Instanta a amanat cererea de arestare a lui Dinu Patriciu
Joi seara, in jurul orei 22.40, Tribunalul Bucuresti a constatat un viciu de procedura si a amanat cererea Parchetului de arestare preventiva a patronului Rompetrol, Dinu Patriciu, pana pe 3 martie.
In dosarul Rompetrol au aparut elemente noi, elemente care risca sa-l infunde pe magnatul Dinu Patriciu si pe amicii sai. Pe scurt: In 1985, specialistii Rompetrol, pe atunci firma de stat, au descoperit in Libia cel mai mare zacamant de petrol din nordul Africii (si unul dintre cele mai mari din lume), evaluat la 3 - 5 miliarde barili.
Zacamantul a fost exploatat de romani, cu acordul Libiei, pana in 1991 cand brusc, conducerea de atunci a firmei, tot de stat, a sustinut sus si tare ca nu mai poate continua activitatea de explorare din lipsa de fonduri.
S-a semnat in 1993 un contract de cedare a zacamantului catre firma spaniola Repsol (care a intrat in parteneriat cu Total si OMV) - contract de care nu este strain fostul senator PSD Doru Laurian Badulescu, actual presedinte al CJ Ilfov.
Badulescu a obtinut din vanzarea unor actiuni la Rompetrol si Petrom sume de 9,6 miliarde lei si 4.000 de dolari, potrivit declaratiei de avere.
Acesta vanzare cu cantec a celui mai mare zacamant de petrol pe care l-a avut vreodata o companie romaneasca, merita analizata separat.
Repsol urma sa achite aproape 85 milioane USD redevente din exploatare catre statul roman, esalonate pe mai multi ani (e vorba mai exact despre bonusuri de 'production level' - care trebuiau atinse ca respectivii bani bani sa apartina Rompetrolului...). Acesti bani nu au ajuns niciodata in trezoreria Ministerului de Finante.
Patriciu sustine ca a inaintat o scrisoare catre Ministerul de Finante, prin 2002, in timpul guvernarii PSD, scrisoare prin care pretindea acesti bani. Ministerul nu i-a dat raspuns niciodata.
Printr-o serie de inginerii financiare pe ruta Olanda -Insulele Virgine-Elvetia, mare parte din bani (65 mil USD) s-au plimbat in 2001 prin firmele noilor proprietari ai Rompetrol, Patriciu si Stephenson. Este o poveste simpla, exemplara, despre modul in care se manuiesc banii - initial destinati bugetului statului.
In afara de Patriciu, mai sunt invinuiti in aceste cauze Phil Stephenson, asociatul lui Patriciu si vicepresedinte al Rompetrol - pana cu putin timp in urma, cand si-a facut bagajele. O alta persoana anchetata este Colin R. Hurt, fost director al Romania Moldova Direct Fund, companie care detinea semnificativ Rompetrol la nivelul anilor 2002.
Numele lui Hart este de asemenea mentionat in dosarul care priveste manipularea pietei de capital. Hart era reprezentantul firmei din Cipru Saltville ltd, prima veriga in lantul vanzarii sub pret a actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta, in primele momente ale listarii acesteia la bursa.
Atat Stephenson, cat si Hart sunt cetateni americani (ambii fiii unor persoane care au avut functii publice importante in SUA) si nici unul nu mai este acum in Romania.
Asociatul lui Patriciu se muta din Romania
E interesant de urmarit defilarea politicienilor si ziaristilor care-i iau apararea lui Patriciu, lui Nastase, lui Mitrea et. Comp, acuzand in schimb aservirea justitiei si mana lunga a Cotrocenilor. La fel de interesant: cine sunt patronii acelor posturi Tv si ai ziarelor ce-i plang soarta lui Patriciu. S-ar putea contura o lista destul de corecta a "puscariabililor" de rang inalt.
HotNews.ro, 16 feb 2006

Stire preluata de la Euroactiv.ro