Cautare avansata

EurMonitor Guvernare: Sondajele derutei


Specialistii nu cred in ultimele sondaje de opinie lansate pe piata/ Scenarii post-electorale de la agonie la extaz / Stenogramele: "Sintem o turma de animale manipulate de o armata de ticalosi"

Doua dintre sondaje, realizate in exact aceeasi perioada dar de doua institutii diferite, CURS si IRECSON, dau rezultate care se bat cap in cap. Sondajul CSOP de ieri, 24 noiembrie, ii da castigatori pe Basescu si Alinata.

Asupra unui singur lucru par sa fi cazut de acord respondentii celor doua firme de sondaje, CURS si IRECSON, realizate intre 12 si 18 noiembrie: optiunile de vot pentru Adrian Nastase si Uniunea PSD+PUR, carora ambele institute le acorda aproximativ aceleasi procente. Nastase ar avea, conform CURS, 42%, iar IRECSON l-a scos cu 41%, in timp ce Uniunea PSD+PUR are de la CURS tot 41% si 41,5% conform IRECSON. Daca ne-am opri doar la aceste date, am putea crede ca sondajele sint corecte macar pentru faptul ca se confirma unul pe celalalt. Dar cind vine vorba de Alianta D.A si de candidatul acesteia la Presedintie, Traian Basescu, lucrurile se incurca. Si, mai rau, se incurca ambele in defavoarea lor. In sondajul CURS, Traian Basescu are 32%, aflindu-se la distanta de 10 procente de Nastase. IRECSON il vede diferit si mult mai prost, cu 27,9%, la peste 13 procente de candidatul Uniunii.
Contradictii flagrante

Dar contradictiile nu se opresc aici, o diferenta si mai mare intre cele doua sondaje inregistrindu-se la capitolul "prezenta la vot". Daca la CURS prezenta la vot declarata de cei intervievati se apropie cit de cit de cea inregistrata in realitate la alegerile de pina acum, respectiv 70%, IRECSON a gasit un procent de neimaginat: aproape 90. Directorul IRECSON, Dumitru Porojan, nu are nici o explicatie. "Cotidianul" a intrebat mai multi sociologi si analisti politici daca e posibil acest lucru. Nici unul dintre ei nu a raspuns pozitiv. In plus, ei contesta toate celelalte rezultate lansate ieri de institutul condus de Porojan, considerindu-l cu totul lipsit de credibilitate. "Institutul acesta nu si-a cistigat inca reputatia pentru a fi luat in considerare.", ne-a declarat, ieri, Alina Mungiu Pippidi. Aceeasi pozitie a avut Alin Teodorescu, fondatorul unui alt institut de sondaje, IMAS, care este seful Cancelariei prim-ministrului: "Nu vreau sa comentez sondajele celor de la IRECSON. Ce este aceea prezenta la vot de 89%? In opinia mea, dar si a altor sociologi, prezenta la vot va fi de maximum 64-65%", ne-a declarat Alin Teodorescu. Un alt sociolog, Stelian Tanase, ne-a declarat ca nu crede in nici unul dintre sondajele lansate pe piata in ultima vreme, considerindu-le ca facind parte din "arsenalul de campanie al PSD prin care incearca manipularea electoratului, pentru a inocula ideea ca oricum vor cistiga".
Cine minte in sondaje?

Cum se explica, totusi, faptul ca in toate sondajele apar cifre de participare la vot cu mult peste cele din ziua alegerilor? Conform sociologilor si analistilor pe care i-am consultat, cei care declara in sondaje ca vor participa la vot exprimindu-si si o optiune, dar in realitate nu o fac, au un anumit profil. Alina Mungiu Pippidi, presedintele Societatii Academice Rom?ne, spune ca, in conformitate cu propriile analize sociologice, acestia sint, in general, "oameni saraci, cu educatie inferioara, care nu cheltuiesc bani pe ziare, urmaresc putin emisiunile electorale televizate". Alina Mungiu sustine ca ei provin din "mediul urban mic", dar si din Bucuresti. Sociologul Stelian Tanase are o evaluare putin diferita. "Acesti oameni sint in general cei in virsta si cei cu educatie mai redusa. Foarte putini sint din mediul urban", ne-a declarat Tanase. El crede ca acestia au o anumita motivatie pentru care mint in sondaje. "Sint oamenii care se tem de autoritati. De aceea, declara ca merg la vot, ca voteaza cu precadere cu Puterea, dar in realitate fie nu se prezinta, fie voteaza cu altcineva", apreciaza Stelian Tanase.

Sondajul Aliantei o da pe invers

Ieri, Alianta PNL-PD a dat pe piata ultimul sondaj de lucru realizat de CSOP. Cifrele indica o relativa egalitate de sanse la vot atit pentru Alianta, cit si pentru candidatul acesteia, Traian Basescu. Potrivit declaratiilor celor intervievati care au declarat o optiune clara de vot, PNL-PD si PSD+PUR sint cotate cu 39% intentie de vot, in timp ce la masuratoarea generala a optiunilor exprimate, Alianta este creditata cu 37%, iar PSD cu 36%. Candidatii sint si ei la egalitate la capitolul optiunilor exprimate de cei cu optiune, Traian Basescu fiind cotat cu 40,2%, iar Adrian Nastase cu 39,9%. La masuratoarea generala, si unul si celalalt intrunesc peste 39 de procente. Sondajul CSOP indica un procent de indecisi situat in jur de 28%, din care sigur au declarat ca nu vor vota 17% dintre cei intervievati. 8 procente "probabil nu vor vota", iar aproape 3% inca nu s-au decis. Cifrele indica faptul ca sansa Aliantei o reprezinta mobilizarea la vot. 
"Stenogramele PSD si scandalul RAFO au aparut cam tirziu"

Sociologii si analistii politici au pareri impartite in legatura cu impactul electoral al ultimelor scandaluri: RAFO Onesti si publicarea in presa a stenogramelor PSD.

Nici un sondaj de opinie realizat pina in prezent nu a inregistrat intentia de vot si eventualele schimbari in optiunile electoratului produse ca urmare a scandalului RAFO si a celui mai recent, legat de publicarea in presa a stenogramelor sedintelor PSD. Conform analistilor si sociologilor intervievati de "Cotidianul", cele doua scandaluri au avut o influenta mai mult sau mai putin semnificativa asupra optiunilor de vot, desi au venit destul de tirziu. "Prezenta scandalului RAFO si a celui privind stenogramele secrete ale PSD sint cam tirzii. In general, efectele unui scandal nu sint imediate. Daca ele ar fi aparut cu doua-trei saptamini in urma, ar fi avut o eficienta mai mare pentru Alianta D.A.", considera Sebastian Lazaroiu, directorul CURS. Sociologul Alin Teodorescu, cancelarul premierului, face o diferenta intre posibilele efecte ale celor doua cazuri. "Scandalul RAFO are un impact electoral, dar nu pot sa-l contabilizez. In schimb, scandalul stenogramelor PSD nu va avea un efect electoral, dar va avea un efect politic care va fi resimtit de PSD+PUR dupa alegeri", ne-a declarat, ieri, Alin Teodorescu.

Sursa: Cotidianul

Link:

GUVERNARE / 23.11.2004
EurMonitor Guvernare: PSD-PUR si Adrian Nastase conduc in sondajul CURS


===========================

Scenariile post-electorale merg de la agonie la extaz
Pragul electoral, sondajele, suspiciunile de frauda ori romanii din strainatate - tot atatea motive de calcule si ipoteze

Ziua scrutinului, dar mai ales rezultatele si urmarile acestuia au stimulat imaginatia multora, care creioneaza diverse portrete pentru Romania urmatorilor patru ani. Ce s-ar putea intampla in timpul alegerilor si cum ar putea influenta unii sau altii rezultatul acestora? Cat de mult conteaza ca peste un milion de romani vor fi in strainatate in ziua votului? Cum va arata viitorul Parlament si cine va forma noul Executiv? La toate aceste intrebari au incercat sa raspunda, in ultimele saptamani, diferiti sociologi, psihologi si analisti politici. Rezultatele unei guvernari sunt, desigur, importante. O campanie electorala profesionista le poate face sa para mai bune sau mai proaste decat realitatea. Dar ziua alegerilor este cea care conteaza cu adevarat.

Iar cand cursa este asa de stransa, orice vot in plus sau minus poate face diferenta. "Frauda electorala poate depasi trei procente", avertiza, intr-o conferinta de presa, Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia. El a aratat ca pana si in alegerile din Statele Unite teama de frauda a fost mare. "Ar fi absurd sa ne gandim ca in Romania nu vor exista astfel de tentative. Am luat in calcul cele 10.000 de sectii din mediul rural, unde votul poate fi mai usor fraudat, in special cu ajutorul urnei mobile. O alta metoda ar fi "excursionismul electoral", cand o persoana voteaza de mai multe ori in sectii diferite", a mai spus Parvulescu. Si romanii aflati in strainatate din diverse motive i-au pus pe jar pe multi. Estimarile vorbesc de unu pana la trei milioane de compatrioti cu drept de vot locuind in afara granitelor. Acestia vor putea participa la scrutin in 142 de sectii amenajate in sediile ambasadelor, consulatelor generale si consulatelor onorifice. "Ministerul Afacerilor Externe a luat toate masurile necesare pentru a asigura un acces cat mai larg pentru cetatenii romani din strainatate", anunta secretarul de stat Ferdinand Nagy.

Dar atat opozitia, cat si reprezentantii diasporei s-au plans ca numarul locurilor in care se poate vota e prea mic. In Canada, de exemplu, sunt doar trei sectii, iar in Marea Britanie una singura. Astfel de situatii ar putea face ca un numar important de alegatori de peste hotare sa nu ajunga la urne, ceea ce, sustin reprezentantii opozitiei, i-ar dezavantaja. Cele mai multe scenarii schitate zilele acestea se refera, insa, la rezultatele alegerilor si la configuratia noii puteri. Sondajele arata o diferenta mica intre Uniunea PSD+PUR si Alianta PNL-PD. Chiar prin redistribuire, nici una din formatiuni nu pare sa fie in stare sa obtina majoritatea. In acelasi timp, UDMR se situeaza la limita pragului electoral. Astfel, au fost luate in calcul patru variante principale. In primul caz, PSD+PUR e pe primul loc, iar UDMR intra in Parlament. Rezultatul: social democratii raman la guvernare, cu sprijinul maghiarilor.

Daca Alianta ar castiga alegerile, iar UDMR ar reusi sa treaca de 5%, cel mai probabil guvernul va fi format de liberali si democrati, sustinuti in Parlament de UDMR. Nu e exclusa, insa, nici o participare directa la guvernare a formatiunii maghiare. Lucrurile se complica, insa, daca UDMR nu obtine numarul necesar de voturi prevazut de lege. Un PSD castigator, dar minoritar, ar putea forma Executivul cu PRM. "In primul rand, UDMR va intra in Parlament. Dar daca acest lucru nu s-ar intampla, ar fi foarte rau pentru democratia din Romania. O alianta la guvernare cu Romania Mare nu ne-ar putea aduce decat necazuri. Singura solutie ar fi un guvern minoritar sprijinit din Parlament de PRM, cum de altfel s-a intamplat deseori si in actualul mandat", spune analistul politic Stelian Tanase. Alte voci vorbesc de o posibila alianta a PSD cu un grup din PNL, lucru dezmintit categoric de Opozitie. Dar cea de-a patra situatie, cea a unei Aliante DA castigatoare, dar in imposibilitatea de a forma guvernul in lipsa unei majoritati parlamentare si a UDMR, e cea mai grava. O alianta cu PRM pare imposibila, la fel si un guvern cu PSD, si n-ar fi exclus ca, desi cu mai multe voturi, cei de la PNL-PD sa fie siliti sa ramana in continuare in opozitie.

CELE MAI VEHICULATE IPOTEZE
- "Urna mobila" sau "excursionismul politic" pot inclina balanta cu pana la trei procente.
- Romanii din strainatate, care ar sustine cu precadere opozitia, sunt impiedicati deliberat sa participe la scrutin prin infiintarea unui numar insuficient de sectii.
- Daca in viitorul Parlament vor fi patru forte (PSD+PUR, Alianta DA, PRM si UDMR), vom avea fie o continuare a actualei formule, fie o reeditare aproximativa a guvernarii 1997-2000.
- Daca UDMR nu reuseste sa treaca pragul de 5%, fie vom avea un guvern PSD+PUR sustinut de PRM, fie un cabinet al Aliantei fara majoritate parlamentara.
- Alte scenarii, mai putin credibile, vorbesc de un executiv PSD+PUR - PRM sau de unul format de social-democrati cu un anumit grup din PNL.

Sursa: Capital

Link:

GUVERNARE / 19.11.2004
EurMonitor Guvernare: Formule posibile pentru viitorul guvern

=======================

Stenogramele: "Sintem o turma de animale manipulate de o armata de ticalosi"

"Documente despre care se presupune a fi stenograme ale unor sedinte de conducere ale PSD au iesit la lumina inainte de alegerile de duminica, aratind cum ministrii vorbeau despre interventii in procese, intimidarea opozitiei si masluirea voturilor in parlament. Premierul Adrian Nastase a catalogat stenogramele drept falsuri, dar ele au devenit un neasteptat subiect al campaniei electorale inaintea scrutinului extrem de strins (...)", releva o depesa a Associated Press.

"Doi inalti responsabili ai PSD si fostul secretar general al partidului au declarat ca anumite parti ale presupuselor stenograme sint exacte. (...) Documentele (...) prezinta membri ai conducerii PSD discutind despre cum sa ordone procurorilor sa-i ancheteze pe liderii opozitiei. Oficialii mai par sa fi propus inasprirea controlului asupra televiziunii si presei scrise, fiind suspiciosi la adresa gruparilor civice care promoveaza puncte de vedere opuse celor guvernamentale. (...)

"Sintem o turma de animale manipulate de o armata de ticalosi. Daca toti romanii ar citi ziarele, nimeni n-ar mai vota pentru acesti oameni care se cred nemuritori", a declarat Vasile Lucaciu, un om de afaceri in virsta de 38 de ani. (...) Intr-unul dintre documente, fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, intreaba daca sa dea "unda verde" unei investigatii penale asupra liderului opozitiei, Traian Basescu, primarul Bucurestiului si candidat la presedintie. Florin Georgescu, membru de vaza al PSD, vorbeste despre interventia repetata in varii procese privind cheltuirea banilor publici, in favoarea membrilor partidului.

Intr-un alt document, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, vorbeste despre masluirea voturilor in Senat cu ajutorul sistemului electronic de votare, prin exprimarea de optiuni in contul senatorilor care absenteaza. Nici unul dintre cei trei oficiali nu a facut comentarii pe marginea documentelor. (...) "Nu mai e nimic de spus", declara arheologul Gabriel Custurea, in virsta de 51 de ani. "Este pentru prima oara de dupa comunism cind exista certitudinea ca guvernul isi manipuleaza propriul sau popor"."

France Presse: Afacerea stenogramelor confirma ca puterea a exercitat presiuni asupra justitiei si mass-media

"Stenograme ale reuniunilor Partidului Social Democrat (PSD), care confirma ca puterea din Romania a exercitat presiuni asupra justitiei si presei, au fost publicate, marti, cu doar cinci zile inaintea alegerilor legislative si prezidentiale de duminica", transmite AFP. "Potrivit acestor documente, din cuprinsul carora AFP a consultat mai multe sute de pagini, importanti responsabili ai PSD, inclusiv fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, evoca demersurile pe care le-au facut pentru ca justitia sa se ocupe in mod prioritar de afacerile compromitatoare pentru opozitie si pentru a bloca dosarele sensibile pentru sustinatorii puterii.

"Am intrebat de mai multe ori: cind vom permite instrumentarea dosarelor referitoare la Traian Basescu? Acum este cam tirziu", a declarat Stanoiu in timpul unei reuniuni a Delegatiei Permanente a PSD, prezidata de premierul Adrian Nastase.

"Mai exista alte doua sau trei dosare, insa mi s-a spus ca, in cazul in care  anchetele avanseaza, ele vor conduce la sustinatorii PSD. Este vorba de dosare extrem de complicate si de aceea am cerut sa fie aminate", a adaugat ea. Rodica Stanoiu a fost demisa din functie, in luna martie, ca urmare a presiunilor exercitate de Comisia Europeana, care a criticat mai ales "lipsa de independenta a justitiei".

Publicarea acestor stenograme este cu atit mai  stinjenitoare, cu cit intervine intr-un moment in care guvernul roman incearca sa convinga autoritatile de la Bruxelles ca este in masura sa incheie negocierile  de aderare inainte de finalul acestui an si sa respecte normele comunitare in  domeniul justitiei, unul dintre capitolele de negocieri care mai sint inca discutate. Intrebat de jurnalisti, in timp ce se afla intr-un turneu electoral la Iasi, Adrian Nastase,  candidatul PSD la presedintie, a declarat ca "i-a intrebat pe colegii sai, insa nici unul nu-si aminteste sa fi luat parte la astfel de discutii".

"Chiar daca ar fi vorba de fraze reale, acestea au fost scoase din context", a declarat Nastase, care a acuzat opozitia ca s-ar afla la originea acestui "atac".

Deputatul PSD Adrian Severin, si el citat in respectivele stenograme, a declarat AFP ca a recunoscut "unele detalii" apropiate de declaratiile pe care le-a facut in  timpul unei reuniuni din 2003. Fostul secretar general al PSD, Cozmin Gusa, care s-a alaturat opozitiei, a confirmat autenticitatea stenogramelor. "Aceste stenograme confirma practicile antidemocratice ale PSD (...) pe care le denuntam de mai multi ani", se arata intr-un comunicat al Aliantei Dreptate si Adevar (D.A.).

Potrivit stenogramelor, un fost ministru al finantelor, Florin Georgescu, povesteste ca a dat "telefoane la Curtea de Conturi pentru ca dosarele instrumentate sa fie finalizate asa cum trebuie". Georgescu ii reprosa presedintelui Curtii, Dan Drosu Saguna, ca "nu asculta partidul" si nu doreste "sa adopte o pozitie constructiva si sa discute cu noi" inainte de a transmite justitiei dosarele referitoare la membrii PSD.

Textele reproduc si sugestii referitoare la modalitatile de cenzurare a presei, prin "reamintirea din cind in cind a avantajelor" fiscale si de alte tipuri care le-au fost acordate de guvern. "Poate ca sint naiv, insa cred ca toate ziarele pe care le finantam ne vor intoarce favorurile intr-o zi sau macar in timpul campaniei electorale", a declarat presedintele Senatului, Valer Dorneanu.

Adrian Nastase le-a reprosat colegilor sai ca "nu au facut nimic" in aceasta directie. "Trebuie sa le spunem posturilor de televiziune: difuzati numai anumite fragmente. Aceste chestiuni pot fi controlate, insa este necesar sa se lucreze" in acest sens, a declarat premierul (conform stenogramelor - n.r.)."

Cozmin Gusa asteapta scuze

Cozmin Gusa ii va actiona in judecata pe Ion Iliescu, Mircea Geoana, Octav Cozmanca si Titus Corlatean daca, pina pe 20 decembrie, acestia nu-si vor cere public scuze pentru afirmatiile legate de implicarea sa in furnizarea stenogramelor sedintelor PSD catre mass-media. Gusa considera ca afirmatiile pe aceasta tema facute de Ion Iliescu, Mircea Geoana, Octav Cozmanca si Titus Corlatean sint calomnii. "Termenul acordat de domnul Cozmin Gusa, 20 decembrie 2004, are in vedere faptul ca respectivilor domni le va fi greu sa recunoasca adevarul in campanie electorala", se precizeaza in comunicatul Aliantei PNL-PD.

Fostul secretar general al PSD, Cozmin Gusa, in prezent sef de campanie al Aliantei D.A,  ne-a declarat, luni, ca stenograma in care apar si interventii ale sale "este corecta". "Am participat la acel Birou Executiv. Tin minte precis pentru ca era legat de aducerea lui Antonio Guterres in tara in acel moment si de contactele pe care le facusem cu Partidul Social Democrat German si cu Partidul Laburist din Marea Britanie. Stenograma este identica conform discutiilor interne", a spus Gusa. Intrebat daca restul discutiilor din acea stenograma sint corect redate, el a raspuns: "Da, cu exactitate". Gusa a adaugat ca "la orice sedinta de partid, de guvern sau altfel, in Romania, in functie de cutuma, este o instalatie de sonorizare care inregistreaza ce se discuta si apoi inregistrarea se transcrie pentru arhivarea lor la dispozitia fie a partidului, fie a institutiilor de stat".

Ionut Popescu: "In nici un caz nu este o facatura a Aliantei"

Purtatorul de cuvint al Aliantei D.A., Ionut Popescu, a declarat, intr-un comunicat remis marti:  "In nici un caz nu este o facatura a Aliantei, iar Adrian Nastase poate sa-si regaseasca vorbele in acea stenograma, ca de altfel si colegii lui. Daca zice ca stie ce iese pe mailuri de la PNL, ar trebui sa spuna si de unde stie acest lucru. Stenogramele nu au fost trimise presei de la PNL. Am vrea sa ne mai spuna daca in strategia de campanie a PSD intra si verificarea mailurilor opozitiei". Ionut Popescu spune ca adevarul despre PSD este acum oferit chiar de liderii partidului de guvernamint, prin intermediul stenogramelor aparute in presa centrala: "Mita electorala, instrumentarea de dosare ale reprezentantilor opozitiei, subordonarea institutiilor independente, controlul asupra presei, dispretul fata de societatea civila, lipsa de transparenta a guvernarii, subordonarea televiziunii publice, obsesia pentru imagine, de unde si pasiunea pentru manipulari si intoxicari - toate aceste practici de sorginte comunista au fost confirmate chiar de cei care le-au utilizat vreme de patru ani: Adrian Nastase si ceilalti membri ai conducerii PSD. Pe ecranele televizoarelor incercau sa pozeze in politicieni cu vocatie europeana, dar in realitate ei nu au fost capabili de a-si depasi conditia de activisti de duzina. Subjugati de mania controlului si a propagandei, reprezentantii actualei puteri nu aveau cum sa guverneze altfel decit au facut-o, adica numai si numai in beneficiul propriu".

Cozmanca: "O sa sesizam Parchetul"

Intr-o discutie cu reporterii de la BBC, Octav Cozmanca a amenintat ca va sesiza Parchetul in legatura cu aparitia stenogramelor. Reproducem dialogul cu BBC:
Nu e nimic real, domnule Cozmanca, in ceea ce se spune?
Nu e nimic real in toata povestea asta. Sint lucruri adunate, nu stiu, un artizan a facut aceasta operatiune care a fost prin PSD si in conducerea PSD si traieste din amintiri, din ce ar fi vrut sa spuna el sau altii ca el.
De ce nu-i dati in judecata pe cei care au facut?
O sa vedem noi, pai pina la urma o sa treaca zilele astea si o sa ne ocupam, nu o sa lasam lucrurile astea asa.
Ati sesizat Parchetul pina la ora asta?
O sa sesizam! Sa facem o actiune in aceasta directie!
In continuare Octav Cozmanca a invinovatit, ca si ceilalti membri PSD, Alianta si pe Basescu "pentru ca au recurs la o asemenea procedura incalificabila".
Credeti ca a stat cineva sa redacteze efectiv, in acest stil, 1.500 de pagini?
Se redacteaza tot felul de lucruri si asta de ce nu s-ar face, de catre unii rauvoitori?

"Nu s-au facut stenograme sau inregistrari"

Octav Cozmanca, presedintele executiv al PSD, a declarat marti, citat de Mediafax, ca "asa-zisele stenograme" fac parte dintr-o "farsa politica" a Aliantei D.A., "in special a lui Cozmin Gusa", care incearca o diversiune. "Niciodata in sedintele Delegatiei Permanente sau Biroului Executiv Central nu s-au facut stenograme sau inregistrari", a spus Cozmanca. El a mai afirmat ca aceasta actiune "este o diversiune, o incercare disperata a celor de la Alianta D.A., in mod special a lui Cozmin Gusa, care incearca sa fie fidel lui Traian Basescu, desi nu a avut si nu are caracter". "Gusa, un om fara valoare, incearca acum sa valorifice asa-zise discutii de taina, care nu au existat niciodata", a mai spus presedintele executiv al PSD. "Este o dovada de campanie murdara, de lipsa de fair-play in politica", a adaugat Cozmanca.

Urmele stenogramelor duc la www.gov.ro

Documentele Word (.doc) care au aparut pe Internet si care contin stenogramele sedintelor PSD au incluse citeva detalii "ascunse" despre compania careia ii apartine calculatorul pe care au fost create, cind au fost create, printate, salvate etc. informatiile. Accesind meniul File-Properties din Word, pot fi vazute, de exemplu, numele persoanelor care au salvat ultima oara documentele. In cazul de fata este vorba de doua persoane. Cautind date pe Google, am descoperit... declaratiile lor de avere pe site-ul Cancelariei Primului-Ministru (www.pm-control.ro) incadrate fiind in departamentul DAIS (http://www.gov.ro/drmpa/) - Departamentul de Analiza Institutionala si Sociala condus de Dorina Mihailescu, mina dreapta a lui Adrian Nastase. De asemenea, alte date din documente disponibile in aceeasi fereastra arata ca ele au fost create pe calculatoare apartinind unor companii cum ar fi "PDSR" sau "gov.ro" (site-ul guvernului). (S.A.)

Sursa: Evenimentul Zilei

Nota: Puteti gasi stenogramele urmarind acest link

Linkuri:

GUVERNARE / 24.11.2004
EurMonitor Guvernare: Stenogramele "manevrelor" PSD pe Internet

MASS-MEDIA / 25.11.2004
Furie pesedista la tarabe

GUVERNARE / 25.11.2004
Comentariu: Vor fi corecte alegerile?


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Realegerea lui Bush salutata discret in Europa
Liderii UE fac tot ce pot pentru a aborda constructiv victoria lui Bush, dar este o zi de "mahmur...

Comisia Barroso a fost votata
Parlamentul european a votat pe 18 noiembrie noua formula a Comisiei Barroso. Dupa cateva sap...

Traian Basescu: "Voi sta 10 ani la Cotroceni"
ora 10:05 Intr-un interviu acordat Jurnalului National, Traian Basescu spune ca vrea anticipate p...

Alianta D.A., UDMR si PUR vor semna un protocol de colaborare
Alianta D.A., UDMR si PUR vor semna un protocol de colaborare pana la inceputul sesiunii parlamen...

Noua fata a Bucurestilor
Primaria Capitalei, prin Centrul de Planificare Urbana si Metropolitana si Centrul de Proiecte Cu...