Cautare avansata

"N-avem nevoie acum de zgomotul anticipatelor"



Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat la una din intalnirile cu redactia Evenimentului Zilei, ca 'nu avem nevoie acum de zgomotul anticipatelor', inainte de raportul Comisiei Europene din mai.

[CE]


 
M.-R. Ungureanu: Procentajul pe care l-am dat atunci era o figura de stil, evident. Ceea ce doream eu sa arat era ca trebuie sa avem un optimism tonic, dar nu demobilizator. Mihai-Razvan Ungureanu sustine ca anumite declaratii mai putin diplomatice ale sefului statului pot fi mai curand semnul unor relatii de incredere cu cei vizati.

Ovidiu Nahoi: Dupa raportul de tara din octombrie, dadeati 75% sanse sa intram in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Cum apreciati acum aceste sanse?

M.-R. Ungureanu: Procentajul pe care l-am dat atunci era o figura de stil, evident. Ceea ce doream eu sa arat era ca trebuie sa avem un optimism tonic, dar nu demobilizator.

L.C: Si totusi, nu mai riscati o apreciere a sanselor in acest moment?

Asa cum stau lucrurile acum - si nu fac decat sa reiau cuvintele lui Olli Rehn (comisarul euriopean pentru extindere - nota red.), Romania se misca bine. Daca-si pastreaza tonusul si aplombul reformator, e bine. Sa nu ne inselam. Nimeni in Uniunea Europeana nu se asteapta ca Romania sa devina peste noapte Elvetia sau Germania. S-ar putea sa stie ei mai putin cati din ministerul X inteleg cu adevarat verbele din limba engleza, dar nu-si pun nicio problema asupra bunei intentii.

O.N.: Credeti ca, in legatura cu ratificarea, am putea avea probleme in tari lasate de presedintele Basescu in afara a ceea ce s-ar numi "axa Bucuresti-Londra-Washington"? Franta ar putea sa creeze probleme?

E mai reticenta. Iertati-ma, n-as folosi cuvantul problema.

L.C.: In regula. Doar ca Parisul nu prea e pe axa de care vorbea presedintele Basescu. Un presedinte care n-a invatat franceza fiindca, pe mare, doar engleza il ajuta sa salveze oameni...

Va zic cu toata sinceritatea, nu numai ca nu au existat critici, dar n-au existat nicicum replici politice care sa fie semnificative in economia procesului de aderare. Romania are o politica externa nu doar credibila, ci si - lucrul cel mai important - previzibila.

Articol complet Evenimentul Zilei




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

"Romania are un presedinte-forte"
Aflata la Bucuresti la invitatia Institutului European Roman, Karen Fogg, f...

Rehn: Interesul UE fata de Marea Neagra va creste
...

Restrictiile pe piata muncii sunt inutile
Saptamana trecuta, la Bruxelles, Comisia Europeana a prezentat un raport pr...

EurMonitor Business: Lovitura sub centura inflatiei
Tinta de inflatie pe 2006 a primit o grea lovitura din partea statisticii /...

Ministrii din G8 au discutat la Moscova chestiunea energiei
Ministrii de finante din grupul G8 al tarilor industrializate s-au reunit l...