Cautare avansata

Guvernul a adoptat Strategia Nationala de Export



Guvernul a adoptat Strategia Nationala de Export. "Strategia Nationala de Export nu este doar un document cu multe pagini realizat ca sa se piarda prin sertarele ministerului. Scopul final al strategiei este cresterea exporturilor.

Ritmul in care insa acestea vor creste este determinat de investitiile in tehnologie pentru eficientizarea procesului de productie, de certificarea calitativa a produselor si de cadrul legislativ de comert exterior pe care, in prezent, il armonizam cu cel al Uniunii Europene " a declarat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert.

Ministrul delegat pentru comert spune ca tinta pentru 2006 este o crestere a exporturilor cu 15% si va devansa cresterea inregistrata in alte sectoare. "Este o prognoza realista - precizeaza acesta - avand in vedere ca exporturi au crescut cu 16,9 procente pe primele 10 luni ale anului in curs in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2004. Dinamica exporturilor din acest an a avut o contributie esentiala la cresterea per ansamblu a economiei."

Proiectul Strategie Nationale de Export este rezultatul colaborarii dintre institutii ale statului cu atributii in domeniul economic si mediul privat. Identificarea sectoarelor cu potential la export a determinat realizarea unui plan de masuri anexat documentului prin care se urmareste o crestere sustinuta a exporturilor pe urmatorii ani.

Initiativele si masurile din SNE se concentreaza pe dezvoltarea tehnologica, identificarea resurselor si produselor cerute pe pietele externe, imbunatatirea procesului de productie si a serviciilor, reducerea costurilor de productie, programe de training pentru personal, sustinerea cercetarii si a design-ului, promovarea cercetarii stiintifice romanesti  in strainatate, dezvoltarea serviciilor de certificare a calitatii, dezvoltarea de aliante de afaceri intre companii si asociatii care actioneaza mai ales la nivel regional, diversificarea serviciilor, cresterea competentelor manageriale si pregatirea firmelor pentru concurenta de pe piata europeana dupa 1 ianuarie 2007.

Domeniile cu potential la export au fost identificate de grupele de lucru construite pe principiul parteneriatului public - privat. Grupele sectoriale, in numar de 23, au identiticat oportunitatile de dezvoltare a ofertei de export in domeniile confectii, mobila, vin, articole de sticla si ceramica, produse chimice, tehnologia informatiilor si comunicatiilor, constructii de masini, echipamente si componente auto, turism rural, agricultura ecologica, servicii de tratament balnear, mestesuguri, electronica si electrotehnica, cultura si alte servicii emergente reprezentand  protectia mediului, cercetarea, dezvoltarea, certificarea calitatii, transport etc. In schimb cele 7 grupe intersectoriale s-au concentrat pe identificarea parametrilor comuni tuturor sectoarelor cu potential la export care trebuie respectati pentru a atige tinta stategiei (competivitatea la export a firmelor romanesti, informatiile de comert, finantarea comertului, managementul calitatii, dezvoltarea competentelor, facilitarea comertului, promovarea si branding-ul, cercetarea si inovarea).

Potrivit Strategiei, Romania ca tara exportatoare, trebuie sa mizeze pe produse cu valoare mare, pe atragerea investitiilor locale si straine, introducerea in sistemul de productie a unor compenente care in acest moment sunt importate (de exemplu in sectorul textilelor, materiile prime fabricate in tara), brandingul sectoarelor exportatoare, identificarea niselor de piata etc..

Primele proiecte de branding sectorial sunt in domeniile IT, vie-vin, mobila si confectii. La realizarea lor contribuie in afara de Ministerul Economiei si Comertului prin Departamentul de Comert Exterior alte ministere, patronatele, asociatii profesionale.

De exemplu, in perioada 2005 - 2009, pentru sectorul textile, s-a fixat ca obiectiv cresterea exporturilor directe cu o media anuala de 5% prin trecerea de la sistemul de fabricatie in lohn la produse fabricate sub marca proprie. De asemenea, reorientarea spre pietele nisa, cum ar fi cele ale din spatiul CIS, unde industria autohtona a detinut o pozitie de lider la un moment dat si consolidarea pe pietele traditionale in UE (mai ales pentru exporturi de imbracaminte pentru barbati si femei).

Proiectul de branding al sectorului vie-vin a demarat in trimestrul IV. Romania ocupa in prezent locul a 5-lea (5,4% din totalul suprafetei), la suprafata cultivata; locul 6 la productia de struguri de vin (cu opondere de 3,1%) si la productia de vin (cu o pondere de 2,9%). Obiectivul producatorilor romani este cresterea exporturilor cu o rata anuala de 10 - 15% si a productie cu o rata medie anuala de 1,2% astfel incat aportul sectorului in structura exportului sa se dubleze, de la 10,5 % la 20 %.

Departamentul de Comert Exterior va dezvolta si un proiect de sustinere a designului industrial pentru mobila, confectii si artizanat. In opinia ministrului delegat pentru comert, calitatea si imaginea (design si promovare) fidelizeaza clientul, exporta inclusiv traditiile nationale si intaresc pozitia pe pietele externe a tuturor produselor fabricate in Romania. Astfel ca pana in 2009 va fi dublat numarul firmelor certificate in sisteme de management al calitatii.

In paralel au inceput discutiile cu reprezentantii mediului privat din IT pentru realizarea unui program de branding asemanator.

Elaboarea Stategiei Nationale de Export a durat noua luni, ea fiind lansata in dezbatere publica la inceputul lunii septembrie 2005. Asistenta tehnica a fost asigurata de Centrul International de Comert de la Geneva OMC/UNCTAD.

In proiect au fost implicate aproximativ 400 de persoane reprezentand institutii publice, organisme internationale, asociatii profesionale si patronatele.    
 
Sursa: Guvernul Romaniei




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Chestiunea Ciprului si procesul scriitorului tensioneaza relatiile Turcia-UE
Relatiile Turciei cu UE au cunoscut suisuri si coborasuri din octombrie, ca...

Europenii si aderarea Romaniei: 43% - da, 42% - nu
Aderarea Bulgariei este vazuta mai bine de europeni decat cea a Romaniei. C...

Romania va fi cuprinsa in piata europeana a aviatiei
Comisia Europeana si opt parteneri din Europa de sud-est (Albania, Bosnia s...

Finantare pentru imbunatatirea transportului international cargo
Apel pentru propuneri de finantare 2005 - actiuni de schimbare a modalitati...

Tranzactia anului: Erste a dat 3,75 mld Euro pe BCR
...