Scandalul anticipatelor - premeditat
Masurile "electorale" ale Guvernului nu sunt intamplatoare / "Anticipatele imediate" trezesc clasa politica inainte de termen / Traian Basescu provoaca o jerba de reactii / Tacerea greilor
Imediat ce Basescu a relansat tema anticipatelor, Calin Popescu Tariceanu a anuntat masuri cu impact electoral. Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern si-au facut loc promisiunile din campanie, recalcularea pensiilor si un posibil ajutor pentru Republica Moldova. Stigmatizarea publica a PUR de catre presedinte a generat o reactie pro-PSD a lui Voiculescu. Partidul lui Nastase a fost si el prins cu spatele la zid.?
PUR ameninta cu iesirea de la guvernare
Interviul integral - Basescu: Anticipate, pentru a scapa de solutia imorala PUR !
Basescu vrea schimbarea lui Nastase si Vacaroiu
?
Impotriva ministrului Muncii si Protectiei Sociale vor fi luate "masuri de retorsiune", personal de catre premier, conform declaratiei sefului Guvernului, "daca pina la sfirsitul lui februarie primii pensionari nu vor primi pensii recalculate". Nu este foarte clar in ce ar consta masurile impotriva ministrului Muncii, termenul folosit de Tariceanu fiind unul neobisnuit. Politologul Cristian Preda spune ca ar putea fi vorba de un termen frantuzesc, ce presupune o penalizare. Tariceanu nu a precizat citi pensionari vor primi pensii recalculate in prima transa, adica in februarie, si nici cit s-ar adauga la pensii prin recalcularea in discutie, dar a insistat pe ideea ca pina la sfirsitul anului procesul trebuie incheiat. Conform purtatorului de cuvint al Cabinetului, Oana Marinescu, tema nu figura pe ordinea de zi initiala a Executivului, motiv pentru care nici ea nu a putut da detalii tehnice. Ulterior, dupa consultarea cu ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, ea a precizat ca este luata in calcul o rectificare bugetara in cazul in care sumele colectate din CAS nu vor fi suficiente. Recorelarea pensiilor, alaturi de introducerea cotei unice de impozitare de 16% pe venit si pe profit au fost de la inceput prezentate ca primele masuri ce vor fi luate de Cabinetul Tariceanu, insa la adoptarea cotei unice ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a prezentat toate calculele.
Fratii ratacitori de peste Prut
A doua tema care initial nu figura pe agenda de ieri a Guvernului, dar a fost introdusa in ultima clipa, un ajutor energetic pentru Republica Moldova, necesar in urma limitarii furnizarii acesteia de catre un producator transnistrean. "Vrem sa ajutam Republica Moldova in aceasta situatie dificila si depunem eforturi pentru a gasi solutiile adecvate din punct de vedere tehnic si financiar", a spus premierul. Chisinaul a solicitat ca Romania sa acopere diferenta de cost, dat fiind ca energia este mai scumpa in Romania decit in Republica Moldova. Tariceanu a amintit ca Romania a mai acordat in trecut un astfel de ajutor Moldovei, fara ca acest stat sa recunoasca o datorie de 32 de milioane de euro. Detaliile tehnice sint, asadar, controversate, insa refacerea relatiilor cu Republica Moldova a reprezentat si ea unul dintre punctele grele ale discursului lui Basescu din campanie, considerat de analisti foarte bine receptat de majoritatea electoratului.
Boc: Nastase si Vacaroiu trebuie inlocuiti
Si Tariceanu, si Emil Boc s-au declarat ieri de acord cu ideea alegerilor anticipate invocata de presedintele Basescu ca unica solutie pentru iesirea dintr-o criza politica ale carei simptome, conform ambilor, nu exista. Intr-un limbaj comun, presedintii liberal si democrat au descris ca "bizara", respectiv "ambigua" situatia actuala a PUR, nici total de partea PSD, nici total de partea Aliantei. Boc a spus ca se impune schimbarea din fruntea Camerelor Parlamentului a "marilor invinsi" Nastase si Vacaroiu, instalati cu ajutorul PUR, idee pe care, la momentul invocarii ei de catre Boc, Dan Voiculescu deja o respinsese public. Boc a prezentat si mecanismele de schimbare, la Senat fiind nevoie de modificarea Regulamentului de functionare. In cazul in care acest lucru nu va reusi si s-ar ajunge in "situatia de criza in care proiectele guvernamentale nu vor putea fi indeplinite, solutia finala o reprezinta alegerile anticipate".
Conform presedintelui PD, ele ar putea fi organizate in termen de 3 luni de la declansarea crizei, iar cetatenilor sa li se explice de ce s-a ajuns la solutia respectiva, astfel incit este fireasca solutia "intoarcerii la electorat", evocata deja de Basescu inainte de formarea Guvernului.
Fuziunea reincalzita
Fuziunea PNL-PD, prezentata acum ca solutie de Basescu, a fost descrisa de presedintele liberal, prin purtatorul de cuvint al Guvernului, ca "implinirea unui proiect politic de a construi un partid liberal puternic". Sursa citata a mai informat ca Tariceanu va initia la Congresul din februarie o motiune pentru sustinerea fuziunii dintre PNL si PD.
De partea cealalta, presedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat ca fuziunea nu este o prioritate pe termen scurt, refuzind sa aprecieze cind s-ar putea ea realiza. "Sint convins ca cele doua Congrese ale PD si PNL din acest an vor marca jaloane importante in acest proces de fuziune, ce va fi unul pe termen mediu si lung", a declarat Boc. Subiectul fuziunii dintre PNL si PD reprezinta un punct de vedere "relativ unitar" in interiorul conducerii PD, pozitie ce "nu s-a coagulat azi", ci cu mai mult timp in urma.
Basescu a repetat amenintarea la adresa PUR: ori, ori
Traian Basescu a intervenit ieri dur in disputa dintre Alianta D.A. si PUR, Dan Voiculescu, ca, daca nu renunta la supralicitarea functiilor in administratia centrala si locala, va fi ejectat de la guvernare: "Trebuie sa se puna odata capat penibilelor negocieri legate de prefecti. Doresc ca Guvernul sa-si realizeze obiectivele si, in nici un caz, nu mi-as dori ca, prin negocierile ce se fac in interiorul partidelor ce alcatuiesc coalitia aflata la guvernare, sa fie afectata credibilitatea mea si a Aliantei pe care am reprezentat-o in alegeri. Trebuie sa functioneze decenta. Repet, decenta. Daca cineva va lua in seama acest semnal al presedintelui, voi fi multumit. Daca nu va lua in seama, voi face eu sa fiu multumit". "Nu cred ca eu imi pot permite sa afectez credibilitatea si increderea pe care electoratul mi le-a dat, prin alterarea rezultatului alegerilor, adica prin asezarea in fruntea unor judete a unor politicieni impotriva carora, in campania electorala, eu chiar am luptat, iar ei au atacat candidatul la Presedintie al Aliantei, iar acum sa-i punem prefecti in judete in care eu am obtinut 60% in alegeri". Seful statului l-a facut mincinos pe Voiculescu. Acesta declarase ieri ca Basescu l-a rugat sa participe la guvernare. "In vocabularul meu nu intra expresia "te rog". Un presedinte cere", a replicat sec Basescu.?
Sefii Parlamentului pot fi schimbati
Traian Basescu vrea inlocuirea pesedistilor Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase din fruntea Senatului si a Camerei Deputatilor. A gasit si solutia: "Prin modificarea Regulamentelor celor doua Camere, pe care majoritatea parlamentara o poate decide, ajungindu-se astfel la o atmosfera de incredere in cadrul coalitiei de guvernare". Ideea incoltita in mintea prezidentiala a parut la prima vedere de neacceptat. Constitutia Romaniei prevede, la articolul 64, alineatul 2, un text interpretabil: "Fiecare Camera isi alege un Birou permanent. Presedintele Camerei Deputatilor si al Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor. Ceilalti membri ai Birourilor permanente sint alesi la inceputul fiecarei sesiuni. Membrii Birourilor permanente pot fi revocati inainte de expirarea mandatului". Juristii sint de parere ca in categoria "membrii Birourilor permanente" intra si cei doi presedinti ai Camerelor, respectiv ca pot fi si ei revocati, dupa modalitatea si cu cvorumul cu care au fost alesi. De asemenea, specialistii considera ca si Regulamentele Camerelor, care au caracter de lege, pot fi modificate lejer de Parlament.
?
Anticipatele, posibile peste trei luni
Alegerile anticipate, teza cu care Basescu i-a amenintat pe partenerii la guvernare ai Aliantei D.A., pot fi provocate, potrivit articolului 89 al Constitutiei, prin dizolvarea Parlamentului, proces ce presupune doua etape obligatorii: o criza guvernamentala provocata daca Parlamentul refuza sa dea votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si dupa respingerea a cel putin doua asemenea solicitari; consultarea de catre seful statului a presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare. Dupa aceste consultari, seful statului poate emite decretul de dizolvare a Parlamentului, atribut aflat doar in competenta presedintelui Romaniei. La criza guvernamentala care sa duca la formarea altui guvern se ajunge, potrivit art. 113-114 din Constitutie, ori prin adoptarea unei motiuni de cenzura, prin demiterea Guvernului ori prin demisia Guvernului.
Sursa: Cotidianul
==========================
"Anticipatele imediate" trezesc clasa politica inainte de termen
Calin Popescu-Tariceanu:
"Nu avem nevoie de ambiguitati politice"
Premierul Calin Popescu Tariceanu este de acord cu declaratia presedintelui Traian Basescu privind organizarea de alegeri anticipate, precum si cu ideea fuziunii dintre PNL si PD. Seful Guvernului a simtit nevoia sa faca aceste precizari, prin intermediul purtatorului sau de cuvant Oana Marinescu, dupa interviul cu presedintele Traian Basescu, publicat ieri de catre ziarul Adevarul. "In cazul in care vom observa ca nu se poate conta pe o majoritate stabila si solida, atunci alegerile anticipate vor fi solutia politica pentru rezolvarea situatiei. Romania nu are nevoie de ambiguitati politice, ci de stabilitate si certitudini. Asadar, sunt de acord cu declaratia presedintelui Traian Basescu sa avem in vedere aceasta solutie pentru iesirea dintr-o eventuala criza politica", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, care a transmis acest mesaj in numele premierului. Potrivit lui Tariceanu, in acest moment nu exista o criza politica, avand in vedere ca Guvernul functioneaza normal, insa aceasta posibilitate a alegerilor anticipate trebuie avuta in vedere in cazul in care Alianta D.A. este pusa in situatia de "a nu asigura o guvernare stabila si in folosul romanilor". Unul dintre motivele nemultumirii premierului se refera la "duplicitatea" PUR manifestata la nivelul administratiei locale. "Constat cu nemultumire existenta unor situatii bizare pe scena politica actuala: presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au fost alesi pe baza unei coalitii intre PSD, PRM si PUR. Guvernul a fost investit pe baza unei majoritati politice formate in Parlament de Alianta D.A., UDMR si PUR, cu sprijinul minoritatilor nationale. La nivel local insa, in unele consilii judetene exista o majoritate constituita in jurul Aliantei D.A. cu PUR, in timp ce, in altele, majoritatea este axata pe colaborarea cu PSD si PUR", a precizat Tariceanu in mesajul sau. In opinia sa, acest lucru trebuie clarificat pentru a se asigura coerenta intre conducerea Parlamentului si majoritatea parlamentara, precum si intre guvernarea la nivel central si cea la nivel local.
PUR ameninta ca se retrage de la guvernare
Dan Voiculescu i-a convocat la Bucuresti pe toti liderii filialelor locale
Conducerea PUR va decide sambata daca va ramane sau nu in guvernul Tariceanu, dupa ce, in cursul zilei de astazi, vor fi consultati liderii filialelor judetene, a afirmat presedintele partidului, Dan Voiculescu. "Noi avem o problema foarte delicata. Am intrat la guvernare la rugamintea presedintelui Basescu, acum spune ca ne-a cerut-o, si dupa doua saptamani nu ne mai vrea in guvern. Preocuparea mea este legata de pericolul repetarii unor astfel de iesiri necontrolate ale presedintelui Basescu. Daca intram in problemele guvernarii si peste doua-trei luni asemenea lucruri se repeta? Este hilar si periculos", spune Dan Voiculescu. Presedintele PUR spune ca forurile de conducere ale partidului vor decide prin vot, sambata, daca accepta sau nu jignirile aduse de Traian Basescu. "Trebuie sa hotaram daca acceptam sa fim jigniti, fara a avea nici o siguranta ca astfel de atitudini nu se vor mai repeta. Am mai fost intr-o guvernare si am plecat pentru ca ne-am saturat de stapani aroganti", declara liderul umanistilor adaugand ca, probabil, Biroul Politic si Biroul Permanent ale PUR vor decide, poimaine, sa paraseasca guvernarea.
Emil Boc:
"Exceptia, solutia finala la eventuale probleme"
Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, ieri, ca, in acest moment, alegerile anticipate nu reprezinta o prioritate. "Speram ca aceasta tara va avea stabilitate si nu vom ajunge la alegeri anticipate. Alegeri anticipate reprezinta exceptia, reprezinta solutia finala la eventuale probleme legate de aplicarea programului de guvernare", a afirmat Boc. El a spus ca "solutia intoarcerii din nou la corpul electoral" ar putea fi aplicata doar daca proiectul politic pentru care a fost votat PD nu va putea fi pus in practica. "Altfel spus, in acest moment nu ne aflam intr-o situatie de criza", a declarat presedintele PD, care a insistat ca actuala coalitie aflata la guvernare este preocupata de reducerea fiscalitatii si recalcularea pensiilor. Intrebat cum ar putea fi declansate alegerile anticipate, Boc a spus doar ca va fi respectat articolul 89 din Constitutie, referitor la dizolvarea Parlamentului.
UDMR:
Nu este nevoie de anticipate, ci de autoritati functionale
Liderii UDMR considera ca declaratia presedintelui Traian Basescu privind eventualitatea alegerilor anticipate cuprinde "un alt mesaj" decat acela continut de cuvintele cu pricina. Aprecierea apartine presedintelui executiv al Uniunii Takacs Csaba, care a adaugat ca alegerile anticipate "nu pot fi o solutie foarte buna" intr-un moment in care Romania este angajata, practic, intr-un proces de integrare europeana a carui numaratoare inversa a inceput. Liderul executiv este de parere ca procedura declansarii alegerilor anticipate este una de durata si discutia pe marginea acestui subiect este "prematura". Senatorul Eckstein Kovacs Peter impartaseste si el opinia ca declaratiile sefului statului constituie mai degraba un semnal pentru partenerii coalitiei guvernamentale de a face ca aceasta sa functioneze eficient. "Nu cred ca cineva crede de cuviinta ca este nevoie de alegeri anticipate. Este nevoie de autoritati functionale, intrucat avem multe termene legate de procesul de integrare europeana". Si presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat ca in acest moment tara are nevoie de stabilitate politica.
Pesedistii sustin ca nu le e frica de urne
Pesedistii spun ca nu se tem de alegeri anticipate, dar cred ca in acest an Romania are nevoie de stabilitate politica. Mai nuantat a fost Victor Ponta, care a declarat sec: "Daca vor fi anticipate, vom face anticipate". Ponta este la fel de categoric in ceea ce priveste o alta alianta cu PUR, partid pe care nu-l mai doreste alaturi de PSD, pentru ca cei din PUR sunt "niste tradatori". Si purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlateanu, a fost de aceeasi parere in ce priveste anticipatele, afirmand: "Noi nu ne temem de anticipate". Nici el nu mai vede posibila o alianta electorala cu PUR.
PRM - incantat de idee
Un comunicat de presa, semnat de Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, saluta ideea eventualitatii recurgerii la alegeri anticipate, lansata de Traian Basescu intr-un interviu acordat ziarului nostru. Liderul peremist sustine ca organizarea alegerilor anticipate a fost solutia pe care el a gandit-o si a sustinut-o imediat dupa scrutinul din noiembrie 2004, dupa ce a intrat in posesia unor date ce-i semnalau o masiva deturnare a vointei alegatorilor. "Realitatea este ca atat Parlamentul, cat si Guvernul sunt rezultatul uriasei fraude electorale de la 28 noiembrie 2004, pe care am acuzat-o nu numai noi, cei de la PRM, ci si presa interna si internationala, precum si o serie de organisme si grupuri politice de peste hotare". Gand la gand cu seful statului, C.V. Tudor propune infiintarea unei Comisii Parlamentare de Ancheta cu menirea de a investiga frauda electorala si a nominaliza pe cei vinovati de producerea ei. Acestia din urma trebuie aruncati in spatele gratiilor, mai spune liderul PRM, dovedindu-se mai bland decat cu cei ce-i voia mitraliati pe stadioane. El crede ca alegerile anticipate vor elimina partidele artificiale, de buzunar (sa fie acestea PUR si UDMR?) si vor imparti cu justete scena politica in cei doi poli naturali: stanga si dreapta. Prin anticipata convocare la urne, ne asigura C.V. T., "tara va incepe o viata noua".
Parlamentul se dizolva doar daca Guvernul pica de doua ori la rand
Constitutia nu incurajeaza organizarea de alegeri anticipate, textul stabilind conditii destul de restrictive in aceasta privinta. Prevederile au ramas neschimbate, chiar daca, la momentul revizuirii Legii fundamentale, au existat cateva propuneri de simplificare a procedurii de dizolvare a Parlamentului. Articolul 89 din Constitutie stipuleaza: "Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura." Textul constitutional precizeaza ca, in cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat doar o singura data. In situatia actuala, cu un guvern validat in Parlament, primul pas, obligatoriu pe drumul spre anticipate este demisia Cabinetului Tariceanu. Ar trebui fie demisia premierului ca act al sau de vointa, fie demiterea Executivului in Parlament, prin adoptarea unei motiuni de cenzura. Odata declansata criza guvernamentala, urmeaza faza celor doua solicitari de investitura. In termen de 60 de zile, trebuie ca in fata Parlamentului sa se prezinte doua echipe guvernamentale complete, cu programe de guvernare si amandoua sa fie respinse. Abia atunci, presedintele se consulta cu presedintii celor doua Camere si cu liderii grupurilor parlamentare si poate lua decizia dizolvarii Parlamentului. Evident, daca Parlamentul nu respinge una dintre candidaturi, atunci nu se mai pune problema alegerilor anticipate. Constitutia nu lasa, astfel, numai la decizia presedintelui chestiunea anticipatelor, aceasta solutie putand fi pusa in aplicare doar in urma unui consens venit din partea puterilor executive si legislative, presedintie, guvern si parlament.
Sursa: Adevarul
==========================
Traian Basescu provoaca o jerba de reactii in spatiul politic
Spiritele s-au incins, in ultimele 24 de ore, pe scena politico-mediatica. Politicieni de toate culorile, gazetari si chibiti mai mult sau mai putin autorizati dezbat si dau declaratii despre ipoteza alegerilor anticipate, despre moralitatea indoielnica a PUR, despre fuziunea liberal-democrata si despre schimbarea tandemului Vacaroiu-Nastase din fruntea Parlamentului. Sursa agitatiei - interviul acordat de presedintele Traian Basescu ziarului Adevarul si publicat in numarul nostru de ieri, in care seful statului lansa cele patru teme politice sus-amintite. Cea mai serioasa dintre ele, privind anticipatele, a starnit reactii variate din partea jucatorilor din ringul politic: de la atitudinea defensiva a UDMR (nesigura ca ar mai trece pragul electoral la un nou scrutin), ai carei lideri considera "inoportune" alegerile inainte de termen, trecand prin bravada diriguitorilor Aliantei (si ei, ponderati de incertitudinea unei victorii detasate, dar si de confortul guvernarii abia dobandite), care, pentru a nu fi in dezacord cu presedintele, s-au grabit sa declare ca o noua chemare la urne ar putea fi o "solutie", si prin vorbirile lehamitite ale unor sefuleti pesedisti, preocupati mai mult de buboiul din propriul partid, decat de ce se intampla in afara lui, la bucuria nemascata a lui C.V. Tudor, care trage speranta ca marii beneficiari ai votului devansat ar fi el si PRM. PUR, caruia Traian Basescu i-a aplicat eticheta de "solutie imorala" pentru constituirea unui arc guvernamental, a reactionat ofensiv. Presedintele-patron, Dan Voiculescu, a calificat afirmatiile sefului statului drept "iresponsabile", l-a acuzat de "imoralitate" si de comportament "nedemn pentru un presedinte", dand asigurari ca puristii nu se agata de participarea la coalitia de la Putere. Mai mult, a povestit, in stanga si-n dreapta, cum Basescu l-a rugat personal, ba chiar l-a implorat, sa intre la guvernare. Apoi, si-a anuntat la radio convingerea ca forurile de conducere ale PUR, care se intrunesc astazi si maine, vor decide iesirea de la guvernare. Fuziunea PNL cu PD nu a deranjat, la suprafata, pe nimeni. Liderii celor doua partide, Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc, s-au declarat in perfect acord cu pozitia presedintelui, dar realizarea practica a acestei constructii politice presupune proceduri complicate si indelungate, pe care liberalii si democratii din teritoriu, unii aflati in dispute locale, le-ar putea sabota. In fine, debarcarea lui Nicolae Vacaroiu si a lui Adrian Nastase din fruntea Senatului si a Camerei Deputatilor, dorita de Traian Basescu, i-a determinat pe politicieni sa deschida Constitutia si Regulamentele celor doua Camere, fiecare, in functie de tabara din care face parte, lansand interpretari diferite pe aceleasi texte de lege. PSD o tine mortis cu teoria ca sefii Camerelor nu pot fi schimbati pe perioada mandatului, in vreme ce aliatii sustin contrariul si ameninta cu modificari de regulament care sa faciliteze operatiunea. Dan Voiculescu, omul-cheie pentru a asigura majoritatea necesara demiterii, asigura insa ca va merge pana-n panzele albe intru sustinerea duetului pesedist din fruntea Parlamentului. Zarva politico-mediatica nu l-a lasat impasibil pe Traian Basescu. Desi, dimineata, in agenda presedintelui pentru ziua de ieri, nu figura nici o actiune, pe la pranz, omul s-a hotarat, brusc, sa-i bage-n sedinta pe mai-marii SPP chiar la sediul acestora, in ciuda faptului ca se mai intalnise cu ei la Cotroceni. Si, spre deosebire de anterioarele descinderi pe la serviciile secrete, cand, dupa incheierea vizitei, pleca in tromba, evitand, pe cat posibil, sa raspunda intrebarilor presei, ieri, seful statului a asteptat, cuminte, sa fie chestionat pe marginea subiectelor lansate in Adevarul. Nu a retractat sau indulcit nimic din ceea ce spusese cu o zi inainte, ba dimpotriva. Prima intrebare - daca vrea cu orice pret ca PUR sa iasa de la guvernare. "Eu nu doresc sa iasa nimeni de la guvernare, nu am facut decat sa raspund sincer la intrebarile unui ziarist, fiindca asa sunt eu, asa m-am obisnuit - sa spun ceea ce gandesc. Asa ca declaratia trebuie luata ca un punct de vedere al lui Traian Basescu, presedintele Romaniei, care, intrebat de ziarist in legatura cu un anumit lucru, raspunde foarte sincer. Dar pot sa va spun ca presedintele doreste ca guvernul sa-si realizeze obiectivele, si nu ca negocierile din coalitie sa-i afecteze credibilitatea lui si a Aliantei pe care a reprezentat-o in alegeri", a raspuns Basescu, dupa care a dat si explicatia "decredibilizarii": "penibilele negocieri pentru numirea noilor prefecti". Aici se manifesta din plin "imoralitatea PUR": "Ar fi o sfidare la adresa electoratului, o alterare a rezultatului alegerilor, asezarea in fruntea unor judete a unor politicieni impotriva carora chiar eu am luptat in campania electorala, care au atacat Alianta si candidatul ei la Presedintie si care ar fi numiti acum prefecti in judete in care am obtinut peste 60 la suta din voturi. Or, eu asta le cer in aceste negocieri - decenta, respect pentru electorat". Intrebat ce va face daca cei de la Palatul Victoria nu-i vor respecta opiniile si recomandarile, Traian Basescu a dat, razand cu pofta, un raspuns de lider mana-forte: "Problemele Executivului sunt ale Executivului. Daca cineva va lua in seama opiniile presedintelui, voi fi multumit, daca nu, voi face sa fiu multumit". Afirmatiile liderului PUR, Dan Voiculescu, privind rugatul si imploratul de a participa la guvernare au primit un raspuns sec: "In vocabularul meu nu exista expresia va rog. Eu cer, presedintele cere, nu roaga". De asemenea, Basescu a reiterat necesitatea debarcarii lui Nicolae Vacaroiu si a lui Adrian Nastase de la conducerea Camerelor, "prin schimbarea Regulamentelor", si a pus-o din nou in legatura cu "imoralul" PUR, care, numai retragandu-si sprijinul pentru cei doi, ar castiga increderea celorlalti parteneri din coalitia guvernamentala: "Nu poti, pe de-o parte, sa sustii presedinti de Camere de la PSD si, pe de alta, sa vrei prefecti in judetele foarte importante, in care, si eu, si Alianta, am obtinut peste 60 la suta din voturi".
Sursa: Adevarul
==========================
Tacerea greilor
Declaratiile incendiare emise de Traian Basescu au prins Partidul Social Democrat pe pirtii. Scuturindu-se de zapada, intrerupti din uneltirile pentru functiile de conducere, liderii PSD sustin ca Basescu incalca Constitutia.
?
Liderii PSD, aflati in plina vacanta, dar si in pline manevre pentru cucerirea functiilor de conducere din partid, au fost luati prin surprindere si au reactionat amortit. Nici Nastase - de la Predeal, nici Iliescu - de la Scrovistea nu s-au prezentat pentru a comenta planurile lui Basescu. Singurul scos la inaintare a fost purtatorul de cuvint al PSD, Titus Corlatean, care a prezentat pozitia partidului, dictata de Nastase dupa ce s-a consultat cu toate gruparile din PSD: declaratiile presedintelui Traian Basescu sint neconstitutionale. Ideea anticipatelor a deranjat cel mai tare. PSD considera ca "Basescu nu intelege ca alegerile din Romania s-au incheiat" si ca prin nemultumirea fata de coalitia de guvernare "intentioneaza sa provoace o criza politica majora care sa duca la alegeri anticipate". Anterior declaratiilor lui Basescu, o serie de lideri PSD au recunoscut ca anticipatele sint dezirabile pentru partid, in aproximativ un an urmind sa fie provocate. Totusi, faptul ca Basescu incearca sa le provoace in aceasta perioada in care, din cauza tulburarilor interne, PSD este nepregatit a nemultumit liderii partidului. "El conduce acum tara, nu un vapor, iar tara are nevoie de liniste, pentru ca acest Guvern sa poata indeplini foaia de parcurs de intrare in UE", a motivat Ion Solcanu, unul dintre vicepresedintii PSD, de ce nu este de acord cu anticipatele. Singurul care a acceptat acum provocarea a fost vicepresedintele PSD Victor Ponta. "Daca vor anticipate, vom face anticipate", a spus Ponta.
Schimbarea presedintilor, considerata neconstitutionala
Nu doar nemultumirile fata de coalitia de guvernare sint neconstitutionale, dar si planurile de a schimba presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. "Declaratiile presedintelui in functiune in sensul declansarii procedurilor parlamentare de schimbare a presedintilor celor doua Camere reprezinta o incalcare grava a art. 1, alin. (4), a art. 64 si a art. 80 alin. (2) din Constitutie. Schimbarea nu se poate efectua intrucit mandatul presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului este de 4 ani", a raspuns Titus Corlatean. In replica la comentariile privind fuziunea dintre PNL si PD, Corlatean a invitat "membrii PD autentici social-democrati sa nu se inregimenteze la liberali", ci sa intre in PSD, deoarece "PD a fost doar un vehicul pentru cucerirea puterii de catre Traian Basescu, pe care il ingroapa, intrucit nu-i mai este de folos".
Basescu, acuzat de joc politicianist
Cit despre afirmatia lui Basescu conform careia "Adrian Nastase a ridicat sistemul de guvernare de tip mafiot la rangul de politica de stat", PSD a comentat doar ca este o afirmatie "primitiva, fara fundament juridic, si nu poate fi incadrata decit intr-un joc politicianist sau ca infractiune de calomnie". Titus Corlatean nu a putut preciza daca Nastase il va da in judecata pe Basescu.?
Sursa: Cotidianul

Stire preluata de la Euroactiv.ro