Cautare avansata

SUA si UE la unison: alegerile din Ucraina trebuie "reexaminate"


Ucraina e un butoi cu pulbere. Kuchma propune negocieri politice. Scindare intre Vestul si Estul tarii.

Victoria anuntata a candidatului puterii la alegerile prezidentiale de duminica risca sa provoace o sciziune intre Estul rusofon al Ucrainei si Vestul tarii, orientat spre valorile europene. Cu toate ca premierul Ianukovici nu a fost desemnat oficial castigator, opozitia ucraineana si intreaga comunitate internationala acuza puterea de frauda si cer revizuirea scrutinului. La indemnul liderului opozitiei, Viktor Iuscenko, sute de mii de persoane s-au strans la Kiev si Lvov, fiind pregatiti sa porneasca asaltul asupra administratiei prezidentiale, in convingerea ca aceasta este singura cale in care autoritatile vor ceda.

Scindarea opiniei publice ucrainene a fost dusa inca si mai departe de autoritatile locale din mai multe orase mari din Ucraina de vest, care au refuzat sa recunoasca rezultatele Comisiei Electorale Centrale si au proclamat victoria lui Iuscenko, in speranta ca astfel vor forta Parlamentul ucrainean sa invalideze scrutinul. Statele Unite si Uniunea Europeana par a da curs solicitarii lui Viktor Iuscenko de a fi recunoscut ca invingator legitim si au facut front comun in aprecierea rezultatului oficial ca incorect. Emisarul presedintelui american, Richard Lugar, a criticat in termeni extrem de duri "programul concertat si deliberat de fraude si abuzuri" aplicat de putere "cu cooperarea autoritatilor guvernamentale".

Departamentul de Stat a avertizat totodata ca SUA isi vor reconsidera relatia cu Ucraina si nu a exclus impunerea de sanctiuni, fara a preciza insa concret in ce vor consta acestea. La randul sau, Uniunea Europeana a cerut autoritatilor ucrainene sa reexamineze "de urgenta" rezultatele scrutinului, ministrii de Externe ai tarilor din UE hotarand convocarea ambasadorilor Ucrainei in cele 25 de capitale pentru a-si exprima "grava lor preocupare" fata de situatia creata. Romania s-a raliat si ea pozitiei adoptate de presedintia olandeza a UE si va cere "clarificari" diplomatilor ucraineni acreditati la Bucuresti, a declarat, luni seara, ministrul de Externe, Mircea Geoana. Deosebit de critica la adresa modului in care autoritatile ucrainene au gestionat scrutinul a fost misiunea de observatori a OSCE, Consiliului Europei, Parlamentului European si NATO, care a constatat ca "aceste alegeri nu au intrunit un numar considerabil de criterii internationale ale alegerilor democratice". Seful misiunii, Bruce George, a criticat in acest sens utilizarea abuziva a resurselor publice in favoarea premierului si "parti pris-ul zdrobitor al presei in favoarea sa".

Cu siguranta, singura luare de pozitie in favoarea premierului Ianukovici a fost cea a presedintelui rus, Vladimir Putin, care l-a felicitat chiar inainte de a fi desemnat invingator de catre Comisia Electorala Centrala. Din Brazilia, Putin i-a telefonat premierului ucrainean ca sa-l felicite pentru alegerea sa la Presedintia Ucrainei, liderul de la Kremlin adaugand ca "lupta a fost incordata, dar deschisa si onesta, iar victoria convingatoare".

Fortele de ordine - pregatite sa reprime rapid orice violenta

Ministerul de Interne si Procuratura Generala a Ucrainei au sustinut, intr-un comunicat, ca sunt pregatite sa reprime rapid si ferm orice violenta, amenintand organizatorii manifestatiilor ca isi vor asuma consecintele actiunilor lor. Interesant este ca serviciile de securitate, ce supravegheaza de la distanta manifestatia, s-au desolidarizat imediat de acest comunicat. Evolutia evenimentelor pare a confirma ipoteza care circula in mediile internationale, conform careia scenariul georgian va fi reeditat in Ucraina. Desi "Revolutia trandafirilor", cum a fost numita schimbarea pasnica a regimului Sevardnadze, are anumite puncte comune cu ceea ce se intampla acum in Ucraina, presedintele georgian, Mihail Saakasvili, s-a grabit sa infirme acest scenariu. "Georgia nu doreste sa isi exporte revolutia, iar autoritatile ucrainene vor fi nevoite sa isi gaseasca propriul drum spre democratie", a subliniat Saakasvili. Ramane de vazut insa cat de pasnic se va dovedi acest drum spre democratie si daca va prevala influenta seculara a Moscovei, dublata de inertia sistemului ucrainean sau amenintarile concertate ale Occidentului.

Sursa: Adevarul

===================

Presedintele Ucrainei propune negocieri politice

Reprezentantii opozitiei au anuntat ca vor participa la negocierile solicitate de presedintele Leonid Kuchma, considerand ca la capatul lor, Viktor Iuscenko va fi confirmat ca invingator in alegerile prezidentiale.
Simpatizantii lui Iuscenko au asediat marti seara palatul prezidential din Kiev, strigand "vom invinge" si agitand stegulete portocalii.

In fata cladirii au fost opriti de un cordon de scutieri. Unii politisti purtau pe scuturi panglici portocalii, culoarea opozitiei, ca semn ca nu doresc o confruntare.

Dupa cateva ore, demonstrantii au plecat fie spre casele lor, fie spre tabara de corturi din centrul Kievului.

Marsul catre presedintie a fost organizat la chemarea Iuliei Timosenko, o apropiata la candidatului liberal Viktor Iuscenko.

Tot ea a confirmat ca opozitia va raspunde invitatiei presedintelui la negocieri.

Leonid Kuchma vrea o solutie negociata

Invitatia prezidentiala a venit sub forma unui comunicat citit la televiziunea nationala, in pauza unui meci de fotbal.

Evocand pericolul divizarii Ucrainei, Leonid Kuchma le-a cerut liderilor politici sa discute cu calm o iesire din criza.

In acelasi comunicat el a numit manifestatiile organizate de opozitie "o farsa politica" si a spus ca autoritatile nu doresc sa recurga la forta, dar o vor face daca va trebui sa apere legea si ordinea.

Corespondentii de presa remarca faptul ca presedintele Kuchma nu este o personalitate recunoscuta pentru tactul sau sau pentru usurinta cu care face compromisuri.

La fel de surprinzator este si faptul ca opozitia a acceptat negocierile atat de repede, si inca prin vocea doamnei Timosenko, unul dintre cei mai activi critici la adresa autoritatilor.

Niciuna din parti nu are un avantaj clar si ambele ar avea de pierdut daca s-ar ajunge la violente.

Comentatorii agentiilor de presa vad in anuntatele negocieri o cale pentru ambele tabere de a castiga timp, in care sa-si revizuiasca planurile.

Ce se poate negocia

Observatorii occidentali considera ca prima intalnire va fi una de tatonari.

Doctorul Marko Bojcun, expert in Ucraina la Universitatea Metropolitana din Londra nu crede ca negocierile vor duce undeva.

"Se va incerca probabil o verificare a rezultatelor contestate de opozitie sau se va propune un compromis, pe care oamenii lui Iuscenko nu cred ca il vor putea accepta".

Uniunea Europeana a sporit presiunile pentru revizuirea rezultatului, despre care mai multi observatori au spus ca este profund viciat.

Vladimir Putin, care l-a felicitat primul pe Viktor Ianukovici si-a retras felicitarile.

In acelasi timp insa, el a criticat presiunile internationale, pe care le-a numit "inacceptabile", in conditiile in care rezultatul alegerilor nu este inca cel final.

Sursa: BBC


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Rusia pune la punct o noua tehnologie nucleara
Presedintele Vladimir Putin a declarat ca, in urmatorii ani, Rusia va reusi sa puna la punct o no...

EurMonitor Guvernare: Romania si Ungaria urmeaza sa aiba reuniuni anuale
Primul ministru al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, spune ca Ungaria va tine anual reuniuni comune de ...

Alegeri pentru viitorul Justitiei
Magistratii din Romania - peste 6.000 de judecatori si procurori - se vor prezenta astazi dupa-am...

Ample proteste de strada in Ucraina
Autoritatile din Ucraina au anuntat ca nu vor ezita sa foloseasca forta pentru a reprima demonstr...

Iranul, noul obiectiv strategic al SUA?
Potrivit revistei The New Yorker, SUA ar fi trimis din aceasta vara in Iran comandouri secrete in...