Cautare avansata

La fondurile europene ajung doar oamenii dinamici si cu idei



Atractive din punct de vedere financiar, programele de finantare europene presupun un proces competitiv, pe principiul cerere-oferta ca oricare alta piata. De castigat, castiga cel mai bun si nu prea exista "premii" pentru locul doi. Nimeni nu va veni la usa primariilor sa-i roage cu bani, ci acestea vor trebui sa vina cu proiecte bine fundamentate. Solicitantii nu trebuie sa plece de la premisa "Europa ne-a dat niste bani, trebuie doar sa intind mana".

Uniunea Europeana a pus la dispozitia statelor candidate trei programe de finantare: PHARE, ISPA si SAPARD. Despre acestea exista informatii la nivelul tuturor ministerelor, pe site-ul Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, la sediile celor opt Agentii Regionale de Dezvoltare. Gabriel Friptu, directorul general al Directiei Generale Dezvoltare Regionala din cadrul Ministerului Integrarii, spune ca, pentru fi pregatita sa acceseze fonduri comunitare, orice administratie locala ar trebui sa aiba un plan de dezvoltare care sa corespunda nevoilor comunitatii si sa atraga investitii. In baza acestui plan, sa cauti apoi surse de finantare.

Consiliile locale sau judetene care nu lucreaza in acesti termeni nici nu pot visa vreodata sa aiba acces la vreo sursa de finantare europeana, pentru ca, spune dl. Friptu, nu va veni nimeni sa-ti bata la usa sa-ti ofere bani, este o piata ca oricare alta, ideii si nevoi sunt multe, dar nu castiga decat cel care si-a facut corect tema.

Reguli de baza pentru PHARE

Edilii trebuie sa fie pe faza in momentul in care se anunta ca se lanseaza o schema de finantare. Agentiile de Dezvoltare Regionala transmit informatia la toate primariile. Evident ca sunt primarii mai pregatite si primarii mai putin pregatite, care deja si-au identificat proiectele, altele care de abia atunci se gandesc. Ministerul Integrarii este nevoit sa gestioneze niste reguli, bine stabilite de la Bruxellles, si pe care le-au respectat toate statele care au beneficiat de fonduri PHARE. Regulile sunt publice, afirma Gabriel Friptu.

In cazul administratiilor locale, de baza sunt: sa faca dovada ca este proprietarul terenului pe care doreste sa faca investitia, ca are o echipa care se poate ocupa strict de gestionarea acestui proiect, sa faca dovada impactului economic, sa poata asigura o cota de cofinantare de 10 la suta din valuarea lucrarii. In momentul in care are o problema cu una din aceste trei conditii, poate sa-si depuna proiectul, dar are mult mai mici sanse de a fi selectat. Daca vorbim de un IMM se verifica urmatoarele aspecte: sa nu aiba datorii la stat, sa nu fie intr-o procedura de faliment, sa nu aiba litigii nerezolvate.

Articol complet Adevarul




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

EurMonitor Business: Finala privatizarii Bancii Comerciale Romane
Banca Comerciala Romana detine cea mai mare cota de piata intre bancile din...

Fara clientelism in utilizarea fondurilor europene
Romania a primit in ultima vreme avertizari serioase cu privire la felul in...

Somajul reprezinta o problema presanta pentru Turcia
Rata somajului din Turcia a atins valoarea de 9,4% in trimestrul trei al ac...

Olli Rehn: Romania si Bulgaria vor putea adera la UE in 2007 daca vor continua reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei
"Cele doua tari nu au timp de pierdut", in special in ce priveste domeniile...

Juncker: Eurogrup, o posibila solutie la blocajul actual din UE
Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a indicat in Eurogrup, ansamblul...