EurMonitor Guvernare: Basescu s-a prezentat la tribunal
ora 10:15 Presedintele Traian Basescu s-a prezentat in fata instantei Tribunalului Bucuresti / Nastase, izgonit din tandem / Gaze mai scumpe / Alegerile pentru noul CSM, contestate / CSM cere sa fie lasat sa lucreze
Presedintele Traian Basescu s-a prezentat in fata instantei Tribunalului Bucuresti in recursul dosarului in care ii acuza de calomnie pe Mugur Ciuvica si Max Badin. Cei doi sunt acuzati de calomnie pentru ca au spus ca Train Basescu a colaborat cu fosta Securitate. Train Basescu a explicat in fata instantei motivele pentru care s-a prezentat la tribunal.
"In ceea ce ma priveste, afirmatia ca instantele nu trebuie sa tina cont ca-l au in fata pe Presedintele Romaniei este singura adevarata" a declarat presedintele Basescu.
======
Gusa se indeprateaza de PD
======
'MApN a incalcat legea in cazul Basescu'
======
Un document secret al MApN cu tinta Basescu
======
"Vreau sa nu tineti cont. Eu sunt un om care are o problema in justitie, am venit din respect pentru justitie si tot ce va doresc e sa judecati drept si corect", a mai spus presedintele Romaniei.
Traian Basescu a adaugat ca respinge categoric idee ca a facut politie politica. Insa Mugur Ciuvica a declarat in fata aceleiasi instante ca presedintele a fost informator al Securitatii.
Mai mult, Mugur Ciuvica le-a spus judecatorilor sa nu se lase influentati de faptul ca Train Basescu este presedinte si ca va avea un cuvant de spus in ce priveste cariera magistratilor.
"As vrea sa pornim de la ideea ca nu-l judecati pe Presedintele Romaniei, asa cum a inceput sa spuna avocatul domniei sale, ci ca il judecati pe cetateanul Traian Basescu, cetatean care va este prezentat in cele trei documente oficiale, unul de la PCR, unul de la Directia Securitatii Statului si al treilea de la MAPN, ca fiind informator al Securitatii, racolat de Securitate inca de pe bancile facultatii", a spus domnul Ciuvica.
Mugur Ciuvica a negat ca ar fi incercat sa ii transmita lui Traian Basescu vreun document nedepus la dosar si care ar fi reprezentat o proba in acest proces.
In timpul infatisarii de luni, Traian Basescu si Mugur Ciuvica s-au intrerupt de numeroase ori sau chiar s-au ironizat.
Conflictul Train Basescu - Mugur Ciuvica
Conflictul dintre Traian Basescu si Mugur Ciuvica s-a acutizat in timpul campaniei pentru primaria capitalei si a culminat cu acuzatia formulata de Mugur Ciuvica potrivit careia Traian Basescu a facut politie politica.
Primarul municipiului Bucuresti de la acea vreme l-a dat in judecata pe Mugur Ciuvica si pe Max Badin - coleg de partid cu Mugur Ciuvica. Traian Basescu a cerut daune de un leu.
In octombrie, Judecatoria sectorului 2 Bucuresti i-a achitat pe Max Badin si pe Mugur Ciuvica in procesul de calomnie intentat de Traian Basescu. Instanta i-a obligat insa pe cei doi la cheltuieli de judecata.
Mai mult ei ar fi urmat sa plateasca pentru avocatul lui Traian Basescu si sa ii dea actualului presedinte nu un leu si cate 500 de lei. Nici una dintre cele doua parti nu au fost de acord cu sentinta si ambele au inaintat recurs.
Procesul continua si in urma infatisarii de luni, mai ales ca partile nu au reusit sa se impace.
Aceasta desi la termenul anterior, in ianuarie, cerusera timp pentru a face acest lucru. O posibila explicatie a continuarii procesului ar putea fi documentul invocat astazi de Traian Basescu.
El a spus cei doi i-au transmis, prin intermediul avocatului, un raport al sau catre compania Navrom cu privire la "un comandant care venise in voiaj la Anvers si care isi bagase in buzunarele proprii discountul companiei". Mugur Ciuvica a negat ca ar fi transmis un astfel de document.
In schimb, liderul PD Cozmin Gusa afirma intr-un interviu ca asupra lui Traian Basescu se fac presiuni despre care ar sti si Ion Iliescu. Domnul Gusa vorbea chiar despre un nou document in dosarul Ciuvica - Basescu.
Despre aceste declaratii, Train Basescu a declarat insa ca nu este santajat cu vreun document si a sugerat ca ele ar fi scenarii asemanatoare cu cele ale lui Mugur Ciuvica.
De altfel, Vicepresedintele PD Radu Berceanu a anuntat ca va cere, sanctionarea lui Cozmin Gusa deoarece acesta a continuat seria declaratiilor care aduc deservicii partidului.
Sursa: BBC
=====================
Nastase, izgonit din tandem
PSD va fi condus de un singur personaj. Ion Iliescu. Ideea de tandem, sustinuta de Adrian Nastase, nu a fost agreata de majoritatea liderilor. Ca atare, ea nu apare in nici una dintre variantele de Statut concepute. Nastase va ajunge, din sef al PSD, un simplu vicepresedinte.
ASa-zisa reforma in PSD se rezuma, deocamdata, la modificarea Statutului partidului despre care Ion Iliescu este de parere, conform liderilor pesedisti, ca este prea stufos si trebuie micsorat. Oficial, Statutul actual prevede un presedinte, intre 7-15 vicepresedinti si un secretar general. El a fost neglijat in anul 2003 cind Adrian Nastase a extins, nestatutar, numarul de vicelideri la 20 si a creat functia de presedinte executiv pentru Octav Cozminca. In prezent, circula mai multe variante de Statut care vor fi analizate miercuri, la sedinta Biroului Executiv Central (BEX) al partidului, Congresul PSD urmind sa voteze varianta cea mai sustinuta. Potrivit vicepresedintilor Doru Ioan Taracila, Sorin Oprescu, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Victor Ponta si Ion Solcanu, structura centrala a PSD va fi compusa dintr-un presedinte, pina in 10 vicepresedinti si un secretar general. In plus, Statutul stipuleaza ca Congresele, cele care aleg conducerea centrala, se vor tine din doi in doi ani, si nu odata la patru ani, ca in prezent. Esenta structurii noului Statut consta in absenta unei functii de prim-vicepresedinte sau de presedinte executiv care l-ar fi plasat pe Adrian Nastase alaturi de Ion Iliescu, in tandem, la conducerea partidului. Ideea de tandem a fost anuntata prima data de actualul presedinte al PSD si a fost sustinuta public de fidelii sai: Ioan Rus, Vasile Dincu, Dan Mihalache etc.
Lupta pentru sefie se amina
Senatorul Vasile Dincu, membru al "grupului de la Cluj ", cel care, alaturi de vicepresedintele PSD Ioan Rus a deschis subiectul reformarii PSD ne-a spus ieri ca este mai putin interesat de "anatomia functiilor, cit de respectarea principiilor de reforma". "Grupul de la Cluj" s-a aratat a fi, initial, simpatizant al lui Adrian Nastase. Ieri, la sedinta Delegatiei Permanente a PSD, la care Ion Iliescu a stat doar o ora, abandonindu-si colegii pentru a pleca la aniversarea Prea Fericitului Teoctist, s-a discutat si despre data Congresului. Marea majoritate s-a pronuntat pentru desfasurarea lui la jumatatea lunii martie. Adrian Nastase a declarat ca ar exista posibilitatea convocarii in luna mai.
Decizia se va lua miercuri, la BEX, unde Adrian Nastase va prezenta un document de aproape 100 de pagini, intitulat "Raportul de analiza asupra alegerilor". Conform liderilor PSD care l-au vazut, printre anexe si scheme, actualul sef al partidului isi asuma, personal si colectiv, raspunderea asupra esecului electoral. Miercuri este asteptat si documentul lui Ion Iliescu privind viitorul PSD.
Lider pentru doi ani
Marea majoritate a viceliderilor si parlamentarilor PSD ne-au spus ca Ion Iliescu va conduce partidul doi ani de zile, urmind ca la Congresul din 2007 sa se dea adevarata lupta intre liderii din esalonul doi, pentru functia de sef.
Sursa: Cotidianul
=====================
Gaze mai scumpe
Astazi se incheie negocierile noilor autoritati de la Bucuresti cu echipa "de control" a Fondului Monetar International (FMI), care ar putea avea ca rezultat micsorarea pungii bugetare si scumpirea mai rapida a tarifelor la gaze si energie termica. Potrivit unor surse anonime, dar apropiate negocierilor, Fondul ar mai fi cerut aminarea recalcularii pensiilor, dar, sustin alte surse din Ministerul Finantelor, asta nu se va intimpla, deoarece exista bani.
Fondul a cerut reprezentantilor Ministerului Economiei sa respecte promisiunea privind majorarea cu 20% a pretului gazelor naturale si sa aprobe "mai repede" cresterea pretului national de referinta la energia termica. Desi convenisera cu FMI sa mareasca pretul gazelor naturale cu 20%, autoritatile romane l-au majorat doar cu 5% la inceputul anului. La energia electrica, pentru ca angajamentele asumate au fost respectate, anul 2005 va mai aduce o majorare cu cel mult 5% a tarifelor, in vara. Unul dintre subiectele intens discutate a fost insa cel legat de scumpirea gigacaloriei, mai precis de cresterea pretului pe care-l plateste populatia pentru apa calda si caldura consumate. Aceasta dupa ce acordul semnat cu institutia financiara internationala anul trecut stabilea eliminarea pretului national de referinta la energia termica. Acum negociatorii FMI s-au pronuntat pentru o scumpire cu 20% a pretului de referinta a energiei termice, ca efect direct al influentei scumpirii pretului la gazele naturale. Aceasta ar insemna o crestere de la 896.000 de lei/Gcal la 1,036 milioane lei/Gcal, doar la pretul platit de populatie. Scumpirea energiei termice ar putea fi insa mai mare de 20% in conditiile in care, de la inceputul acestui an, producatorii si distribuitorii de energie termica primesc subventii de la stat cu 33% mai mici decit in decembrie 2004.
Cheltuieli guvernamentale cit incasarile la buget
Ghimpele negocierilor dure cu FMI este deja celebrul deficit de cont curent, care arata ca din Romania a iesi mai multa valuta, pe importuri, decit a intrat din exporturi, investitii si transferuri de la romanii plecati la munca. Initiatii negocierilor sustin ca deficitul contului curent a atins 8,2% din produsul intern brut (PIB), cu citeva miliarde de dolari peste 5,5% din PIB, cit era dispus Fondul sa accepte. "Aici Fondul are dreptate si probabil va obtine un deficit bugetar cit mai aproape de zero. Deficitul de cont curent este deja prea mare si trebuie stiut ca exista un nivel dincolo de care nu mai ai de unde sa-l finantezi si intri in criza. Problema cea mai mare este insa volumul mare de arierate, datorii catre stat neplatite si imprumuturi mari facute de companiile ineficiente de stat, pe care le plateste tot bugetul. Astea toate nu sint introduse in buget, dar Fondul priveste ansamblul economiei", ne-a declarat analistul economic Matei Paun.
Surse din apropierea negocierilor au dat ca posibil un deficit bugetar intre 0,8% si 1,2%. La ora inchiderii editiei, inca se negocia.
Sursa: Evenimentul Zilei
========================
Alegerile pentru noul CSM, contestate
Mai multe organizatii non-guvernamentale au contestat valabilitatea alegerilor pentru noul Consiliu al Magistraturii, organizate la sfarsitul anului trecut. Desi au trimis mai multe sesizari la CSM, asociatiile in cauza nu au primit nici un raspuns. Drept urmare, ele au trimis o scrisoare deschisa Consiliului.
CSM este institutia cu cea mai mare responsabilitate in reforma justitiei, iar la conducerea ei se afla cativa magistrati foarte controversati - Ilie Piciorus, de pilda, este cel care l-a trimis in judecata pe disidentul anticomunist Gheorge Ursu, decedat in arest.
Alianta pentru o Justitie Europeana si Asociatia Magistratilor cer Consiliului sa verifice modul in care au avut loc alegerile pentru CSM. Reprezentantii celor doua asociatii, impreuna cu APADOR CH, acuza mai multe nereguli. Concret, e vorba de faptul ca magistratii care au votat n-au stiut pe cine au ales.
Activitatea candidatilor si performantele lor profesionale n-au fost cunoscute la momentul votului, iar aceia care au incercat sa-si faca intr-un fel campanie, dupa modelul politicienilor, au fost impiedicati de sefii instantelor, sustine Viorica Costiniu, presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor.
In plus, spun membrii celor 3 asociatii, au votat si unii magistrati care nu aveau dreptul, si asta pentru ca erau detasati la minister de exemplu. Apoi, 6 dintre vechii membri CSM, au participat la validarea rezultatelor, adica s-au validat pe ei insisi. Viorica Costiniu a cerut in numele asociatiei sale, inca dinaintea alegerilor din noiembrie anul trecut, ca CNSAS sa verifice toti candidatii, daca au colaborat cu fosta Securitate, dar de-abia acum urmeaza sa primeasca un raspuns. In acest fel, Viorica Costiniu spune ca nu se poate face reforma pe care toata lumea o asteapta de la CSM:
"Cata vreme guvernul acestei tari, indiferent de ce culoare politica sau timp in care a activat, n-a inteles ca trebuie sa plece de la premisele primare, anume ca daca nu dai buget, nu investesti, nu ai un numar corespunzator de magistrati care sa faca fata celor peste doua milioane de cauze, nu asiguri sedii in care sa functionezi firesc si nu in trei schimburi, atunci tergiversarea poate sa existe din n motive"
Eugenia Crangariu, de la APADOR CH, sustine chiar ca mai multi sefi de comisii pentru alegeri le-ar fi spus direct magistratilor sa voteze mai putini candidati, citez "ca sa nu se disperseze voturile"...Toate aceste nereguli, sustin repezentantii celor 3 asociatii, ar fi putut schimba rezultatul alegerilor pentru CSM.
Georgiana Iorgulescu de la Centrul pentru resurse juridice, spune care este sensul demersului de astazi.
"Noi nu am pornit acest demers de control al legalitatii pentru ca acesta , in mod necesar, sa conduca la o schimbare a strucurii CSM-ului. Un lucru este insa elementar: cata vreme aceasta institutie este noua si trebuie sa fie transparenta si credibila, atunci trebuie sa verifice aceste sesizari. Ele pot sa conduca la concluzia ca alegerile au fost absolut corecte sau nu."
La intalnirea de marti cu noul CSM, reprezentantii celor 3 asociatii spera sa primeasca raspunsuri la sesizarile lor. Daca nu, ei spun ca vor trimite scrisori oficialilor de la Bruxelles in care vor arata care este de fapt starea Justitiei in Romania.
In plus, Eugenia Crangariu spune ca unii dintre cei afectati de eventuale hotarari ale CSM, ar putea ataca in instanta legalitatea acestora, cata vreme exista dubii asupra corectitudinii constituirii consiliului. Cel mai grav lucru ar fi insa activarea clauzei care ar amana aderarea Romaniei la UE cu un an, daca nu se iau masurile de reforma promise.
Sursa: BBC
=======================
Consiliul Superior al Magistraturii cere sa fie lasat sa lucreze
"Cerem sa fim lasati sa lucram. Noi stim ce avem de facut, iar integrarea in Uniunea Europeana fara contributia si interventia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este imposibila. Saptamana trecuta, ne-am intalnit cu dl. Jonathan Scheele si pot sa va spun ca si CSM-ul a devenit un interlocutor direct in dialogul cu Bruxellesul" - ne-a declarat, ieri, presedintele CSM, judecatorul Dan Lupascu, in replica la atacurile lansate de catre seful statului. "Orice schimbare care va afecta sistemul Justitiei trebuie sa se bazeze strict pe lege, iar legile in vigoare arata clar conditiile in care magistratii pot fi numiti in functie. Respectarea legii trebuie sa intereseze in cel mai inalt grad pe toata lumea.
Inamovibilitatea magistratilor este peste tot in lume, iar o eventuala atingere adusa ei nu poate fi facuta prin lege, pentru ca este prevazuta in Constitutie" - a mai precizat Dan Lupascu. De asemenea, presedintele CSM - organism constituit abia de o luna de zile si atacat frontal de Traian Basescu - ne-a mai prezentat demersurile recente intreprinse de inaltul for al magistraturii: demararea de cercetari asupra unora dintre membrii sai care au facut obiectul unor anchete de presa; solicitarea de informatii de la CNSAS si de la serviciile secrete pentru a se stabili daca actualii membri ai CSM au avut legaturi cu Securitatea sau servicii de spionaj; numirea unor comisii de evaluare profesionala a tuturor magistratilor; implicarea in elaborarea strategiei de lupta anticoruptie etc. In mod surprinzator, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, Nicolae Popa - un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu -, a refuzat sa comenteze atacurile lui Traian Basescu la adresa Justitiei.
Ministrul Monica Macovei vrea sa umble la modul de numire in functie a judecatorilor si procurorilor
Purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei, Dan Tapalaga, ne-a precizat ca "Ministerul Justitiei analizeaza legile din 2004 in domeniul Justitiei si are in vedere modificari inclusiv referitoare la conditiile de numire si revocare a magistratilor cu functii de conducere. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, si-a anuntat aceste intentii inca de la numirea sa". Daca la acest capitol ministrul Justitiei merge pe mana lui Traian Basescu, pozitia este alta in privinta inamovibilitatii magistratilor, care "nu este si nu poate fi in nici un fel afectata de eventualele schimbari legislative".
Sursa: Adevarul

Stire preluata de la Euroactiv.ro