87% dintre firmele romanesti sunt pe cale de disparitie
Economia romaneasca se sprijina pe numai 80.000 de firme private, restul de 87% din totalul companiilor existente fiind fie fictive, fie folosite pentru plata salariilor, fie in lichidare. Iar dintre acestea, un numar intre 30.000 si 50.000 sunt microintreprinderi, avand o cifra de cifra de afaceri mai mica de 100.000 euro si maximum noua angajati.
Motivele pentru care exista atat de multe societati comerciale neproductive sunt suma mica necesara infiintarii unei societati comerciale, 100.000 de lei vechi, si barierele birocratice puse in calea functionarii legii falimentului, crede Gheorghe Piperea, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL). Conform statisticilor oficiale, in Romania exista 600.000 de firme, numar comparabil cu cel din Franta, care are o populatie de trei ori mai numeroasa si o economie mai dezvoltata. Dintre acestea, pentru ca nu au reusit sa-si regularizeze prezenta precara, 250.000 vor fi radiate ca urmare a aplicarii legii privind simplificarea formalitatilor la inscrierea in registrul comertului a persoanelor fizice si juridice din 2004.
O patrime din numarul total de firme din Romania, aproximativ 150.000, profita de statutul privilegiat de impozitare a microintreprinderilor, pentru a evita suprataxarea muncii. "Cei mai multi salariati de top si chiar cei mai importanti manageri sunt remunerati prin intermediul acestor microintreprinderi, sub masca unor prestari de servicii, pentru ca plata salariilor este prea costisitoare pentru patron. Statul roman inca tolereaza aceste societati fictive, dar ele practic nu exista", sustine vicepresedintele UNPRL.
Articol complet Averea

Stire preluata de la Euroactiv.ro