Basescu se razgandeste
Presedintele ales a descoperit ca Romania a negociat bine, iar Puscas e un erou al negocierilor.
Presedintele ales al Romaniei, Traian Basescu, a precizat vineri noaptea, la intoarcerea de la Bruxelles - unde a participat la reuniunea Consiliului European - ca el garanteaza realizarea de catre noua administratie a conditiilor necesare intrarii Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. El a amintit ca negocierile de aderare au inceput in administratia Constantinescu, au continuat sub regimul Iliescu, iar finalizarea procesului si indeplinirea angajamentelor asumate de guvernul PSD vor cadea in sarcina administratiei sale. Traian Basescu a renuntat la ideea redeschiderii capitolelor de negociere si i-a propus lui Vasile Puscas sa ramina in viitoarea administratie.
La intoarcerea de la Bruxelles, Traian Basescu si-a schimbat radical pozitia. El a spus ca redeschiderea negocierilor pentru capitolele Energie si Concurenta este un lucru "neoportun". Se pare ca, la Bruxelles, presedintelui ales al Romaniei i s-ar fi sugerat sa dea subventii de la buget daca doreste sa-i ajute pe romani sa suporte mai usor majorarea tarifelor la energie, nicidecum sa redeschida capitole inchise provizoriu pentru a cere perioade de tranzitie. "Am discutat cu Comisia Europeana impactul deosebit pe care il are cresterea pretului la energie si am avut in vedere ca aceasta ar duce la incapacitatea populatiei de a acoperi costurile. Solutia pe care am discutat-o cu reprezentanti ai Comisiei Europene este sa subventionam pentru populatie energia. Pentru categoriile care nu pot suporta aproape dublarea costurilor la energie, fiind preferabila ca solutie decit redeschiderea capitolului si negocierea unei perioade de tranzitie pentru populatie." Intrebat daca s-a grabit atunci cind a cerut redeschiderea unor capitole de negociere, Traian Basescu a raspuns: "Nu. Nu m-am grabit. Atunci era intre negocierile tehnice si validarea negocierilor tehnice de catre ministrii de externe. Din pacate, semnalul n-a fost preluat de negociatori si de catre ministrul nostru de externe. Dupa ce a fost validat de ministrii de externe era prea tirziu. Este adevarat, semnalul meu a fost cu o zi inainte de intilnirea ministrilor de externe".
Vasile Puscas reloaded
Presedintele ales a venit de la Bruxelles si cu o propunere-surpriza. Dupa ce acuzase, in campania electorala, inchiderea pripita a negocierilor si avertizase ca romanii vor plati costurile negocierilor purtate in genunchi, vineri seara i-a oferit negociatorului-sef, Vasile Puscas, un loc in viitoarea structura guvernamentala. Traian Basescu sustine ca oferta facuta deputatului PSD de Cluj este doar "un semnal de continuitate". "Semnalul" dat de Basescu s-ar opune asadar talibanismului pedeserist care a pirjolit pamintul functionaresc in 2000, cu rezultate catastrofale. Daca la revenirea la putere a fostilor comunisti Romania era la egalitate cu Bulgaria in ce priveste situatia negocierilor cu UE, dupa patru ani de guvernare, Bucurestiul gifiie serios in urma Sofiei; mai mult, s-a ales cu eticheta oficiala de "coruptie la nivel inalt" (expresie brevetata de UE in relatia cu administratia Iliescu-Nastase, un fel de "fabricat in Romania") si a fost silit sa accepte o clauza de salvgardare umilitoare si periculoasa, doar pentru ca Nastase Candidatul sa se laude cu inchiderea tehnica a negocierilor la singura dezbatere televizata pe care a acceptat-o cu rivalul sau. Spre deosebire de bulgari (unde clauza de salvgardare se poate aplica doar in unanimitate, deci daca toti liderii de state isi dau acordul), in cazul Romaniei clauza care duce la aminarea cu un an a aderarii poate fi aplicata cu "majoritate calificata" de doua treimi, o clauza acceptata de negociatorul-sef Vasile Puscas.
In ce priveste renuntarea la ideea redeschiderii unor capitole de negociere - "uitati de aceasta", a spus Basescu - premierul desemnat al Aliantei, Calin Popescu-Tariceanu, ne-a declarat ca "redeschiderea capitolelor de negociere ar fi insemnat ca Romania recunoaste raminerile in urma si ar fi urmat aminarea semnarii Tratatului de aderare. Romania intentioneaza sa-si respecte toate angajamentele". Tariceanu a admis ieri ca declaratiile privind redeschiderea unor capitole au fost "declaratii de campanie electorala". Realitatea este ca noua administratie nu prea stie ce angajamente si-a asumat Romania, dar le va descoperi in curind. Pina acum, relatarile corespondentilor straini de la Bruxelles dadeau mult mai multe informatii concrete despre angajamentele Bucurestiului decit comunicatele de presa ale autoritatilor.
Noua administratie se misca in aceasta zona pe un "teren minat" de secretomania negociatorilor guvernului PSD si de analistii politici ai puterii. Declaratii precum cea de vineri seara a presedintelului ales - "Astazi, la Bruxelles, Consiliul Comisiei Europene a hotarit trimiterea Tratatului de aderare a Romaniei la UE catre Parlamentul European" - vor da apa la moara analistilor PSD. Deocamdata, Mona Musca (avintata in politica externa) pare a fi tinta lor predilecta. In doua rinduri ea cazut victima propriei ignorante si dorintei de a se pune bine cu adversarii. Duminica, la Pro Vest-ul moderat de Bogdan Chirieac, intr-o complicitate fatisa cu Victor Ponta, si in urma cu vreo zece zile, la emisiunea lui Robert Turcescu. Cu acea ocazie s-a discutat accidentul tragic comis de puscasul marin american, iar Mona Musca, invocind argumentele strimbe expuse de Cristian Tudor Popescu intr-un editorial care a "impresionat-o", s-a facut de ris, devenind victima unei replici necrutatoare a aceluiasi mic Titulescu - Victor Ponta.
Sursa: Evenimentul Zilei
=========================
Comunicat al MIE in legatura cu declaratiile lui Basescu, din data de 16 decembrie
In legatura cu unele discutii privind redeschiderea negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana si cu angajamentele asumate de Romania, dl. Vasile Puscas, Ministru Delegat, Negociator Sef cu UE, arata:
"Redeschiderea negocierilor ar fi paguboasa pentru Romania si nu ar face decat sa decupleze tara noastra de Bulgaria si sa duca la o aderare intarziata. In plus, asemenea declaratii dezavantajeaza Romania care a inceput deja negocierile pentru Tratatul de Aderare. Ideea renegocierii unor capitole nu face decat sa blocheze elaborarea Tratatului, care cuprinde concluziile negocierilor.
In orice caz, nu este de crezut ca o redeschidere a negocierilor sa aduca Romaniei conditii mai bune la capitolele Concurenta si Energie. La capitolul Concurenta, Romania a obtinut deja diminuarea semnificativa a reducerii de capacitati pentru produsele finite din domeniul siderurgic, pentru perioada 1993-2008. In ceea de priveste ajutoarele de stat acordate sectorului siderurgic romanesc pentru salvare si restructurare, nivelul de 51.000 de miliarde de lei negociat cu Uniunea Europeana, depaseste nivelele insumate ale Cehiei si Poloniei obtinute in negocierile de aderare. In plus, Romania a obtinut doua perioade de tranzitie, de pana la 5 ani pentru compatibilizarea ajutoarelor de stat acordate in zonele libere si defavorizate. Este putin probabil ca Romania sa obtina rezultate mai bune in negocieri. Oricum, comisarul pentru extindere Oli Rehn, a apreciat ca Romania a obtinut conditii generoase la acest capitol.
In ceea ce priveste capitolul de Energie, este imposibila o negociere a perioadei de tranzitie pentru pretul la energie pentru simplul motiv ca acquis-ul comunitar nu are prevederi care sa stabileasca un nivel al acestuia. Singura lege economica valabila in Uniunea Europeana, ca si in orice economie de piata functionala, este ca pretul la energie trebuie sa acopere costurile de productie. In caz contrar, pretul va fi subventionat de la bugetul de stat, adica de catre toti contribuabilii, in loc sa fie platit doar de cei care consuma. O astfel de politica este paguboasa atat pentru stat, cat si pentru fiecare dintre noi si nu incurajeaza economisirea energiei, ci risipa. Uniunea Europeana a stabilit anumite accize pentru combustibili si produse energetice, la capitolul Impozitarea, dar pentru acestea au fost negociate deja perioade de tranzitie intre 2 si 6 ani. Accizele nu constituie insa decat o parte din pretul produselor energetice si petroliere (de exemplu, la energia electrica, impactul accizei in pretul mediu pentru consumatorul final ar fi de 0.8%). Impactul acestora a fost redus prin negocierea perioadelor de tranzitie. Tot la capitolul Energie, Romania a obtinut in negocieri acordarea unor ajutoare sociale pentru categoriile vulnerabile.
In ceea ce priveste conditiile asumate de Romania pentru finalizarea negocierilor la capitolele Concurenta si Justitie si afaceri interne, acestea au fost facute publice atat de catre Ministerul Integrarii Europene, in cadrul conferintei de presa de vineri, 10 decembrie 2004, dar si printr-un comunicat al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. Asadar, acestea nu sunt secrete.
Ne-am luat aceste angajamente pentru ca dorim noi insine sa facem reformele necesare si sa fim bine pregatiti pentru aderarea la Uniunea Europeana. Toate aceste masuri sunt facute in primul rand in beneficiul societatii romanesti, iar reducerea timpului de realizare ar fi un castig esential pentru evolutia Romaniei. Cine nu va face totul pentru indeplinirea acestor reforme, nu doreste modernizarea Romaniei.
Neacceptarea acestor teme in negocierile de aderare, avand in vedere problemele cu care se confrunta Romania, ar fi semnificat ca tara noastra nu subscrie principiilor si regulilor UE.
De altfel, una dintre masurile luate la capitolul Concurenta, respectiv revizuirea planului de restructurare a sectorului siderurgic a fost deja indeplinit, prin adoptarea strategiei in sedinta de guvern din 14 decembrie 2004 si transmiterea acesteia la Bruxelles in 15 decembrie 2004.
In ceea ce priveste capitolul Justitie si afaceri interne, conditiile asumate, referitoare la reformarea sistemului judiciar, continuarea reformei fortelor de politie, securizarea frontierei, combaterea eficienta a coruptiei si a criminalitatii organizate ar fi fost luate oricum, indiferent de momentul finalizarii negocierilor, deoarece statele membre au dorit sa-si ia garantiile necesare ca angajamentele asumate de Romania pe parcursul negocierilor de aderare vor fi respectate si Romania va fi pregatita in mod real pentru a deveni stat membru la 1 ianuarie 2007. Daca Romania nu ar fi putut indeplini aceste angajamente, ar insemna nu are capacitatea de a-si indeplini obligatiile de stat membru in 2007. Adoptarea unei atitudini superficiale si permisive cu privire la domeniile acoperite de Capitolul 24- Justitiei si afacerilor interne de catre Romania, ar fi insemnat iresponsabilitate, pe de o parte, si, pe de alta parte, faptul ca Romania nu ar fi fost pregatita nici macar din punct de vedere moral sa devina stat membru al UE.
Este ciudat ca unele voci de la noi, care au cerut atata vreme reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, considera acum ca Romania si-a luat angajamente prea stricte in acest domeniu. Nu intelegem care mai este nemultumirea acum, cand Romania s-a angajat cu termene stricte si ferme sa reformeze sistemul judiciar, sa lupte impotriva coruptiei, sa securizeze frontierele etc.
Daca s-ar fi amanat negocierile de aderare, nu s-ar fi modificat cerintele ca Romania sa fie bine pregatita pentru statutul de membru UE. Eventual, am fi reusit sa iesim din graficul semnarii Tratatului de Aderare la inceputul anului 2005 si a aderarii la 1 ianuarie 2007. Consideram ca a venit momentul ca, in loc sa ne lamentam, sa trecem la treaba in mod sistematic si eficient pentru a aplica acquis-ul comunitar. A nu munci sistematic si dedicat, a nu indeplini angajamentele asumate fata de UE, va aduce cu sine activarea clauzei de salvgardare si suntem convinsi ca nimeni nu isi doreste acest lucru. Este, in primul rand, in interesul nostru sa fim cat mai bine pregatiti pentru 1 ianuarie 2007, sa fim un stat membru sanatos si eficient al Uniunii Europene. Depinde, acum, numai de vointa noastra sa fim competitivi in Uniunea Europeana."
Sursa: MIE

Stire preluata de la Euroactiv.ro