Murdoch: Ziarele costa prea mult
Intr-unul din rarele interviuri pe care le-a acordat, Rupert Murdoch se vede ca "un agent al schimbarii", care a creat concurenta in presa de consum si a schimbat intreaga industrie britanica a mass-media cand s-a intalnit cu sindicatele la Wapping. Presedintele News Corporation recunoaste pentru The Independent ca nu este o figura prea populara printre rivalii sai din domeniul audio-vizualului: "Toti ma urasc din cauza postului tv Sky", spune Murdoch.
14:00
Desi publicatiile sale, tabloidul The Sun, News of the World, The Times si editia sa de duminica Sunday Times au dvd-uri cadouri gratuite, Murdoch a declarat pentru Press Gazette - ginerele lui, Matthew Freud este actionar majoritar la aceasta publicatie - ca uraste aceasta practica. "Personal, urasc aceasta nebunie a dvd-urilor gratuite", a spus Murdoch. "Vanzarile cresc in ziua respectiva si revin la cifra initiala in urmatoarea zi cand nu mai oferim dvd-uri gratis. Oamenii cumpara ziarul, desfac dvd-ul si arunca ziarul. Trebuie sa invete. Acest lucru trebuie sa inceteze.", a spus Murdoch.
In luna septembrie, pretul ziarului The Times a crescut la 60 de penny, efectul imediat fiind sfarsitul razboiului pretului ziarelor inceput de Murdoch in 1993. Dar seful News Corporation a insistat ca preturile ziarelor sunt inca exagerate. Oricum, Murdoch a exclus orice reducere ulterioara a preturilor la ziare. "Realitatea este ca suntem martorii ultimei batalii a razboiului preturilor", a spus Murdoch.
Mogulul a negat ca recentele sale achizitii sunt "cumparaturi cauzate de panica", cum a pretins Martin Sorrell, managerul cele mai mari companii de telecomunicatii din lume, WPP. News Corporation a achizitionat de curand site-urile myspace.com si BSkyB, compania sa britanica de televiziune, si providerul de internet Easynet. "Nu a fost nici un fel de panica si nu s-a platit nimic in plus. A fost o strategie foarte abila si prevazatoare de a achizitiona doua dintre cele mai mari comunitati de site-uri pentru persoanele sub 30 de ani", a spus Murdoch.
Murdoch este increzator in viitorul ziarelor si al presei scrise si este convins ca ziarele pot sa coexiste confortabil alaturi de media electronica pentru multi ani de aici inainte si intotdeauna va fi la mare cautare "great journalism". El este destul de pesimist in ceea ce priveste anunturile de publicitate. "Nu cunosc nicio persoana sub 30 de ani care s-a uitat vreodata pe anunturile publicitare din ziare. Se fac din ce in ce mai multe tranzactii cu publicitatea online si sunt foarte multe persoanele care isi cauta de lucru pe Internet", a spus Murdoch.
Fiul lui Murdoch, Lachlan Murdoch, a parasit News Corporation in luna august lasandu-si singurul frate interesat sa lucreze pentru imperiul media al familiei, James Murdoch, in functia de director executiv. Murdoch a spus ca nu a auzit ca vreun mostenitor al unei mari companii mediatice sa fi renuntat vreodata la afacerea de familie. "Copiii celor mai importanti oameni ai mass-media vor sa continue afacerea familiei si a faca parte din ea", a spus Murdoch.
Sursa: The Independent