Europenii se infrunta la Consiliul European de iarna
In perioada 15-16 decembrie 2005, va avea loc, la Bruxelles, reuniunea Consiliului European de iarna, la care sunt invitati sa participe sefii de stat si de guvern ai statelor membre si in curs de aderare ale UE.
Pe langa acestia, la Consiliul European vor mai participa Jose Manuel Durrao Barroso, Presedintele Comisiei Europene si Javier Solana, Secretar General/Inalt Reprezentant pentru PESC. Consiliul European va fi prezidat de catre premierul britanic, Tony Blair.
Din delegatia Romaniei, condusa de catre domnul presedinte Traian Basescu, alaturi de domnul Calin Popescu-Tariceanu, prim-ministru, va face parte si domnul Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul afacerilor externe. Principalul punct de pe agenda reuniunii va fi negocierea propunerii Presedintiei britanice referitoare la cadrul financiar al Uniunii pentru intervalul 2007-2013, in vederea obtinerii unui acord politic la nivelul statelor membre.
O noua forma a propunerii de compromis a fost prezentata de catre Presedintia britanica la 14 decembrie a.c., ca rezultat al reactiilor statelor membre inregistrate la Conclavul ministrilor afacerilor externe din 7 decembrie a.c. si in intalnirile bilaterale cu Presedintia britanica, desfasurate ulterior Conclavului.
Ministerul Afacerilor Externe considera ca atingerea consensului asupra perspectivelor financiare este esentiala pentru viitorul Uniunii si pentru functionarea Uniunii largite. Totodata, saluta mentinerea nivelului fondurilor alocate Romaniei (si Bulgariei) prin Tratatul de Aderare. Discutiile pe tema viitorului cadru financiar nu vor afecta procesul de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana.
In cadrul reuniunii, vor fi adoptate, fara dezbatere, concluzii referitoare la subiecte precum: cresterea economica si crearea de locuri de munca - in perspectiva atingerii obiectivelor Strategiei Lisabona, dezvoltarea durabila - anticipand adoptarea Strategiei europene revizuite de dezvoltare durabila la Consiliul European din iunie 2006, si schimbarile climatice - consolidarea implicarii, la nivel international, a statelor membre si UE in combaterea efectelor negative ale schimbarilor climatice.
Un alt aspect care va fi dezbatut de sefii de stat si de guvern prezenti la Bruxelles va fi acordarea statutului de candidat pentru Republica Macedonia, in lumina recomandarii Comisiei Europene din 9 noiembrie 2005. De asemenea, Consiliul European va saluta progresele inregistrate de Macedonia si va fixa conditiile pentru viitorul cadru de dialog politic al UE cu Republica Macedonia, prin mentionarea conditionalitatilor specifice Procesului de Stabilizare si Asociere.
Principalele documente care vor fi andosate de catre liderii europeni sunt: Strategia "UE si Africa: Catre un parteneriat strategic", care va trasa liniile politice directoare ale relatiei UE-Africa, "Abordarea globala a migratiei: actiuni prioritare pentru Africa si spatiul mediteranean", care propune o viziune integrata, inclusiv linii de actiune pentru combaterea migratiei ilegale si un cadru coerent in ceea ce priveste migratia legala, precum si Strategia UE de combatere a terorismului, care organizeaza de o maniera cuprinzatoare intregul spectru de masuri menite sa previna si sa combata terorismul, atat la nivel european, cat si international.
De o importanta aparte este si andosarea de catre sefii de stat si de guvern a Raportului Presedintiei britanice a UE privind Politica Europeana de Securitate si Aparare, trasand, in acelasi timp, liniile de actiune in domeniu pentru Presedintia austriaca. Prin acest document se consolideaza rolul UE ca actor robust in managementul crizelor pe plan international, gratie misiunilor desfasurate pe trei continente. Precizam ca Romania isi aduce o contributie insemnata la aceste demersuri, participand la patru din operatiunile UE in curs (EUPM si ALTHEA in Bosnia si Hertegovina, EU BAM Rafah si EUPOL COPPS in teritoriile palestiniene).
Totodata, Consiliul va adopta "Declaratia privind Mediterana si Orientul Mijlociu", document ce va fi finalizat in cadrul unui dineu de lucru al ministrilor de externe ai UE. Se doreste ca documentul sa reitereze importanta acestor regiuni pentru UE, evidentiind un puternic angajament comunitar pentru sprijinirea reformelor din regiunea mediteraneana si Orientul Mijlociu. De mentionat ca discutiile din cadrul dineului ministrilor de externe vor reflecta si preocuparea UE fata de situatia din Liban si Siria, precum si evolutiile din Iran, in lumina declaratiilor recente ale presedintelui iranian.
In marja Consiliului European, delegatia romana va avea intrevederi bilaterale cu partenerii europeni pentru promovarea obiectivului integrarii europene, adresand, in special solicitarea ratificarii Tratatului de Aderare.
Sursa: MAE

Stire preluata de la Euroactiv.ro