Cautare avansata

Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului intra in administrarea Universitatii Bucuresti



Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului reprezinta un nou tip de arie protejata, care imbina conservarea geodiversitatii, a biodiversitatii, a patrimoniului cultural si istoric cu activitatile de dezvoltare socio-economica, iar predarea gestionarii acestuia Universitatii din Bucuresti este o adevarata provocare pentru specialisti, a precizat luni rectorul Universitatii Bucuresti, profesor dr Ioan Mihailescu / "Hai sa dam Pet-ul din mana"


 
"Universitatea din Bucuresti este singura institutie din Romania cu experienta in acest tip de demers inovator si prima universitate care va asigura administrarea unui parc natural. Prin preluarea de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), a Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului se realizeaza, pentru prima data in Romania, un parteneriat intre universitati, autoritati centrale si locale, intreprinderi si organizatii neguvernamentale. Impreuna s-a creat un geoparc si s-a propus o strategie de dezvoltare bazata pe rezultatele unor analize de nevoi si potential natural, social, arhitectural, educational si economic", a spus Mihailescu.

Un parc unic in Europa de Est

Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului a devenit anul acesta membru in Reteaua Europeana a Geoparcurilor si in Reteaua Mondiala a Geoparcurilor, ambele recunoscute de organisme internationale precum UNESCO, IUGS (International Union of Geological Sciences) si IUCN (International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources).

"Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului este un parc natural cu caracteristici speciale. Acesta joaca un rol activ in dezvoltarea economica a teritoriului propriu si ofera posibilitatea locuitorilor sai de a aprecia valorile mostenirii teritoriale. Dinozaurii pitici ai fabuloasei Tari a Hategului sunt cei mai cunoscuti dinozauri din Europa. Ei spun lumii unul dintre cele mai fascinate episoade ale umanitatii: marea disparitie a dinozaurilor la sfarsitul Cretacicului, acum 68 milioane de ani. Tara Hategului a fost in urma cu peste 65 de milioane de ani o insula tropicala in mijlocul Oceanului Tethys. Majoritatea speciilor de dinozauri din zona erau mult mai mici decat rudele lor din alte zone ale lumii. Din aceasta cauza, au fost supranumiti dinozauri pitici", a declarat prof dr Vintila Mihailescu, directorul Muzeului National de Istorie Naturala Grigore Antipa.

Geoparcul s-a vrut, initial, constituit ca "Dinoparc" si sa se limiteze la orasul Hateg, initiator fiind profesorul de filosofie Ioan Glodean, primarul actual al Hategului.

Tara Hategului este o regiune din judetul Hunedoara cu urme istorice, culturale si individualitati naturale in Romania. Intreaga zona a fost puternic afectata de recesiunea economica a regiunilor inconjuratoare, iar rata somajului este foarte mare (peste 20 la suta). Tara Hategului are o pozitie geopolitica foarte buna si un potential foarte important pentru agroturism. Toate acestea au condus la ideea unui geoparc.

Incurajarea ecoturismului

Conceptul UNESCO pentru Geoparc a fost lansat pe 2 februarie 1999, anul infiintarii Asociatiei Geoparcul Dinozaurilor Hateg. Geoparcul acopera Tara Hategului (aproximativ 1 200 km patrati), respectiv teritoriul orasului Hateg si al comunelor Berthelot, Densus, Rachitova, Totesti, Sarmizegetusa, Rau de Mori, Santamaria Orlea, Pui, Salas si Baru Mare. Populatia include mai mult de 50000 de locuitori, distribuiti in 80 de sate. Geoparcul va avea propria sa structura si propriile sale regulamente (Carta Geoparcului), in acord cu legislatia romana. Toate comunitatile implicate isi vor adapta planurile de dezvoltare locala la planul strategic al Geoparcului.

Obiectivele urmarite atat de autoritatile guvernamentale cat si de cele locale vizeaza protejarea mostenirii locale, pe de-o parte, si potentarea dezvoltarii economice, pe de alta parte. Toate activitatile economice traditionale vor fi sustinute prin incurajarea ecoturismului.

Geoparcul cuprinde Centrul Geoparcului (la Castelul Nalat), Muzeul Geoparcului (Castelul Nalat), Muzeul Dinozaurilor in aer liber (Parcul Nalat), o retea de locuri protejate pentru a fi vizitate si exploatate in scopuri educationale si turistice, cinci puncte de informare, indicatoare, un Centru de pregatire (educatie) la Berthelot.
 
Sursa: MMGA

------------------

"Hai sa dam Pet-ul din mana"

Campania "Hai sa dam Pet-ul din mana" este organizata de Asociatia "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu", Centrul Regional de Protectie a Mediului (REC) si EcoRom Ambalaje si reprezinta lansarea programului Initiativa pentru Responsabilitate Sociala a Corporatiilor "Natura Romaniei". Scopul acestei actiuni este finantarea, din fonduri alocate de marile corporatii din Romania, a unei serii de proiecte in domeniul protectiei mediului, derulate de organizatii nonguvernamentale.

La intalnirea din 5 decembrie, au mai participat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu", Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Vasile Lupu, secretar de stat MADR, Silvian Ionescu, comisar general al Garzii Nationale de Mediu, Attila Korodi, secretar de stat MMGA, Mihai Toti, director al Administratiei Fondului pentru Mediu, Lucian Ionescu, director REC, Sorin Popescu, director EcoRom Ambalaje, Mugurel Radulescu, director Relatii Externe Coca -Cola. Cei prezenti au depus, la Centrul de Colectare a Deseurilor din piata Sfantul Gheorghe, material reciclabil, hartie sau Pet-uri.

Ministrul Sulfina Barbu a mentionat ca educatia reprezinta un punct esential in procesul de dezvoltare durabila, ca fiecare dintre noi producem deseuri si irosim bani aruncandu-le in locuri nepotrivite, neacordand importanta procesului de colecatare selectiva a lor, in scopul reciclarii. Orice initiativa in acest domeniu trebuie sprijinita, atat de componenta guvernamentala, cat si de actiunea constienta a fiecarui cetatean. Actiunile de acest gen doresc sa demonstreze ca trebuie sa fim responsabili in procesul de gestionare al deseurilor. Totodata, Ministerul Mediului se considera un partener al societatii civile in astfel de actiuni, dar cu totii trebuie sa luptam cu propriile mentalitati, cele care sunt cu adevarat cel mai greu de schimbat. Actiunile de colectare a deseurilor nu sunt "pionieresti", ele pot fi considerate "europene". Ele reprezinta, de fapt, o economie de resurse si de bani. Rezultatele acestor actiuni trebuie sa devina palpabile si cuantificabile, rezultat care va demonstra intr-un final ca ne-am facut datoria.

"Initiativa" a pornit cu un program de granturi nationale si deruleaza deja proiecte de reciclare selectiva in Piatra-Neamt, Sighetu Marmatiei, Timisoara, Baile Tusnad si Braila. Totodata, REC si Asociatia "Salvati Delta si Dunarea - Academia Catavencu" furnizeaza training si consultanta pentru ONG-urile care au obtinut finantari.

Sursa: MMGA




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro