EurMonitor Guvernare: Conflict fara precedent intre Justitie si Guvern
ora 10:15 Nemultumirile salariale ale magistratilor iau amploare / Cele 500 de prioritati legislative ale Guvernului Tariceanu / Va incepe transferarea trupelor americane din Germania catre Romania si Bulgaria
Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, vrea ca magistratii sa fie platiti ca functionari publici / Scanteia conflictului a fost aprinsa de ministrul Justitiei, Monica Macovei, care a facut promisiuni salariale fara a avea acoperire si sustinere din partea Executivului / Magistratii se vor adresa factorilor responsabili din Uniunea Europeana
Judecatorii si procurorii din Romania sunt la un pas de a inceta orice activitate. In toate birourile din instante si parchete se discuta, pe fata, despre bataia de joc cu care magistratii sunt tratati de actuala putere. Scanteia acestei profunde nemultumiri a fost aprinsa de declaratia fara acoperire - facuta in urma cu doua saptamani - de catre ministrul Justitiei, Monica Macovei. Aceasta a anuntat ca, printr-o ordonanta de urgenta, vor fi eliminate discriminarile salariale existente intre diverse categorii de judecatori si procurori, discriminari intervenite in cursul anului 2004 printr-o initiativa a ministrului Justitiei de atunci, Cristian Diaconescu. Institutia condusa de Monica Macovei a prezentat Guvernului un proiect de ordonanta de urgenta care ar fi eliminat aceste nedreptati. Demersul ministrului Justitiei a fost insa unul total neprofesionist.
Intr-o prima etapa, Monica Macovei nu a solicitat - conform procedurii - avizele de la Ministerul Finantelor si de la Ministerul Muncii. In etapa a doua, cu ordonanta primita inapoi, a cerut avizele, care nu au fost acordate, ceea ce inseamna, pe de o parte, ca ministrul Justitiei nu beneficiaza de sprijinul Executivului, si, pe de alta parte, ca Executivul nu are aceleasi idei despre Justitie ca si titularul portofoliului. Bomboana pe coliva in toata aceasta afacere a pus-o insa ministrul Finantelor, Ionut Popescu, care - in adresa nr. 15253/26.01.2005 - afirma ca "magistratii reprezinta o categorie bugetara careia trebuie sa i se aplice un sistem salarial similar cu cel al functionarilor publici".
Ieri, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a organizat o conferinta de presa pe aceasta tema, pentru ca - in virtutea acestei afirmatii facute de un membru al Guvernului - problema depaseste conotatiile unei polemici salariale, fiind deja vorba de o desconsiderare fara precedent a puterii judecatoresti, pusa in aceeasi caruta, spre exemplu, cu bugetarii/functionarii de la primarii. Reprezentantii AMR au protestat ieri fata de "atitudinea de desconsiderare manifestata fata de magistratii tarii, in vadita contradictie cu declaratiile de la inceput de mandat", aratand ca "declaratiile, indemnurile si asigurarile de sprijin prezidential-guvernamental nu au fost insa urmate si de masurile asteptate". Totodata, in cadrul conferintei de presa s-a precizat clar ca "magistratii Romaniei nu accepta sa se atenteze la statutul lor constitutional de putere in stat", prin asocierea si asimilarea cu functionarii publici, care sunt controlati si subordonati ierarhic puterii politice.
In mod deosebit, AMR a criticat discursurile presedintelui Traian Basescu, care a promis tot sprijinul pentru o Justitie independenta - atat in timpul campaniei electorale, cat si dupa castigarea alegerilor -, dar care nu sustine prin masuri concrete aceasta promisiune. Fata de aceasta situatie, reprezentantii magistratilor au aratat ca - daca Guvernul nu-si va reevalua pozitia fata de statutul magistratilor - vor sesiza factorii de decizie europeni. Ca o dovada in plus fata de desconsiderarea aratata de Guvern puterii judecatoresti, AMR a reamintit faptul ca, la inceputul anului, Ministerul Justitiei a dat avize favorabile pentru marirea salariilor demnitarilor din Executiv si Legislativ. Saptamana trecuta, magistratii din mai multe judete au inaintat proteste presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu si Consiliului Superior al Magistraturii.
Astfel, in protestul magistratilor clujeni se vorbeste de nerespectarea angajamentelor din Programul de guvernare pe perioada 2005-2008, de ignorarea separatiei puterilor in stat, de expedierea judecatorilor si procurorilor "in categoria unor simpli functionari, in zilele in care reforma in Justitie este in atentia tuturor organismelor interne si internationale". La randul sau, Consiliul Superior al Magistraturii a emis, saptamana trecuta, un comunicat de presa in care se pronunta pentru inlaturarea discriminarilor salariale, cu atat mai mult cu cat acestea au fost denuntate inclusiv de responsabilii Uniunii Europene.
Sursa: Adevarul
==================
Cele 500 de prioritati legislative ale Guvernului Tariceanu
Guvernul Tariceanu va transmite Parlamentului un document de 76 de pagini, cuprinzand cele aproape 500 de prioritati legislative ale Executivului pentru perioada 2005-2008. In ianuarie 2005, Guvernul si-a propus, de exemplu, sa modifice legea privind combaterea spalarii banilor, in timp ce legea "dematerializarii" (sic!), elaborata de Ministerul Comunicatiilor, va fi gata abia in octombrie 2008. Pana in martie 2005, Executivul urmareste scutirea de la plata taxelor notariale a vanzarilor de terenuri agricole si forestiere, precum si stabilirea regimului de despagubire a celor care nu-si pot reprimi in natura imobilele nationalizate. O prioritate legislativa este si modificarea legii caselor nationalizate, tot pana in martie 2005, dar documentul aprobat joi de Executiv nu ofera nici un fel de amanunte in legatura cu aceasta intentie. O veche promisiune electorala a Aliantei D.A., desfiintarea armatei obligatorii si trecerea la profesionalizarea ei, va fi indeplinita abia in decembrie 2005.
Tot la acest termen ar trebui sa apara si Statutul Bucurestiului, care figura si in prioritatile fostului guvern Nastase, dar la care a renuntat datorita conflictelor cu primarul de atunci al Capitalei, Traian Basescu. Angajamentul luat de Alianta D.A. in fata UDMR, adoptarea cu prioritate a Statutului minoritatilor, va fi realizat in martie 2005. O alta solicitare a UDMR, adoptarea legii Cultelor, ar putea fi indeplinita in noiembrie 2005, sub denumirea de "lege privind libertatea religioasa". In domeniul combaterii coruptiei, Ministerul Justitiei are in plan elaborarea unui proiect prin care sa se asigure judecarea "cu celeritate" a cazurilor de coruptie, precum si aplicarea unor sanctiuni "care sa produca un efect descurajator".
In plus, acest proiect va adopta principii directoare care sa permita judecatorului, in cazuri de mare coruptie, "libertate deplina in aprecierea probelor si determinarea severitatii pedepselor". Acest minister a anuntat deja, in sedinta de Guvern de joi, ca va inlatura imunitatea de care beneficiau fostii ministri si va adopta o noua lege privind reglementarea incompatibilitatilor, conflictelor de interese si a declaratiilor de avere. PNA va avea, pana in iunie 2005, o noua lege de functionare, care ii va asigura "independenta efectiva". Pe lunga lista de prioritati se mai afla fortificarea fainii cu micronutrienti, asigurarea infrastructurii de date spatiale a Romaniei sau aprobarea cotelor de recolta la urs, lup si pisica salbatica, in sezonul de vanatoare 2005-2006.
Ambitii mari in domeniul economic
Pana la sfarsitul lunii viitoare, Guvernul s-a angajat sa trimita Parlamentului un proiect de lege privind evaziunea fiscala, prin care sunt marite amenzile, iar o serie de contraventii devin infractiuni si vor fi pedepsite cu inchisoarea. Modificarea Codului vamal, modificarea Legii asigurarilor, precum si modificarea Legii finantelor publice locale sunt doar cateva dintre prioritatile Executivului pentru stimularea mediului de afaceri. Pana in luna septembrie, Cabinetul Tariceanu se angajeaza sa adopte legea bugetului pe 2006, iar in noiembrie sa rectifice bugetul pe acest an. In domeniul industriei, Guvernul se angajeaza sa aprobe legea privind parteneriatul-public privat pentru atragerea de fonduri necesare construirii reactorului 3 al CNE Cernavoda.
Vor fi modificate si legea privind regimul concesiunilor si cea a petrolului, iar pentru iulie 2005 este prevazuta modificarea legii privind facilitatile acordate investitiilor cu un impact semnificativ in economie. Pentru transporturi, vor fi adoptate o serie de modificari privind reorganizarea sistemului de reabilitare a infrastructurii feroviare, dar se vor introduce si noi norme pentru reducerea riscului seismic in cazul constructiilor. Agricultorii tineri vor beneficia de sprijin din partea statului daca vor sa-si infiinteze ferme, iar sprijinul pentru agricultura se va extinde prin aprobarea Legii creditului agricol. Printr-o alta lege va fi reglementata si vanzarea lemnului pe bursa (termen - ianuarie 2006), iar printr-un alt proiect de lege vor fi modificate conditiile de functionare a Garzii de Mediu. Pana la sfarsitul acestui an, se vor stabili si conditiile in care va fi achitata taxa de mediu. Nu in ultimul rand, pana la jumatatea acestui an, Guvernul va inainta Parlamentului un proiect de lege privind stabilirea unui sistem unitar de plata a personalului din sectorul bugetar.
Sursa: Adevarul
====================
Potrivit publicatiei militare "Stars and Stripes":
Pentagonul - gata sa aprobe transferarea trupelor americane din Germania catre baze din Romania si Bulgaria
Pentagonul este pe cale de a semna decizia de transferare a trupelor americane stationate in Germania catre baze din Romania si Bulgaria, a anuntat generalul James L. Jones, comandantul trupelor aliate in Europa, citat de publicatia militara "Stars and Stripes". Potrivit sursei citate, Jones a facut acest anunt intr-o discutie cu reporterii, ce a avut loc in localitatea belgiana Casteau, la putina vreme dupa intoarcerea dintr-o vizita de inspectare a bazelor din Romania si Bulgaria. Planurile de redesfasurare a trupelor trebuie inca definitivate, insa Jones afirma ca "nu vede nici un motiv pentru care procesul nu poate incepe anul acesta". Trupele americane "vor inchiria doar bazele respective, nu le vor detine", a explicat generalul, reamintind ca in aceste baze vor fi gazduiti doar "militari in misiune, fara familii". In Romania, trupele americane vor avea la dispozitie "cinci baze pentru uzul armatei, aviatiei, unitatilor navale si de marina", a declarat generalul James L. Jones.
Sursa: Adevarul

Stire preluata de la Euroactiv.ro