EurMonitor Business: Banca Nationala pastreaza tinta de inflatie de 5%
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa pastreze tinta de inflatie de 5% pentru anul in curs, insa prevede de pe acum o deviatie de mai mult de un punct procentual peste nivelul stabilit / Romania si Bulgaria vor grabirea constructiei celui de-al doilea pod peste Dunare / Economia romaneasca se confrunta cu numeroase provocari
Anuntul a fost facut de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Pe de alta parte, dl Isarescu a recunoscut ca Banca Nationala s-a inselat asupra previziunilor pentru anul trecut, cand rata inflatiei a depasit cota prognozata.
Guvernatorul BNR a explicat ca, in 2004, Banca a facut mai multe previziuni asupra inflatiei pe 2005, specialistii estimand o inflatie de 7%. La sfarsitul anului trecut, rata inflatiei a ajuns insa la 8,6%. Pe de o parte, inundatiile au generat pagube materiale care au fost acoperite de stat. Pe de alta parte, cota unica de impozitare a facut posibila marirea salariilor. Insa a existat si o eroare de calcul din partea BNR, care a fost surprinsa de majorarea preturilor la gazele naturale si petrol, recunoaste guvernatorul Mugur Isarescu.
Pentru anul in curs, guvernatorul BNR e de parere ca o tinta mai inalta pentru 2006 - asa cum au recomandat de altfel si specialistii Fondului Monetar International - ar avea ca efect o inflatie mai mare inainte de 2007, anul aderarii la UE, nivel pe care Romania nu si-l poate permite.
Articol complet BBC
=============
Romania si Bulgaria vor grabirea constructiei celui de-al doilea pod peste Dunare
Proiectul celui de-al doilea pod peste Dunare reprezinta principala problema care trebuie rezolvata in perioada imediat urmatoare de Romania si Bulgaria, fiind necesar ca firmele care vor realiza lucrarile sa fie stabilite pana in vara acestui an, a afirmat premierul bulgar Serghei Stanisev.
Constructia podului care va lega orasul bulgar Vidin de localitatea Calafat de pe malul romanesc al Dunarii a fost unul dintre principalele subiecte discutate, astazi, la Palatul Victoria, de premierii roman si bulgar, cei doi oficiali apreciind ca este necesar ca lucrarile sa inceapa cat mai rapid. Finantarea proiectului, al carui cost este estimat la 226 de milioane de euro, a fost deja asigurata.
Guvernul bulgar va participa cu peste 60,7 milioane de euro, iar restul fondurilor vor proveni din imprumuturi si granturi acordate de Banca Europeana pentru Investitii, Agentia Franceza pentru Dezvoltare si Institutia germana de Credit pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Sursa: Deutsche Welle
==============
Economia romaneasca se confrunta cu numeroase provocari
Economia Romaniei continua sa se confrunte cu numeroase provocari, desi exista o mare incredere in perspectivele tarii, a aratat negociatorul sef al Fondului Monetar International in relatia cu Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de incheierea vizitei delegatiei FMI la Bucuresti.
Apropierea datei integrarii Romaniei in Uniunea Europeana reprezinta "o ocazie unica de a pune in practica politici economice care vor permite tarii sa beneficieze din plin de oportunitatile create de cresterea considerabila a resurselor financiare ce vor fi puse la dispozitia Romaniei si sa inregistreze o imbunatatire rapida a nivelului de trai, care este pe deplin realizabila".
Raportul anual al misiunii va fi analizat de Consiliul Director al FMI la sfarsitul lunii aprilie.
FMI, ingrijorat de nivelul inflatiei in Romania
Reprezentantii Fondului si-au manifestat ingrijorarea fata de nivelul inflatiei, al cresterii economice si al deficitului de cont curent. Nivelul inflatiei este in continuare ridicat, in comparatie cu Europa Occidentala. "Sunt necesare eforturi viguroase, in aceasta directie, pentru ca este mai greu sa fie adusa inflatia de la 9% la 5%, decat de la 14% la 9%", a explicat acesta.
Cresterea economica, in 2005, a fost de aproximativ 4%, dar acest lucru se datoreaza si dificultatilor cauzate de inundatii si alte asemenea evenimente, care au afectat, in principal, agricultura. Spre deosebire de 2005, anul 2004 a fost un an foarte bun pentru agricultura romaneasca, a remarcat Mensbrugghe, preluat de Rompres. In acelasi timp, in anul care s-a incheiat, a scazut ritmul productiei industriale si au crescut exporturile, a mai precizat acesta.
Ca rezultat al consumului mare si al volumului mare de importuri, nivelul deficitului de cont curent a ajuns, in 2005, la 9,4% din PIB, a mai remarcat negociatorul sef al Fondului Monetar International in relatia cu Romania.
Mensbrugghe a aratat ca BNR a avut o politica buna in ceea ce priveste sterilizarea intrarilor de capital, prin coborarea dobanzilor. In ceea ce priveste politica monetara, rata reala a dobanzilor a crescut, dar ar trebui ca politicile monetare sa fie mai stricte, a atras el atentia.
Negociatorul sef a mai remarcat, de asemenea, ca Guvernul a inghetat unele pozitii, din punct de vedere al salariilor, care nu privesc integrarea europeana.
In ceea ce priveste masurile de crestere a veniturilor la Bugetul de Stat, Mensbrugghe a aratat ca, in Romania, acestea reprezinta doar 30-31% din PIB, in timp ce, spre exemplu in Lituania, nivelul veniturilor la buget este de aproximativ 35% din PIB. "Nivelul acestor venituri este important pentru ca Romania sa poata accesa fondurile structurale", a explicat el.
Reprezentantul FMI a pus accent si pe importanta unui Cod Fiscal stabil, "pentru ca entitatile sa poata cunoaste nivelul impozitelor", adaugand ca membrii delegatiei sunt optimisti in ceea ce priveste imbunatatirea politicilor in Romania.
Pentru 2006, BNR si-a propus o inflatie de 5%, cu o fluctuatie de plus sau minus un procent, a reamintit oficialul FMI. "Pentru ca Banca Centrala sa poata respecta aceasta tinta, sunt necesare politici mai stricte", a atras atentia Mensbrugghe. Din pricina preturilor administrate, in special din pricina preturilor la energie, Fondul este de parere ca nivelul inflatiei va fi in acest an de 6,5%. Pentu 2007, tinta de inflatie de 4% este realizabila, in contextul unor politici monetare stricte, a mai aratat reprezentantul FMI.
"Pe termen mediu, respectiv in urmatoarele 18 luni, consider ca BNR va duce rata inflatiei la 4%", a aratat Mensbrugghe. In ceea ce priveste arieratele, Guvernul a cheltuit mult in luna decembrie pentru a le controla. "Am prefera o gestionare fiscala mai controlata", a aratat reprezentantul FMI, explicand ca o gestionare mai prudenta pe parcursul intregului an ar duce la o scadere a arieratelor.
Mensbrugghe a mai atras atentia asupra faptului ca este necesara cresterea resurselor la Bugetul de Stat, precizand ca Fondul nu are in vedere un anumit tip de impozit. "Consideram ca este importanta, in acest sens, eliminarea exceptiilor de la impozitare". Romania are acum cota unica de impozitare si atunci este corect ca toata lumea sa plateasca la fel, a explicat el, aratand ca forta de munca si capitalul sunt foarte mobile intr-o economie globalizata si atunci sunt si foarte greu de impozitat.
"Recomandam prezentarea si aprobarea in Parlament a Codului Fiscal pana la sfarsitul lui iunie 2006, pentru ca legislatia romaneasca prevede un termen de 6 luni de la aprobarea unui document si pana la intrarea acestuia in vigoare", a mai spus Mensbrugghe.
Ca si la ultima vizita de evaluare a Fondului, seful delegatiei a atras atentia asupra necesitatii de crestere a salariilor o singura data pe an, nu de mai multe ori. Mensbrugghe a aratat ca astfel procedeaza tarile member UE cu o inflatie scazuta. "Daca Romania va avea succes in a reduce rata inflatiei, putem sa vedem si care este necesarul real", a aratat el. De asemenea, pentru 2006, reprezentantul fondului a estimat o crestere economica de 5, respectiv 5,5% din PIB, si limitarea deficitului de cont curent la 9% din PIB. Delegatia FMI a recomandat revizuirea Acordului stand by, inainte de expirarea acestuia, in luna iulie. "Ne asteptam la un feed-back, in urma acestor recomandari", a precizat negociatorul sef.
Sursa: Afacerea

Stire preluata de la Euroactiv.ro