Fara clientelism in utilizarea fondurilor europene
Romania a primit in ultima vreme avertizari serioase cu privire la felul in care administreaza si absoarbe fondurile europene. La steguletele rosii din ultimul Raport de tara al Comisiei Europene se adauga si ingrijorarile a numerosi oficiali europeni, preocupati, pe buna dreptate, de utilizarea banilor comunitari, la care contribuie fiecare cetatean al UE prin plata impozitelor.
Romania primeste in 2006 circa 1,200 miliarde euro destinate exclusiv programelor de preaderare. Daca ingrijorarile europenilor sunt justificate? Premierul Calin Popescu Tariceanu a raspuns ziarului Adevarul.
- Care sunt cauzele pentru care Romania nu a putut absorbi fondurile europene?
- In primul rand, as vrea sa subliniez ca Romania nu este intr-o situatie mai proasta decat alte tari membre ale UE in ceea ce priveste utilizarea fondurilor de preaderare. Rata medie de absorbtie pentru programele PHARE CES finalizate este de peste 85 la suta. In prezent, se afla in derulare inca patru memorandumuri de finantare, PHARE 2001 - PHARE 2004, iar aici vorbim de o rata medie de peste 50 la suta, in conditiile in care mai avem la dispozitie inca cel putin un an pentru efectuarea de plati. Acest nivel de utilizare a fondurilor europene este comparativ cu situatia din alte foste tari candidate. Dar nici nu vreau sa ne multumim doar cu atat. Dupa aderare, Romania va avea acces la fondurile structurale si de coeziune, care au menirea sa grabeasca dezvoltarea tarii si recuperarea decalajelor fata de Uniunea Europeana.
Articol complet Adevarul

Stire preluata de la Euroactiv.ro