Cautare avansata

Concentratii istorice ale dioxidului de carbon din atmosfera



Concentratiile gazelor cu efect de sera din atmosfera sunt acum cele mai mari din ultimele 650 de mii de ani, arata rezultatele unui studiu recent, efectuat asupra ghetii Antarctice. In anul 1999, Comisia Europeana accepta sa finanteze Proiectul EPICA - un proiect international care urma sa studieze compozitia ghetii din Antarctica in foraje cu lungimi nemaiatinse pana atunci.

Forajul realizat in cadrul acestui proiect a avut o lungime totala de 3.270 de metri, adica gheata acumulata in Antarctica in ultimele 900 de mii de ani.

Cei peste 3 kilometri de gheata au fost recoltati, conservati si analizati cu scopul masurarii concentratiilor de gaze prinse in gheata in decursul anilor.

Cum sunt insa posibile asemenea analize?

Gheata pastreaza mici bule de gaz. Iar aceste gaze, odata captate in interiorul ghetii, nu mai comunica cu exteriorul. Astfel, compozitia acestor gaze ne pot da o imagine privind compozitia atmosferei in momentul formarii ghetii. Principalele gaze analizate au fost dioxidul de carbon si metanul, ambele cu rol major in crearea efectului de sera.

Articolele stiintifice care au rezultat analizeaza modul in care a variat compozitia atmosferei din prezent si pana acum 650 de mii de ani, cu 200 de mii de ani mai mult decat informatiile venite dintr-o alta carota de gheata extrasa tot din Antarctica, dar care ajungea indarat in timp acum 440 de mii de ani.

Stiri asemanatoare

Dosar: Cum si de ce creste factura zilnica odata cu aderarea
...

Poluare pe Dunare si pe Viseu
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a fost informat de Directia Apel...

Traian Basescu si PSD, cele mai interesante subiecte
Traian Basescu ramane cel mai vizibil actor politic si in luna octombrie. A...

UE ia cu asalt gigantii energiei
Comisia Europeana acuza aranjamentele dintre marile firme si guvernele nati...

"Academia Catavencu" da in judecata statul roman
Reprezentantii "Academiei Catavencu" au sustinut, in fata sediilor PSD si P...