Comisia Europeana recomanda tarilor UE sa sporeasca utilizarea biocombustibililor
O strategie adoptata miercuri de Comisia Europeana propune masuri de promovare a utilizarii si productiei de biocombustibili pentru a reduce emisiile cu efect de sera si dependenta de importurile de petrol si gaze naturale, precum si pentru a crea noi locuri de munca.
In urma cresterii preturilor la petrol si a recentei controverse legate de importurile rusesti de gaze naturale, Comisia Europeana (CE) a adoptat miercuri (8 februarie) o strategie care vizeaza sporirea productiei de biocombustibili din materii prime agricole.
Principalele obiective prezentate in document sunt promovarea biocombustibililor in cadrul blocului si in tarile in curs de dezvoltare, pregatirea pentru utilizarea biocombustibililor la scara mare si sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare unde productia de biocombustibili ar putea stimula o crestere economica durabila.
Potrivit CE, sporirea utilizarii de biocombustibili va contribui la reducerea dependentei celor 25 de natiuni ale blocului de importurile de combustibili fosili din Rusia si Orientul Mijlociu. Printre celelalte beneficii estimate se numara reducerea emisiilor care creeaza efectul de sera, noile oportunitati oferite fermierilor si posibilitatile economice din cateva tari aflate in curs de dezvoltare.
"Nu a existat niciodata un moment mai bun pentru sustinerea cazului biocombustibililor", a declarat Comisarul UE pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Mariann Fischer Boel. "Pretul petrolului brut continua sa fie ridicat. Ne confruntam cu obiective stringente conform Protocolului de la Kyoto. Iar recenta controversa asupra importurilor de gaze rusesti a accentuat importanta sporirii autonomiei energetice a Europei".
Biocombustibilii, si anume bioetanolul si biodieselul, sunt combustibili de transport produsi pe baza biomasei -- o sursa regenerabila. Biocombustibilii sunt un substituent direct al combustibililor fosili din transporturi si pot fi integrati rapid in sistemele de furnizare a combustibililor. Pana la 10% din petrol poate fi realizat din etanol fara a fi necesara modificarea motoarelor vehiculelor.
Potrivit documentului de miercuri, transportul din UE este responsabil pentru aproximativ 21% din totalul emisiilor cu efect de sera care contribuie la incalzirea globala, iar procentajul este in crestere.
Directiva Biocombustibililor din 2003 a UE a stabilit obiective indicative, neobligatorii, pentru statele membre, si anume numara atingerea unei cote de piata de 2% pentru biocombustibili in 2005 si de 5,75% in 2010.
"De fapt, in aceasta faza suntem departe de obiectivele stabilite", a declarat Fischer Boel. "Realitatea este ca in prezent nu putem oferi decat 1,4%", a adaugat ea, exprimandu-si de asemenea scepticismul fata de faptul ca guvernele UE vor lua masuri pentru indeplinirea acestor obiective daca acestea nu le vor fi impuse. Autoritatile de la Bruxelles vor examina aceasta chestiune in cursul acestui an, cand vor evalua performanta modesta a Directivei Biocombustibililor, a adaugat comisarul.
Productia UE de biocombustibili s-a ridicat la 2,4 milioane de tone in 2004, si anume 0,5 milioane tone de bioetanol si 1,9 milioane tone de biodiesel. Aceste cifre sunt reprezinta aproximativ 0,8% din consumul de benzina si diesel din UE.
In acelasi timp, potrivit surselor, UE este cel mai mare importator de energie din lume, inregistrand aproximativ 17% din consumul global de energie.
Strategia UE pentru Biocombustibili adoptata miercuri se bazeaza pe planul de actiuni privind biomasa din decembrie si a fost elaborata pe sapte axe politice: stimularea cererii de biocombustibili, obtinerea beneficiilor ecologice, dezvoltarea productiei si distributiei de biocombustibili, extinderea aprovizionarii cu materii prime, sporirea oportunitatilor comerciale, sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare si sprijinirea cercetarii si dezvoltarii.
"Trebuie sa stimulam cererea de biocombustibili", a declarat Fischer Boel. "Sunt o persoana nerabdatoare si as dori sa vad ca lucrurile se misca mai rapid".
Potrivit Comisarului UE pentru Dezvoltare Louis Michel, cresterea utilizarii de biocombustibili ar crea de asemenea potentiale oportunitati pentru natiunile in curs de dezvoltare, in special pentru cele afectate de reforma industriei zaharului din UE. "Multe tari in curs de dezvoltare sunt bine plasate din punct de vedere natural pentru productia de materii prime pentru biocombustibili", a declarat el. "Extinderea pietei UE de biocombustibili le va oferi acestora noi posibilitati de export".
Sursa: Southeast European Times

Stire preluata de la Euroactiv.ro