Cautare avansata

Basescu: Romania are cel mai mare pret la gaze



Presedintele Traian Basescu a readus in discutie ideea grupurilor de interese din jurul ministerului Economiei si Comertului, spunand ca Romania plateste cel mai mare pret pentru gazele naturale. Seful statului a participat la bilantul activitatii Politiei Romane in 2005.

La solicitarea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, MEC a adresat ieri Presedintiei o Nota cu privire la dezbaterile din ultimele zile legate de pretul de import al gazelor naturale.

Documentul MEC precizeaza ca pretul gazelor naturale se stabileste in functie de o formula de calcul care se aplica tuturor tarilor europene, formula care a fost aplicata si Romaniei, conform Conventiei Orenburg (prelungita prin Conventia interguvernamentala romano-rusa privind extinderea capacitatilor conductelor de tranzit gaze pe teritoriul Romaniei pentru cresterea livrarilor de gaze naturale din Federatia Rusa in terte tari si in Romania, semnata la 25 octombrie 1996 la Moscova si aprobata de guvernul Romaniei prin HG 1369/3.12.1996).

Formula de calcul prin care se stabileste pretul gazelor naturale importate depinde, in principal, de cotatiile internationale ale pacurii si motorinei, dar si de discount-ul care se acorda in functie de durata contractului si cantitatile achizitionate.

Pretul se reactualizeaza lunar, in functie de cotatiile internationale ale pacurii si motorinei din ultimele 6 sau 9 luni. Practic, cresterea pretului la nivel mondial a petrolului se reflecta in pretul gazului, dupa aproximativ 8-9 luni.

MEC nu are calitatea de titular de contract import gaze naturale. Societatile comerciale din Romania (Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz, Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti si consumatori eligibili) incheie contracte individuale cu furnizori agreati de Gazprom - Gazexport, respectiv WINTERSHALL ERDGAS HANDELSHAUS ZUG AG si IMEX OIL Limited.

In plus fata de contractele comerciale de import, Romania mai primeste aproximativ 180 de milioane de mc anual, care  reprezinta echivalentul serviciilor de tranzit gaze naturale din Rusia catre Peninsula Balcanica si Turcia efectuate de Transgaz.

Cu exceptia Distrigaz Nord, Distrigaz Sud si Romgaz care au incheiat, anul acesta, contracte cu WIEE pana in 2011, 2012 si respectiv, 2012, majoritatea companiilor romanesti au incheiat contracte pe termen scurt (ex. : Electrocentrale Bucuresti - 2007 ; Termoelectrica - 2006).

Compania WINTERSHALL ERDGAS HANDELSHAUS ZUG AG (50% Gazprom, 50% BASF) si-a prelungit, pe 22 noiembrie 2005, contractul de import gaze cu Gazprom - Gazexport pana in 2030.

Toate tarile europene importa gaze din Rusia prin intermediul unor furnizori agreati de Gazprom - Gazexport.

In anul 2005, pretul mediu la gazele de import in Romania, conform ANRGN, a fost de circa 218 $/1000 mc, pentru un volum de circa 6 miliarde mc. Comparativ, tot in anul 2005, Germania a platit un pret mediu de aproximativ 220 $/1000 mc, pentru un volum de 40 de miliarde mc, iar Italia, acelasi pret, pentru un volum de24 mld mc. Ungaria a platit in 2005 un pret mediu de 218 $/1000 mc, pentru 16 miliarde mc importati. Romania plateste pentru anul 2005 acelasi pret la gazele naturale cu tari europene, in conditiile unei cantitati importate de 3 pana la 6 ori mai mica.

In Romania, facturile pe luna decembrie 2005 au fost de 252-255 $/1000 mc, iar pentru luna ianuarie 2006, ne asteptam la facturi cuprinse intre 270-276 $/1000 mc. Conform WIBERA, Germania va plati pentru luna ianuarie 2006 un pret de 260 $/1000 mc, pret care reprezinta o medie a importurilor din Norvegia, Marea Britanie, Rusia si Olanda). Dar, luand in considerare costul transportului, pretul gazului rusesc la granita Germaniei este similar celui importat de Romania.

In schimb, Marea Britanie, in ianuarie 2006, plateste 516 $/1000 mc (media importurilor), iar Belgia 511 $/1000 mc.

In ceea ce priveste deplasarea delegatiei MEC in Rusia din noiembrie 2005, MEC precizeaza ca o delegatie comuna MEC -Transgaz, condusa de ministrul Economiei si Comertului Ioan Codrut Seres a participat,  la invitatia presedintelui Gazexport si vicepresedinte Gazprom, A.I. Medvedev si  a presedintelui Consiliului de Administratie WIEE Zug si director general WIEH, dl. Rainer Zeele, la ceremonia de prelungire pana in 2030 a contractului  dintre Wintershall Erdgas Handelhaus Berlin si Gazprom - Gazexport.

Cu aceasta ocazie, presedintele Gazexport ne-a asigurat ca, in 2006, Romania nu va importa gaze la preturi mai mari de 280 $/1000 mc. (Anterior, ANRGN, Ruhrgas si Gas de France  previzionasera pentru 2006, un pret de aproximativ 300 $/1000 mc.)

Dupa aceasta intalnire de la Moscova, companiile romanesti au reusit sa negocieze si sa incheie acte aditionale, la preturi de 270-276 $/1000 mc. Companiile reomanesti platesc pentru importul gazului natural din Rusia un pret comparabil cu pretul platit de companiile europene precum Ruhrgas sau Gaz de France.

Totodata, conform  ultimului studiu primit de noi de la EUROSTAT - Institutul European de Statistica si conform Agentiei Internationale pentru Energie, Romania are unele dintre cele mai mici preturi pentru gazele narturale la consumator atat pentru sectorul casnic cat si pentru cel industrial, la consumatorii casnici acestea fiind cu 40% mai mici decat preturile din majoritatea tarilor europene.
 
Sursa: Guvernul Romaniei




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

MEC cauta surse altenative de energie
Intensificarea realizarii proiectelor care sa reprezinte solutii pentru div...

MAE cere lamuriri Ucrainei in privinta reluarii lucrarilor pe canalul Bastroe
Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a luat nota de informatiile recen...

Romania va reduce cu 30 la suta capturile de sturioni in Delta Dunarii
Populatiile naturale de sturion din Romania sunt in declin, fapt pentru car...

Analiza: Cine castiga si cine pierde din intelegerea care a pus capat "razboiului gazelor"?
Elementul cheie al intelegerii este vanzarea gazelor catre Ucraina prin int...

Revelion la TV: Antena 1, lider cu manele si Divertis
O "Zi a judecatii" cu concurenti manelisti, o retrospectiva Divertis si o "...