Migratia ca instrument important in combaterea saraciei mondiale
Banca Mondiala analizeaza legatura dintre transferurile externe de capital si scaderea saraciei. Conform raportului anual "Global Economic Prospects" al Bancii Mondiale, aproximativ 200 de milioane de personane lucreaza in afara granitelor tarii lor natale.
In 2005 acestia au transferat peste 230 de miliarde de Dolari familiilor lor, ramase acasa. Prin astfel de transferuri, cei care muncesc peste hotare contribuie substantial la venitul net din tariile proprii si sustin cresterea economica a acestora.
In lupta impotriva saraciei internationale, Banca Mondiala acorda atentie deosebita transferurilor de capital efectuate de persoane care lucreaza in afara granitelor tarilor de origine. Aproape 70% din venitul acestora este retransmis familiilor ramase in tara. Astfel peste 167 de miliarde de dolari au ajuns in 2005 in tarile in curs de dezvoltare, suma totala a transferurilor de capital fiind aproape la fel de mare ca ajutoarele pentru dezvoltare.
In multe tari ale lumii a treia, banii trimisi de emigranti reprezinta principala sursa de venit, in unele tari precum Moldova sau Bosnia-Herzegovina insumand o treime din Produsul Intern Brut. La nivel mondial, cei mai multi bani castigati peste hotare sunt trimisi in India, China si Mexic.
"Din punctul de vedera al Germaniei, cele mai importante state sunt tarile fostei Iugoslavii, fostei Uniuni Sovietice dar si Turcia. De curand am inregistrat si o crestere a numarului de imigranti din Asia, China si Vietnam.", a precizat Jan Hillered, directorul pentru europa centrala a institutului pentru transferuri monetare Western Union.
Marea majoritate a transferurilor de capital se efectueaza din tarile bogate in cele sarace. Jan Hillered estimeaza ca doar 35% din populatia tarilor din lumea a treia are un cont bancar, fapt datorita caruia emigrantii sunt dependenti de firme precum Western Union.
Banca Mondiala critica de asemenea costurile ridicate ale transferurilor monetare. Bancile si institutele specializate calculeaza dobanzi de pana la 15% pentru un transfer. In raportul anual "Global Economic Prospects", Banca Mondiala solicita prin urmare mai multa concurenta in domeniu, deoarece considera dovedit faptul ca exista o legatura directa intre transferurile de capital extern si scaderea saraciei din tarile in curs de dezvoltare, precum Bangladesh, Uganda sau Ghana.
Articol complet Deutsche Welle

Stire preluata de la Euroactiv.ro