Cautare avansata

EurMonitor Business: Finala privatizarii Bancii Comerciale Romane



Banca Comerciala Romana detine cea mai mare cota de piata intre bancile din Romania / Bursa si pamintul au adus cel mai bun profit in 2005 / Batalie pentru 3G / Firme de un miliard / Metro ataca direct Carrefour si Cora / Inflatia sare de 8,7% pe 2005 / Concurenta pune conditii pentru stergerea datoriilor

Guvernul va trimite luni firmelor Erste Bank din Austria si Millenium din Portugalia proiectul de contract de privatizare a BCR. Cele doua companii sunt calificate in finala privatizarii celei mai mari banci comerciale din Romania si trebuie sa trimita in plic pana la 20 decembrie pretul final pe care vor sa-l plateasca pe cele aproape 62% din actiunile scoase la vanzare.

Potrivit ministrului de finante Sebastian Vladescu, guvernul va alege cea mai buna oferta si va semna contractul de privatizare a doua zi, pe 21 decembrie.

Autoritatile spun ca vor anunta doar pretul companiei care va fi aleasa castigatoare.

Bunurile BCR ar valora aproximativ 5 miliarde de euro, iar potrivit analistilor citati in presa centrala, este posibil ca ofertele celor doi finalisti sa depaseasca 3,7 miliarde de euro.

Articol complet BBC

===============

Bursa si pamintul au adus cel mai bun profit in 2005

Bursa si tranzactiile cu terenuri sint cele mai profitabile investitii ale anului 2005. Insa randamentele financiare oferite de depozitele bancare si de valuta au scazut dramatic.

Anul 2005 nu a fost deloc unul propice variantelor "clasice" de economisire. Scaderea inflatiei, dar mai ales schimbarea politicii monetare a BNR din cauza liberalizarii contului de capital au condus la diminuarea drastica a randamentelor financiare oferite de depozitele bancare si au distrus efectiv mitul pastrarii valutei la saltea.  Mult mai inspirati au fost cei care au jucat la bursa si au cumparat actiuni la SIF-uri. Pe primul loc se afla SIF Moldova, cu o crestere de 175,47%. Vremea speculatiilor cu apartamente in blocuri construite inainte de 1989 a apus. Devin din ce in ce mai profitabile afacerile cu terenuri. In medie, preturile acestora s-au dublat, insa exista si zone in care cresterea a fost mai mare.

Articol complet Cotidianul

===============

Batalie pentru 3G

Un nou operator pentru telefonie mobila va patrunde in Romania anul viitor. Cel putin o companie de telefonie mobila noua va intra pe piata romaneasca in 2006 a declarat ieri Catalin Marinescu, presedintele Inspectoratul pentru Comunicatii. Inspectoratul va lansa licitatia pentru acordarea a inca doua licente de telefonie mobila din generatia a treia - 3G, a anuntat Marinescu. Un candidat cert este Cosmote Romania. Compania chineza ZTE, care este partenera in POSTelecom impreuna cu Posta Romana, a primit inca din 2005 de la IGCTI o licenta experimentala pentru 3G. Telefonica Spania, Deutsche Telkom (prin Magyar Telekom) si cea de-a doua companie suedeza de telefonie mobila, Tele2, dau tarcoale pietei romanesti.

"Anul viitor va consemna relansarea unui operator (Cosmote - n.r.) si intrarea pe piata a altuia", a spus Marinescu, care a precizat ca sunt discutii la Ministerul Comunicatiilor privind intrarea acestui nou operator de telefonie mobila.
 
Articol complet Averea

===============

Firme de un miliard

Cresterea economica din ultimii ani s-a reflectat si in cresterea cifrei de afaceri a companiilor romanesti. Astfel, pentru tot mai multe firme mari autohtone cifra de afaceri depaseste un miliard de euro.

In 2004, doar cinci companii au trecut pragul de un miliard de euro cifra de afaceri. Acestea au fost, in ordine: Petrom, Mittal Steel Galati, Electrica Bucuresti, grupul Rompetrol si Metro Cash&Carry. Toate aceste companii au depasit pragul de un miliard si in 2005, cu o singura exceptie: Electrica Bucuresti. Aceasta s-a privatizat pe jumatate. Din cele opt filiale care se gaseau in componenta sa anul trecut, doar patru se mai afla acum in proprietatea statului.

Grupul Mittal Steel si-a schimbat structura organizatorica si de aceea nu mai ofera date pentru companiile din grup. Insa, ca urmare a cresterii sectorului siderurgic la nivel mondial, este totusi de asteptat ca Mittal Steel Galati sa aiba o cifra de afaceri mai mare anul acesta.

Articol complet Cotidianul

===============

Metro ataca direct Carrefour si Cora
 
Reteaua germana pregateste deschiderea primelor hipermarketuri. Metro planuieste sa atace direct Carrefour si Cora prin deschiderea primului hipermarket din Romania in prima parte a anului viitor, la Timisoara. Dupa Metro Cash&Carry si Praktiker, Real hipermarkets va fi cea de-a treia divizie a grupului german lansata pe piata romaneasca. Noile magazine vor avea o oferta mai apropiata de Cora si Carrefour decat de Metro: 50.000 de produse, de la alimente la electrocasnice si articole de sport, fata de circa 20.000 in Metro. Tot dupa modelul francofon, noile spatii comerciale vor include si galerii cu diverse magazine.

Articol complet Evenimentul Zilei

================

Inflatia sare de 8,7% pe 2005 
 
Noiembrie a pus capac preturilor si tarifelor, care s-au umflat intr-o luna cu 1,2% pe linie, scumpindu-se atat alimentele, serviciile, cat si produsele de larg consum, arata datele Institutului de Statistica. Astfel, inflatia ultimelor 12 luni a ajuns la 8,7%. "A fost un an cu socuri inflationiste, care au produs costuri firmelor. Primul soc a fost reforma fiscala, cota unica lasand bani in plus pentru consum, care a avut un efect de inflamare a preturilor.

Articol complet Averea

================

Concurenta pune conditii pentru stergerea datoriilor

Consiliul Concurentei va avea ultimul cuvant de spus in ce priveste stergerea "datoriilor istorice" acumulate de companii de stat precum CFR Infrastructura, Compania Nationala de Drumuri sau Termoelectrica. Pentru a da unda verde initiativei guvernului, Consiliul Concurentei trebuie sa analizeze fiecare caz in parte. In plus, datornicii trebuie sa prezinte planuri solide de redresare, din care sa reiasa ca nu vor reveni la vechile obiceiuri de a nu-si plati darile catre stat.

Guvernul vrea sa renunte la zeci de mii de miliarde

Intentia executivului de a cruta anumite societati, in principal Termoelectrica, a fost evidenta inca de acum cateva saptamani, cand a fost emisa o hotarare prin care acestora nu li se mai blocau conturile in vederea executarii silite, ci li se punea sechestru doar pe terenuri sau cladiri. Termoelectrica are, conform declaratiilor ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, o datorie de peste 1,1 miliarde euro.

Articol complet Evenimentul Zilei




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Fara clientelism in utilizarea fondurilor europene
Romania a primit in ultima vreme avertizari serioase cu privire la felul in...

Somajul reprezinta o problema presanta pentru Turcia
Rata somajului din Turcia a atins valoarea de 9,4% in trimestrul trei al ac...

Olli Rehn: Romania si Bulgaria vor putea adera la UE in 2007 daca vor continua reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei
"Cele doua tari nu au timp de pierdut", in special in ce priveste domeniile...

Juncker: Eurogrup, o posibila solutie la blocajul actual din UE
Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a indicat in Eurogrup, ansamblul...

EurMonitor Business: Agricultura trage in jos economia
Economia romaneasca a crescut cu doar 3,6% in primele noua luni ale anului,...