"Inflatie" de probleme globale la Forumul de la Davos
ora 10:10 Celebritatea evenimentului din statiunea elvetiana atrage tot mai multi lideri de opinie si avocati ai celor mai diferite cauze
Greu de spus ce tema de actualitate a luat pana la urma prim planul discutiilor. De la atenuarea saraciei in tarile in curs de dezvoltare pana la lupta impotriva terorismului si de la incalzirea globala pana la combaterea SIDA, toate subiectele fierbinti au beneficiat de atentia celor peste 2.200 de participanti.Criticii evenimentului spun ca manifestarea din Alpii elvetieni seamana tot mai mult cu un mega eveniment mediatic si de PR ce trece in revista toate temele, fara se soldeze insa cu rezultate concrete. Poate de aceea organizatorii au inaugurat lucrarile forumului cu un slogan cum nu se poate mai nimerit intr-un moment cand marile proiecte globale, precum liberalizarea comertului international, sunt blocate: "asumarea responsabilitatii in luarea deciziilor dificile".
Liderii europeni nu s-au sfiit in a-si reafirma atasamentul pentru marile teme si chiar si-au luat angajamente pentru a face lumea in care traim mai buna. Tony Blair a vorbit de refocalizarea atentiei marilor tari dezvoltate asupra Africii, dupa dezastrul din Asia din decembrie, dar si de un fel de plan Marshall pentru lupta impotriva saraciei. Presedintele francez a mers mai departe, propunand un impozit global pe miscarile de capital de pe pietele financiare. Fondurile rezultate ar fi indreptate catre tarile subdezvoltate si nu ar afecta bugetele tarilor bogate. Propunerea lui Jacques Chirac a starnit multe reactii negative din partea mediilor financiare americane, pe motiv ca impozitul ar afecta libertatea economica. Cum era de asteptat, globalizarea a tinut iarasi capul de afis al dezbaterilor, fara insa a atinge nivelul din alti ani.
Absenta oficialilor americani, datorata in parte controversatului conflict din Irak, dar si reasezarii guvernului, dupa alegerile prezidentiale, a indreptat atentia catre teme mai arzatoare. Raspandirea democratiei, in special in lumea musulmana, ramane o provocare la adresa tarilor occidentale. Multe tari din Orientul Apropiat si nordul Africii isi vor alege liderii in 2005. De actiunile acestora depinde, in buna masura, soarta unei regiuni ravasite de extremism musulman, dar si de conflicte sociale latente. Evident, alegerile din Irak provoaca cele mai mari ingrijorari. Continuarea violentelor dupa formarea unui guvern democratic ales va complica situatia, si asa instabila din Orientul Mijlociu. O alta tema de maxima actualitate este incalzirea globala.
Dupa semnarea tratatului de la Kyoto de catre Rusia, analistii se asteapta la aparitia pietei carbonului si la miscari mai hotarate din partea statelor dezvoltate pentru a limita emisiile care contribuie la crearea efectului de sera, principalul vinovat pentru incalzirea climei. Administratia Bush nu vede cu ochi buni aceasta initiativa, fapt care limiteaza dezvoltarea unei piete globale a eficientei energetice. Implicatiile economice ale imbatranirii populatiei si-au facut si ele loc la masa discutiilor de la Davos. Tarile europene (inclusiv Rusia) si Japonia se vor confrunta cu probleme majore in urmatorii zece ani, pe masura ce numarul pensionarilor creste, iar al persoanelor care muncesc tinde sa scada continuu. Aceste tari trebuie sa isi reformeze rapid structura fondurilor de pensii pentru a evita colapsul sistemului.
Desi, la inceput, dezbaterile privind ritmul necesar de crestere economica care sa contrabalanseze diminuarea populatiei active devin tot mai actuale. Chiar si China incepe sa se preocupe de aceasta problema, pe masura ce numarul tinerilor care intra pe piata muncii scade, ca efect al politicii "o familie - un copil", iar randurile pensionarilor se ingroasa. La polul opus, India este preocupata de cresterea continua a populatiei, proces care arunca anual milioane de tineri pe piata muncii. In aceeasi situatie se afla Iranul, Brazilia si mai multe tari africane. Migratia este o alta problema globala, aflata in atentia liderilor lumii. Confruntate cu reducerea propriilor populatii si, implicit, a pietelor autohtone, tarile europene ezita intre o politica mai relaxata in ceea ce priveste imigrantii, care sunt parte esentiala a economiilor occidentale, si reducerea afluxului de straini, potential pericol pentru ruperea coeziunii sociale. Forumul de la Davos a trecut in revista majoritatea temelor de interes global sau chiar regional. Ca si in cazul altor editii, rezultatele concrete s-ar putea lasa asteptate.
Sursa: Capital

Stire preluata de la Euroactiv.ro