Corespondenta de la Bruxelles: Prioritatile europene ale anului 2006
Pentru Romania, bilantul anului european 2005 incepe cu semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana. Sperantele pentru 2006 depind, in primul rand, de binecunoscuta clauza de salvgardare.
La 22 iunie 1995, Romania depunea cererea de a deveni membra a Uniunii Europene, iar 10 ani mai tarziu, la 25 aprilie 2005, s-a concluzionat momentul B al celei de-a 5-a extinderi a Uniunii Europene, din care face parte si Romania.
Anul 2005 se remarca insa si printr-un acut pesimism european. Ne referim in special la adevaratul colaps al constitutiei europene, ingropata recent printr-o declaratie a Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Nu vom avea o Constitutie in viitorul apropiat, este clar acest lucru. Nu am facut rost de nici o formula magica pentru a o readuce la viata", a declarat Barroso, insistand asupra ideii ca UE trebuie sa se descurce cu institutiile pe care le are.
Lupta fara menajamente asupra perspectivelor financiare 2007 - 2013 a lasat - si ea - un gust amar in special celor 10 tari care au aderat la Uniune in 2004. Parca e greu sa mai identificam acea solidaritate a celor bogati pentru a ajuta la coeziunea europeana.
Tot la evenimente marcante in 2005 putem sa includem si inceperea negocierilor de aderare cu Croatia si (in special) cu Turcia. In urma acordului istoric asupra discutiilor de aderare din luna octombrie, Turcia se gaseste acum pe un drum probabil lung, presarat cu obstacole, catre aderarea la UE. Uniunea se confrunta de asemenea cu unele realitati noi.
In luna octombrie 2005, Comisia a adoptat Raportul de Monitorizare asupra pregatirilor pentru aderare ale Romaniei si Bulgariei. Raportul evidentiaza progresele facute de cele doua tari si concluzioneaza ca ar trebui sa poata indeplini cerintele pentru a deveni membre la data de 1 ianuarie 2007, data prevazuta pentru aderare, cu conditia sa isi concentreze eforturile pe reforme si mai ales pe implementarea acestora. Decizia finala privind data aderarii va fi adoptata la summitul UE din iunie 2006, in timpul presedintiei austriece, pe baza raportului pe care Comisia Europeana il va publica in luna mai 2006.
La ce ne putem astepta in 2006? Pentru Romania multe depind de activarea sau neactivarea clauzei de salvgardare. Pana atunci nu se poate discuta real despre organizarea alegerilor pentru Parlamentul European in Romania. Ceea ce este mult mai important este insa pregatirea pozitionarii Romaniei pentru statutul de tara membra UE. Cum arata o Romanie integrata? Cum vor activa cei 33 de europarlamentari romani? Cum va folosi Romania cele 14 voturi in Consiliu in diverse propuneri legislative? Cum se vor integra functionarii europeni-romani in mecanismul administrativ european? Speram ca oboseala negocierilor sa nu umbreasaca momentul aderarii la Uniunea Europeana. Sa nu uitam ca aderam la valorile europene: respectarea demnitatii umane, a libertatii, a democratiei, a egalitatii, a statului de drept si a drepturilor omului. Aceste valori sunt comune statelor membre ale Uniunii Europene intr-o societate caracterizata prin pluralism, toleranta, justitie, solidaritate si nediscriminare.
Dan LUCA / Bruxelles

Stire preluata de la Euroactiv.ro