Guvernul cere mai multi observatori OSCE
Un numar de 58 de observatori straini au fost acreditati pana in prezent de Biroul Electoral la propunerea MAE, pentru monitorizarea alegerilor parlamentare si prezidentiale de la 28 noiembrie.
Totodata, peste 60 de ziaristi straini au fost acreditati pe langa BEC pentru a urmari desfasurarea procesului electoral.
Ca urmare a unei invitatii oficiale adresate de Guvern in iunie 2004 in Romania este prezenta o Misiune de Evaluare a Alegerilor desemnata de Oficiul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE.
Reamintim faptul ca sectia electorala a ODIHR a trimis in Romania, in luna septembrie 2004, o misiune tehnica de evaluare a necesitatii observarii alegerilor parlamentare si prezidentiale.
Raportul misiunii tehnice de evaluare, publicat la data de 21 octombrie 2004, preciza ca in Romania sunt create conditiile pentru "asigurarea unui nivel substantial de transparenta" a procesului electoral si propunea trimiterea in tara noastra a unei misiuni de evaluare a alegerilor pe termen scurt, formata din 6 observatori.
Avand in vedere importanta actualului scrutin electoral, ultimul inaintea integrarii de jure a Romaniei in Uniunea Europeana, precum si actiunea ferma a Romaniei in vederea asigurarii desfasurarii unor alegeri libere, corecte si transparente, Guvernul Romaniei a solicitat OSCE suplimentarea misiunii de evaluare.
Misiunea OSCE de Evaluare a Alegerilor este formata din 18 persoane (asistata de 8 traducatori) si se afla in Romania in perioada 21 noiembrie - 1 decembrie 2004. Membrii misiunii au avut si vor avea intalniri cu reprezentantii principalelor partide politice, ai institutiilor implicate in organizarea alegerilor (Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorala Permanenta, ministere), precum si ai mecanismelor de verificare democratica a procesului electoral (?nalta Curte de Casatie si de Justitie, Curtea de Conturi, Curtea Constitutionala, presa scrisa si audio-vizuala, organizatii neguvernamentale). O parte a Misiunii s-a deplasat in judetele Timis, Iasi, Cluj, Brasov si Constanta, fiind posibila vizitarea si a altor circumscriptii electorale.
Membrii Misiunii de Evaluare au fost primiti de primul ministru al Romaniei, Adrian Nastase, ocazie cu care au fost trecute in revista ultimele evolutii politice din Romania, precum si alte chestiuni de interes legate de organizarea alegerilor.
Alaturi de observatorii care compun Misiunea de Evaluare a OSCE, au mai fost acreditate 20 de persoane propuse de Ambasada SUA (diplomati, functionari USAID, doi reprezentanti ai International Republican Institute, interpreti), patru reprezentanti ai National Democratic Institute din SUA, 5 membri ai Ligii Apararii Drepturilor Omului din Republica Moldova (LADOM), reprezentantul unui ONG francez, RECIDEV, precum si doi diplomati ai Ambasadei Indoneziei la Bucuresti.
Prezenta larga a observatorilor straini la alegerile parlamentare si prezidentiale reprezinta o dovada a interesului comunitatii internationale pentru Romania, fiind de natura sa consolideze increderea in procesul electoral din Romania, caracterizat prin corectitudine si transparenta.
Sursa: MAE

Stire preluata de la Euroactiv.ro