Cautare avansata

Investiti in Europa!



Comisarul pentru Piata Interna Charlie McCreevy a prezentat pe 14 iulie anul trecut, Cartea Verde a fondurilor de investitii. Documentul nu propunea o modificare totala a legislatiei dar propunea imbunatatiri ale acesteia.


(De retinut ca o Carte Verde reprezinta un document al Comisiei, menit sa stimuleze dezbaterea si sa lanseze un proces de consultare la nivel european asupra unui subiect anume. Aceste consultari ar putea conduce la publicarea unei Carti Albe care sa transpuna concluziile dezbaterii in propuneri practice pentru actiunile comunitare).

Evolutii recente

Fondurile de investitii reprezinta sumele de bani depuse de oameni obisnuiti in portofolii de investitii- in Europa, aceste sume se ridica la 5000 de miliarde de euro. Cele mai comune tipuri de servicii- 70% din investitii, sunt oferite de organismele de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM).

Directivele OPCVM, dintre care prima a fost in 1985, au ca scop reglementarea gestionarii acestor investitii si protejarea investitorilor prin limite ale investitiilor, cerinte referitoare la informatiile disponibile si proceduri de supraveghere independenta. De asemenea, ele permit OPCVM sa opereze in cadrul unui sistem tip "pasaport", in asa fel incat ofertele autorizate intr-un stat membru sa poata circula liber pe intreg teritoriul Uniunii Europene. 

Schema OPCVM a fost ultima oara imbunatatita prin trecerea la OPCVM III datorita directivei 2001/107/EC, intrata in vigoare in februarie 2004. (Directiva poate fi consultata in limba romana dand click aici).  Obiectivul vizat este acela de a declansa o crestere substantiala a utilizarii lor transfrontaliere, ceea ce ar conduce la maximizarea potentialului de investitii in intreaga Uniune.

Elemente cheie

Protectia consumatorului

In schema UCIT III au fost introduse noi niveluri de protectie a investitorilor ca limitele ale sumelor investite, protectia activelor si controlul managementului de risc. Prevederile au fost negociate cu FINUSE, un corp de experti creat in 2004 care se concentreaza asupra nevoilor consumatorilor. Cartea verde a invitat la comentarii asupra gradului de protectie necesar.

Fondurile speculative (Hedge funds)

Fondurile speculative- "hedge funds" si fondurile de investitii pe termen lung in firme necotate -"private equity" nu intra in categoria tipurilor traditionale de OPCVM. Adesea ele sunt purtatoare de risc ridicat, sunt specifice fiecarui stat memru si momentan nu runt reglementate la nivel european. Comisia nu a propus inca legislatie pentru acest domeniu, dar va crea un grup de lucru care sa studieze probelemele ridicate de aceste produse noi si destul de populare.

Fondurile speculative (Hedge funds)

Fondurile speculative- "hedge funds" si fondurile de investitii pe termen lung in firme necotate -"private equity" nu intra in categoria tipurilor traditionale de OPCVM. Adesea ele sunt purtatoare de risc ridicat, sunt specifice fiecarui stat memru si momentan nu runt reglementate la nivel european. Comisia nu a propus inca legislatie pentru acest domeniu, dar va crea un grup de lucru care sa studieze probelemele ridicate de aceste produse noi si destul de populare.

Activele eligibile

Din ce in ce mai des, produse complexe si cu risc ridicat sunt vandute ca OPCVM. Din acest motiv, Comisia a dorit sa elaboreze in cel mai scurt timp o definitie a produselor care intra sub incidenta directivei si a celor care nu intra sub incidenta ei. CESR, Comitetul European de Reglementare a Valorilor Mobiliare a publicat cu scop infomativ lista de active eligibile a intra in schema OPCVM III.

Cartea Verde

Intre statele membre au aparut divergente asupra interpretarii si implementarii anumitor prevederi ale schemei OPCVM III. In iulie 2005, Cartea Verde a stabilit un program de actiune pentru clarificarea directivei si armonizarea implementarii in urmatoarele directii:

- Simplificarea procedurii de obtinere a pasaportului in baza caruia fondurile ar putea opera pe piata europeana.
- Promovarea liniilor directoare ale Comisiei
- Clarificarea tipurilor de instrumente financiare in care fondurile ar putea fi investite: acestea ar trebui sa fie in primul rand instrumente financiare lichide

Totusi, Cartea Verde mentioneaza ca, pe termen lung, structura cadru existenta nu va putea face fata schimbarilor rapide ale pietei financiare. De aceea, problematica impartirii responsabilitatii de supraveghere a pietei intre statele membre si nevoia de noi tipuri de protectie a investitorilor trebuie studiata indeaproape.

Punctele de vedere ale actorilor implicati:

La lansarea cartii verzi, iulie 2005, Charlie McCreevy a comentat ca propunerile "ar putea adauga miliarde la valoarea investitiilor". La audierea publica din octombrie 2005, comisarul a adaugat ca OPCVM reprezinta o "solutie aplicabila si pentru schemele de pensii private".

Divergent fata de pozitia Comisiei, guvernul german a subliniat ca este o nevoie presanta de reglementare la nivel european a fondurilor speculative (hedge) dupa ce managerii acestor fonduri au avut un rol important in esecul licitatiei Deutsche B

Stiri asemanatoare

Compania Nike da in judecata Adidas
...

Ancheta europeana in sectorul energetic
Comisia Europeana va lua masuri impotriva companiilor energetice europene p...

EurMonitor Business: Adio facilitati pentru microfirme
Fiscul vrea sa elimine facilitatile micilor intreprinzatori. Printre cei af...

Dubla fractura a Dreptei europene
Liderul conservatorilor din Marea Britanie, David Cameron, este considerat ...

Uniunea Europeana propune infiintarea unei zone de comert liber in Balcani
...