EurMonitor Business: Noi subventii pentru Termoelectrica si sectorul minier?
Ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a anuntat ca analizeaza acordarea unor subventii masive companiei de stat Termoelectrica, dar si altor societati de stat din domeniul minier si al transporturilor / Sanepidul inchide 700 de fabrici de mancare / Taranii iau piinea orasenilor
Sprijinul de la buget ar urma sa ia forma stergerii de datorii - una dintre cele mai criticate variante ale ajutorului de stat. Ministrul Vladescu a dat de inteles ca ajutorul statului este absolut necesar pentru ca Termoelectrica sa poata ramane in functiune. "Pentru aceasta companie, daca vrem sa mai existe", a spus domnul Vladescu,"este absolut necesar ca datoria istorica sa dispara".
Sebastian Vladescu sustine ca preconizata stergere de datorii nu inseamna revenirea la criticatul sistem de subventii mascate, care a impiedicat reforma in infrastructura de-a lungul anilor '90. El nu a precizat insa care ar fi deosebirea intre masurile anuntate acum si cele curente in urma cu 10 ani.
Articol complet BBC
============
Sanepidul inchide 700 de fabrici de mancare
Unu din sase procesatori de vegetale nu respecta normele de igiena. Aproximativ 700 de unitati din sectorul alimentar care proceseaza produse de origine non-animala, adica una din sapte unitati controlate de autoritatile sanitar-veterinare, isi traiesc acum ultimele zile de activitate. Aceasta intrucat, conform angajamentelor pe care Romania si le-a luat fata de Uniunea Europeana, pana la 1 octombrie anul curent, toate unitatile considerate "neacceptabile" vor fi inchise. "Aceste unitati vor fi inchise de la 1 octombrie, daca nu corespund conditiilor impuse de UE din punct de vedere tehnologic si al igienei", a declarat Constantin Lupescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Potrivit acestuia, UE nu a acceptat ideea de derogare in cazul producatorilor din sectorul vegetal.
Articol complet Evenimentul Zilei
=============
Taranii iau piinea orasenilor
Toate morile si brutariile care au impinzit in ultimii ani satele romanesti vor disparea la 1 octombrie, pentru ca nu corespund normelor europene. Nici abatoarele sau unitatile de procesare a carnii nu vor supravietui, jumatate dintre acestea urmind a disparea pina la 1 iulie.
Dintre cele 43 de fabrici de procesare a pestelui existente in acest moment, 20 vor fi desfiintate. Jumatate dintre unitatile de procesare a carnii de pasare au nevoie de investitii, iar un sfert vor fi desfiintate. Romania nu va mai avea la anul prea multe fabrici de ulei, doar sapte fiind sigur corespunzatoare. Situatia cea mai dura este la zahar, doar doua fabrici pot functiona fara probleme.
Articol complet Cotidianul

Stire preluata de la Euroactiv.ro