Cautare avansata

Integrarea in UE la 1 ianuarie 2007-prioritatea politicii externe



Integrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 este obiectivul major de politica externa al Romaniei in anul 2006, a declarat, vineri, presedintele Traian Basescu in cadrul discursului rostit la intalnirea anuala cu reprezentantii Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti.


 
"In 2006 nu avem alta prioritate decat integrarea in Uniunea Europeana", a subliniat seful statului, adaugand ca Romania nu are in program alta varianta decat integrarea la 1 ianuarie 2007. Seful statului a apreciat ca aderarea la acest moment depinde numai de eforturile de politica interna in indeplinirea tuturor obligatiilor asumate fata de Uniunea Europeana prin Tratatul de Aderare. Presedintele Basescu i-a asigurat pe ambasadorii statelor membre UE ca la nivelul autoritatilor romane exista toata determinarea pentru respectarea acestor obligatii.

Presedintele a multumit reprezentantilor celor sapte state membre UE ale caror parlamente nationale au ratificat deja Tratatul de Aderare al Romaniei si Bulgariei si a aratat ca vor fi intensificate eforturile diplomatice pentru a convinge si legislativele din celelalte 18 state membre ca Romania merita sa fie membra a Uniunii incepand cu 1 ianuarie 2007.

Bucurestiul este dispus sa ajute Serbia-Muntenegru, Bosnia-Herzegovina si Albania

Seful statului a mentionat ca Romania saluta deschiderea negocierilor de aderare cu Croatia, acordarea pentru Macedonia a statutului de tara candidata la integrare si semnarea acordurilor de asociere la UE cu Serbia-Muntenegru, Bosnia-Herzegovina si Albania si a afirmat deschiderea Bucurestiului de a impartasi guvernelor acestor state balcanice experienta acumulata in procesul de negociere cu Uniunea.

Totodata, potrivit lui Traian Basescu, Romania sustine reluarea la momentul potrivit a procesului de ratificare a Tratatului Constitutional, impartasind convingerea ca in contextul globalizarii Uniunea nu trebuie sa ramana doar o simpla piata economica, ci sa dobandeasca valente politice care sa ii permita sa se afirme.

Presedintele a amintit ca Romania lucreaza in acest moment la elaborarea unui document de lucru pentru discutarea viitorului statut international al provinciei Kosovo si a evidentiat ca punctul de vedere al Bucurestiului sustine acordarea unei largi autonomii, dar exclude independenta si modificarea frontierelor.

"O singura natiune in doua state independente"

In ceea ce priveste relatia cu Republica Moldova, presedintele Basescu a afirmat ca in 2005 aceasta a fost relansata pe baza principiului "o singura natiune in doua state independente" si a asigurat Chisinaul ca si in 2006 poate conta pe sprijinul Romaniei in politica sa externa si rezolvarea problemelor economice.

"Romania va acorda in 2006 o atentie speciala destinului european al Republicii Moldova si dorim ca Uniunea Europeana sa abordeze pentru Republica Moldova o foaie de parcurs similara cu cea oferita statelor balcanice", a spus seful statului, exprimandu-si convingerea ca "unificarea natiunii romane se poate face in interiorul UE".

Romania este deschisa spre colaborare cu Rusia si Turcia

Presedintele a reluat si punctul de vedere romanesc asupra Marii Negre, reliefand ca, desi de aceasta regiune depinde asigurarea securitatii energetice a UE, aceasta are un potential destabilizator prin prezenta "conflictelor inghetate" si transformarea sa intr-un pod pentru traficul ilegal de persoane, droguri si armament. Seful statului a evidentiat ca acordarea pentru aceasta regiune a unei atentii mai sporite de catre UE si NATO, crearea cadrului de dezvoltare a cooperarii economice la Forumul Marii Negre, ce va fi gazduit de tara noastra in vara, sustinerea proiectului unei euro-regiuni pontice reprezinta solutiile pe care Romania le ofera in anul 2006 la problemele acestei zone.

De asemenea, presedintele Basescu a tinut sa sublinieze ca incercarile de excludere a marilor puteri regionale, Federatia Rusa si Turcia, din proiectele de cooperare ale regiunii sunt eronate, iar Romania doreste sa consolideze pe baze de incredere reciproca si colaborare economica deschiderea realizata in 2005 in relatia cu Moscova.

In ceea ce priveste situatia din Orientul Mijlociu, seful statului a reafirmat sprijinul romanesc pentru modul in care guvernul israelian desfasoara procesul de pace si si-a aratat ingrijorarea fata de politica nucleara a conducerii Iranului la adresa careia a facut apel sa reia dialogul cu comunitatea internationala pe aceasta tema pentru a se putea garanta securitatea statelor din regiune. Totodata, Romania isi va mentine angajamentele anterioare asumate in privinta participarii militare in Irak si nu va retrage trupele de pe teritoriul acestei tari decat la solicitarea guvernului de la Bagdad si in deplin acord cu statele aliate, a asigurat presedintele Basescu.
 
Sursa: Averea online




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Plata virtuala intimideaza romanii
Plata taxelor si impozitelor direct din fotoliul de acasa, prin Internet, n...

EurMonitor Business: Noul sef AVAS taie lefurile
Are 24 de ani, e toba de carte, si-a facut scoala in Occident si din sfatui...

Comisia PE o sa audieze lideri din Romania, in cazul inchisorilor CIA
Membri ai Parlamentului European au declarat ca vor cita oficiali americani...

Romania si Bulgaria implementeaza programele europene
Expertii romani si bulgari, precum si reprezentantii Comisiei Europene s-au...

La moartea arhitectului provinciei Kosovo
Ibrahim Rugova a fost pe rind un promotor al rebeliunii pasnice impotriva ...