale riscante.
Psihologii George Ladd si Nancy Petry de la Centrul de Tratament al Universitatii din Connecticut, SUA au cercetat comportamentele de jucator a 389 de oameni care s-au adresat unui centru medical. Rezultatele arata ca aproape 11% aveau probleme cu jocurile si peste 15% intruneau criteriile de jucatori patologici. Cele mai comune forme de joc mentionate de participanti au fost:
- loteria (89%)
- masini automate cu fise (82%)
- razuitul biletelor (79%)
- jucatorii de carti (71%)
- pariurile sportive (57%)
- jucatorii de bingo (56%)
- pariurile pe animale (53%)
- jocul pe internet (8% )
Desi jocul pe internet a fost cea mai putin obisnuita activitate de joc pentru participantii la acest studiu, studiul arata ca majoritatea din cei cu experienta de joc pe internet au atins cele mai serioase nivele de comportamente de jucator, cunoscute sub numele de Nivelul 2 (problematic) si Nivelul 3 (patologic) de jucator.
Studiul arata ca dependentii de internet sunt necasatoriti si tineri, cu un nivel mai scazut de educatie si de venituri decit cei care nu joaca pe internet, ceea ce este surprinzator pentru cercetatori, de vreme ce accesul la internet este asociat in mod traditional cu oameni care au niveluri mai inalte de venit si de educatie.
Sursa: Psihologia Azi, citata de Revista Presei

Stire preluata de la Euroactiv.ro