Evenimente la "Evenimentul zilei"
Ziaristii de la "Evenimentul" vad presiuni politice in spatele inlaturarii lui Turturica / Pozitia patronatului / Editorialul lui Turturica
Ziaristii de la "Evenimentul Zilei" vor protesta in strada impotriva intentiei Ringier de a-l inlocui pe Dan Turturica. Ei banuiesc presiuni politice.
Trustul elvetian de presa Ringier a revenit la planul de imbunatatire a "managementului cotidianului "Evenimentul zilei"". Momentul ales: Ajunul Craciunului, dupa victoria lui Traian Basescu si in toiul negocierilor de formare a guvernului Aliantei. Ieri dimineata, redactorul-sef Dan Turturica a fost intimpinat la "Evenimentul zilei" de reprezentantii Ringier, Cosmina Noaghea si Thomas Landolt.
I-au comunicat ca doresc sa se departa pe cale amiabila si ca va fi instalata o noua echipa de conducere editoriala. Dan Turturica spune ca nu a primit nici o instiintare scrisa cu privire la situatia sa. Echipa redactionala de la "Evenimentul zilei" a solicitat conducerii explicatii oficiale. "Doar in urma cererilor noastre insistente, Thomas Landolt, directorul general al Ringier in Romania, a confirmat verbal ca decizia a fost luata.
======
Protestul jurnalistilor de la Evenimentul Zilei
======
COM ii sustine pe ziaristii de la Evenimentul Zilei
======
El nu a explicat motivele hotaririi, cu atit mai surprinzatoare cu cit in luna noiembrie Thomas Landolt spunea echipei redactionale ca "ziarul merge bine" si ca redactorul-sef, Dan Turturica, si directorul executiv, Cosmina Noaghea, il vor conduce", se spune in comunicatul jurnalistilor de la Evz.
Nistorescu, uimit
Protestul semnat de 60 de ziaristi atrage atentia asupra tentativelor de deturnare a ziarului spre tabloid si subliniaza ca decizia Ringier reprezinta inca un pas catre anihilarea uneia dintre putinele publicatii influente care si-a pastrat independenta. Cornel Nistorescu, fostul director, inca editorialist la "Evenimentul zilei", era surprins de vesti. "Dupa parerea mea, Dan Turturica este unul dintre viitorii lideri ai presei romane, iar echipa de la "Evenimentul zilei" este cea mai buna din presa, coerenta, profesionista. Nu-mi ramine decit uimirea", ne-a declarat ieri Cornel Nistorescu.
De partea cealalta, Cosmina Noaghea, directorul executiv al Ringier Romania, confirma intr-un mesaj intern ca a fost discutata posibilitatea incetarii contractului cu Dan Turturica, dar incearca sa linisteasca redactorii sustinind ca discutia nu a fost incheiata. "Va fi o optiune a fiecaruia daca vrea sau nu sa lucreze astazi si in viitor la acest ziar", le-a comunicat electronic Ringier angajatilor. Grigore Cartianu, editor coordonator si posibil inlocuitor al lui Dan Turturica, nu crede ca ziaristii vor pleca: "Au semnat din solidaritate, nu sa faca revolutie".
Razvan Ionescu nu vrea sa schimbe nimic
Cel care urmeaza sa preia functia de director editorial, detinuta pina acum citeva luni de Cornel Nistorescu, este Razvan Ionescu, fost redactor-sef la "TV Mania", "Jurnalul National" si directorul executiv al grupului de presa "Gazeta Sporturilor". A primit oferta Ringier acum 4 saptamini si jumatate si insista ca nu a s-a pus problema modificarii conceptului, dimpotriva, ca se doreste mentinerea celui prezent, de succes. "Nu ar fi natural ca "Evenimentul zilei" sa se repozitioneze, cu atit mai putin sa se tabloidizeze, sa atace "Libertatea", tot a trustului Ringier".
Ziarul are nevoie de dezvoltare, nu de schimbare, nu de relansare, iar echipa jurnalistica este una dintre cele mai bune din presa", afirma Razvan Ionescu. Nu i se pare ca in ziar a fost prea multa politica interna, dar refuza sa-i comenteze continutul. Viitorul director editorial e convins ca poate lucra cu orice jurnalist, si cu Dan Turturica, dar marturiseste ca nu a contactat pe nimeni din redactia Evz. E de acord ca scandalul va afecta imaginea ziarului, nu si credibilitatea.
Sursa: Cotidianul
=========================
Pozitia patronatului Ringier
Situatia de facto - Declaratie
Ringier a stabilit impreuna cu echipa redactionala a Evenimentului zilei cateva linii de actiune. Scopul comun este pozitionarea Evenimentul zilei drept cotidanul de referinta numarul unu din Romania.
Si am planificat o serie de masuri organizatorice menite sa sprijine realizarea acestui scop. Implementarea lor este sarcina redactorului sef.
Din pacate am constatat neindeplinirea obiectivelor stabilite pentru redactorul sef. Ca atare suntem in situatia de a reevalua activitatea redactorului sef si de a lua impreuna o hotarare. Am avut o prima discutie cu Dan Turturica si urmeaza ca diseara, la orele 20:30 sa reluam dialogul.
Ringier Romania
Cosmina Noaghea
Executive Director Expres Division
Ringier Romania
=========================
Editorialul de astazi al lui Dan Cristian Turturica
De ce?
de Dan Cristian Turturica
Acesta este, probabil, ultimul editorial pe care il scriu pentru "Evenimentul zilei".
Ieri, conducerea grupului Ringier mi-a comunicat ca intentioneaza inlocuirea mea din functia de redactor-sef. Motivul: management nesatisfacator si rezultate slabe. Si cam atit. Fara detalii, fara explicatii.
Trintit cu cinism in ajunul Craciunului, acest verdict in doi peri anuleaza eforturile de sapte ani ale unei echipe de jurnalisti de cea mai inalta tinuta, care au dus la bun sfirsit o misiune imposibila: transformarea ziarului care s-a consacrat prin povestea gainii care a nascut pui vii intr-o voce credibila, puternica, a presei independente.
Tot cit o ceapa degerata cintaresc, se pare, si performantele economice ale ziarului - incasari din publicitate superioare anului trecut (in ciuda pierderii contractelor de sute de mii de euro din publicitatea guvernamentala); audienta si tiraj ridicat (chiar si dupa plecarea lui Cornel Nistorescu, omul care devenise componenta esentiala a brand-ului).
Din pacate, tot ce se intimpla in acest moment in "Evenimentul zilei" nu reprezinta decit inca un episod din istoria trista a anihilarii presei libere din Romania. Nu este nici inceputul marginalizarii ziaristilor incomozi (Traian Ungureanu si Cornel Nistorescu sint doar cele mai cunoscute nume intr-o lista care cuprinde si multi eroi anonimi) si, din pacate, nici sfirsitul.
In asteptarea hirtiei oficiale care va pune capat celor cinci ani in care am fost redactor-sef al "Evenimentului zilei", prin minte mi se perinda citeva intrebari care ma tot chinuiesc de un an incoace.
De ce cumpara un trust de presa specializat in tabloide un ziar serios? De ce se angajeaza reprezentantii acestuia sa respecte independenta editoriala atita timp cit nu cred in valorile pe care publicatia le promoveaza, considerindu-le mai degraba negative decit pozitive? De ce promit ca isi vor sprijini jurnalistii daca la primul telefon primit de la un mahar furios isi pierd firea si cer
socoteala autorului articolului incomod? De ce spun ca nu au afinitati politice, dar invita (doar) liderul unui partid la o petrecere destinata angajatilor? De ce bat cu pumnul in masa cerind ca un anumit partid sa nu mai fie atacat? De ce demonteaza intr-un ziar din trust anchete inca nepublicate ale unui alt ziar?
De ce li se propune editorilor sa aiba intilniri neoficiale cu primul-ministru, ca unica solutie pentru a rezolva "lipsa de comunicare"? De ce trebuie dat peste cap un ziar care merge bine, in loc sa fie stimulata evolutia sa?
De ce se incearca ingenuncherea principalului ziar de mare tiraj justitiar si militant pentru valorile occidentale, facut de jurnalisti tineri, fara legaturi cu serparia comunisto-securista?
Sint intrebari la care nu am raspunsuri.
Mai mult chiar decit aceasta ceata profesionala in care am orbecait in ultima vreme, cautind in zadar un raspuns logic, ma uluieste cit de putini patroni sint dispusi sa-si aminteasca un adevar esential: ziarele apartin in primul rind cititorilor.
Or fi stapini proprietarii ziarului pe birouri, calculatoare ori masini, dar informatia, adevarul, durerea, speranta, revolta, emotia, ideea topite in fiecare articol nu apartin decit celor dispusi sa se lase cuceriti de ele. Asupra gindului scris, patronul nu are nici un drept. Numai jurnalistul ii este stapin.
O forta care vine si cu o mare responsabilitate. Drumul spre mintile si sufletele cititorilor trebuie cimentat cu buna-credinta.
In aceasta perioada nebuna pe care o traversam, cu efect de turnesol asupra caracterelor, echipa "Evenimentului zilei" a considerat ca principala sa misiune este sa nu isi tradeze cititorii. Orice s-ar intimpla de acum inainte, sintem impacati: am facut ce ne-a dictat constiinta.
Vestea buna este ca, prin votul din 12 decembrie, milioane de romani au aratat ca nu mai vor sa se lase mintiti. Un imens semn de optimism pentru o echipa de jurnalisti care si-au propus sa serveasca adevarul. In acest ziar sau in altul.
Sursa: Evenimentul Zilei

Stire preluata de la Euroactiv.ro