Cautare avansata

Noul guvern va fi prezentat intr-o saptamana


Cel tarziu pe 29 decembrie Tariceanu isi prezinta echipa / Noul guvern va avea 24 de ministri / Impozitul de 16% depinde de un parlament ostil / Reactia UDMR la desemnarea noului premier / PSD si PUR si-au adjudecat presedintiile de comisii / Invinsii iau totul / Grupurile senatoriale PD si PNL s-au unit

Premierul desemnat al Aliantei DA Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca pana in 28, cel tarziu 29 decembrie, intentioneaza sa se prezinte in Parlament cu noul Cabinet pentru votul de investitura.

"Voi incepe imediat discutiile cu partidele politice parlamentare pentru a cauta o solutie care sa permita formarea unui guvern si a unui suport parlamentar pentru o buna guvernare" a declarat premierul desemnat.

"Discutiile vor fi scurte, intrucat dorim sa ne prezentam in Parlament cu noul guvern pana pe 28 decembrie, in cazul in care audierile ministrilor se vor finaliza pe 27 decembrie. Eventual, putem decala cu o zi votul de investitura, daca se vor prelungi audierile", a mentionat domnul Tariceanu.


El a subliniat ca doreste ca, pana la sfarsitul anului, noul guvern sa intre in functiune.


Premierul desemnat a mai spus ca nucleul viitorul guvern se va axa pe PNL-PD. Miercuri domnul Tariceanu a inceput discutiile cu reprezentantii Partidului Democrat.

"Incepand de joi, vor fi programate celelalte intalniri, dar deocamdata nu sunt toate aranjate", a mai spus Calin Popescu Tariceanu.

El a afirmat ca, "pana sa ajunga la discutii privind fotoliile ministeriale, se va pune accentul in intalnirile cu partidele pe programul Aliantei, care este axa viitorului nucleu al guvernarii".

Domnul Tariceanu a mentionat ca Alianta DA are deja un acord politic cu UDMR, iar acest acord va fi extins la guvernare.

"Am avut discutii si cu PUR, insa nu am ajuns pana acum la nici un rezultat. Voi reinnoi oferta de colaborare politica pentru acest partid si vom vedea daca PUR va participa si la guvernare", a mai spus premierul desemnat.

El a mai afirmat ca se indoieste de faptul ca in guvernul Aliantei va fi cooptat si un reprezentant al PSD.

"Pe noi ne intereseaza sprijin parlamentar pentru guvern, iar daca PSD considera ca ne poate asigura acest sprijin parlamentar, pe chestiuni punctuale, vom vedea", a conchis Calin Popescu Tariceanu.

Sursa: BBC

=========================

Noul guvern va avea 24 de ministri

Co-presedintele Aliantei D.A. Emil Boc a declarat, miercuri, dupa consultarile cu premierul desemnat Calin Popescu Tariceanu, ca structura noului guvern va avea 24 de ministri, adica 17 ministere si 7 ministri delegati.
Domnul Boc a mai spus ca liderii Aliantei intentionaza ca, pana la 1 ianuarie, noul guvern sa intre in functiune si sa fie desemnati si prefectii.

El a mai spus ca doreste ca anul nou sa coincida cu aplicarea primei masuri importante, respectiv reforma fiscala, cota unica de impozitare si inceperea demersurilor pentru reasezarea sistemului de pensii.

Co-presedintele Aliantei a mai spus ca impartirea ministerelor intre PNL si PD se va face pe baza protocolului Aliantei. Conform acestui protocol, ponderea este de 1,3 la 1 in favoarea PNL.

Astfel, ar inseamna ca PNL sa primeasca 11 ministere, iar PD 9, in conditiile in care UDMR ar primi 4 portofolii.

Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca primul gest politic dupa desemnarea sa ca premier a fost acela de a consulta Consiliul National de Conducere al Aliantei, avand in vedere ca programul de guvernare va fi cel al PNL-PD.

"Am discutat despre calendarul actiunilor din urmatoarea saptamana, astfel incat votul de investitura sa fie dat pe 28 respectiv 29 decembrie", a mentionat domnul Tariceanu

El a mai spus ca PNL-PD au desemnat responsabili pentru procedurile interne in vederea numirii viitorilor ministri ai celor doua partide.

Sursa: BBC

==========================

Impozitul de 16% depinde de un parlament ostil

Daca Alianta D.A. va forma guvernul, cota unica devine obligatorie, cel putin din punct de vedere politic. Noua modalitate de impozitare este cea care a departajat net programele economice in campania electorala.
?
La finalul maratonului consultarilor de marti cu partidele politice parlamentare, Traian Basescu a anuntat, prin purtatorul de cuvint al Presedintiei, Adriana Saftoiu, ca forteaza formarea unui cabinet care sa aiba ca prim punct pe agenda adoptarea pina la finele anului a unei ordonante de urgenta care sa modifice Codul Fiscal, astfel incit de la 1 ianuarie sa poata fi aplicata cota unica. Teoretic, este posibil.

Un guvern al Aliantei care are ca prioritate introducerea cotei unice pe venit trebuie validat intr-un Parlament in care jocurile s-au facut pina in prezent in favoarea PSD.

De aceea, daca luam in calcul actuala aritmetica parlamentara, aplicarea de facto a noului sistem de impozitare este mai degraba improbabila.

Si PSD a modificat Codul

Intrucit Codul Fiscal este o lege organica, modificarea acestuia prin ordonanta de urgenta a guvernului nu este o practica uzuala. Mai mult, una dintre prevederile Codului Fiscal este ca orice modificare trebuie operata de regula cu sase luni inainte ca aceasta sa-si produca efectele. Introducerea cotei unice de 16% va fi o sarcina dificila, in sensul ca ordonanta de urgenta trebuie aprobata, cu majoritate simpla, de Parlament. PSD, care nu agreeaza ideea introducerii cotei, a operat deja doua modificari asupra Codului Fiscal care intra in vigoare de la 1 ianuarie. Este vorba de abrogarea unui articol care prevedea ca agentii economici sa anunte Fiscul cu 60 de zile inainte de vinzarea unui mijloc fix. A doua modificare se refera la calculul accizelor pentru automobilele cu capacitate cilindrica mai mare de 1.600 cm cubi.

Filosofii diametral opuse

Adoptarea cotei unice in locul celei progresive inseamna o confruntare intre doua filosofii fiscale aflate la antipozi. Practic, actualul buget, pe ale caror prevederi se executa incasarea veniturilor si cheltuirea banului public, este incompatibil cu introducerea cotei unice, dar si cu reducerea impozitului pe profit. Pentru ca noul sistem de impozitare sa produca efecte, este inevitabila schimbarea din temelii a structurii bugetului. Acesta este un alt hop peste care trebuie sa sara initiativa Aliantei D.A., avind in vedere ca PSD si PRM, dar si sindicatele se pronunta vehement impotriva cotei unice.
?
Acordul Parlamentului

In situatia in care Alianta va reusi adoptarea ordonantei cu pricina, de la 1 ianuarie veniturile vor fi impozitate, indiferent de marimea lor, cu 16%.

Ramine de vazut daca Parlamentul va aproba ulterior respectiva modificare. In caz contrar, ne-au spus surse din cadrul Ministerului Finantelor, se va reveni la cele trei trepte de impozitare (14%, 26% si 38%).

Aplicarea cotei unice de impozitare ar duce la o simplificare a procedurilor de calcul, precum si la o reducere a documentelor justificative, ne-au spus specialisti din Ministerul Finantelor.

Va fi eliminata practica impunerii venitului global. Un avantaj implicit consta in aceea ca se va elimina si completarea formularelor, care deseori dau mari batai de cap contribuabililor la fiecare inceput de an. Acest lucru va fi posibil doar in cazul in care se va renunta la deducerile fiscale. In situatia mentinerii respectivelor deduceri, asa cum insista sindicatele si patronatele, munca va fi aceeasi.?

Sursa: Cotidianul

==========================

Reactia UDMR la desemnarea noului premier
?
Liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputatilor, Kelemen Atilla, a apreciat, miercuri, ca desemnarea lui Calin Popescu Tariceanu pentru formarea guvernului este "corecta", iar acesta reprezinta "un candidat potrivit".

Kelemen Attila, care este si membru in Consiliul Operativ al Uniunii, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca aceasta numire este cu atat mai "nimerita" cu cat domnul Tariceanu este o persoana "cu experienta destul de lunga pe terenul politicii".

"Stim ca este o problema cu asigurarea majoritatii parlamentare in acest caz", a spus deputatul UDMR, adaugand, insa, ca "se poate concepe si o guvernare minoritara".

"Cred ca Tariceanu are calitatea sa asigure o guvernare stabila si in aceasta situatie", a mai declarat liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a desemnat, miercuri, premier pe co-presedintele Aliantei D.A. PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu.

Sursa: BBC

========================

PSD si PUR si-au adjudecat presedintiile de comisii

Deputatii si-au ales ieri si presedintii de comisie, tot dupa cateva runde de negocieri acerbe. Cele mai importante functii si le-au adjudecat tot PSD+PUR, lor revenindu-le sefia comisiilor pentru industrii (presedinte fiind Dan Ioan Popescu), buget (Mihai Tanasescu) si politica economica (Mihai Tudose).

Aliatilor liberali si democrati le-au ramas presedintiile de la comisiile pentru munca, administratie publica, cultura si aparare.

Sursa: Libertatea, citata de Revista Presei

=======================

Invinsii iau totul

Presedintia Senatului, a Camerei, sefia a 14 dintre comisiile parlamentare "grele" si controlul decisiv asupra votului in Parlament. Acesta e bilantul realizat de PSD cu sprijinul PRM si PUR in cele citeva zile de la pierderea alegerilor prezidentiale. Invingatorul Basescu nu mai are multe optiuni. Calculele conduc toate la un blocaj politic fara precedent
?
Desemnarea premierului, evenimentul cel mai asteptat al zilei de ieri, a avut loc intr-o atmosfera fara pic de entuziasm. "Nu am certitudinea ca prim-ministrul va fi in masura sa propuna un guvern care trece din prima incercare".

Basescu, prima infringere

Cu aceste cuvinte, rostite cu ocazia anuntarii premierului desemnat sa formeze viitorul guvern, presedintele tarii, Traian Basescu, si-a recunoscut deja prima infringere.

Si are toate motivele. Parlamentul, institutia ce urmeaza sa investeasca sau nu guvernul pe care-l va propune Tariceanu in urmatoarele zile, e sub controlul Opozitiei, dominata de PSD, iar partidul condus inca de Adrian Nastase asteapta deja dupa colt. Sa-l voteze sau sa nu-l voteze? Aceasta e intrebarea la care liderii PSD se faceau ieri ca incearca sa dea un raspuns. "Vom vedea daca un guvern minoritar si fara o majoritate parlamentara poate fi o solutie. Eu am mari rezerve", declara ieri liderul PSD si noul presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, la citeva minute dupa anuntarea lui Tariceanu drept premier desemnat sa formeze viitorul guvern. Evident, Nastase are de ce sa-si exprime "mari rezerve". Alianta PNL-PD si UDMR nu au majoritate in Parlament si nici unul dintre celelalte partide nu da vreun semn ca ar fi dispus sa le-ajute. Sau macar sa nu le-ncurce.

Un Guvern la mina PSD

Prin urmare, noul premier desemnat a dat si el, ieri, semnalul primei cedari. "Voi incepe imediat discutiile cu partidele parlamentare pentru formarea guvernului. Astazi, la ora 18.00, ma voi intilni cu PD, iar de miine voi stabili intilniri cu celelalte partide. In masura in care vor decurge discutiile, vom vedea daca avem sau nu sprijinul parlamentar de care avem nevoie", declara ieri Calin Popescu Tariceanu. Cu alte cuvinte: "Vom vedea". Intrebat daca ia in calcul si varianta cooptarii PSD la guvernare, Tariceanu n-a spus ba. Iar aceasta varianta inseamna deja un fel de guvern de uniune nationala, exact cum bate toba acum si PSD. Un guvern practic imposibil de imaginat, daca ar fi sa luam in serios atit rezultatul alegerilor, cit si pozitia de principiu a noului presedinte, Traian Basescu. Cum isi va putea indeplini acesta mandatul si promisiunile electorale, incepind cu lupta impotriva coruptiei, cu un guvern slab, constituit doar de Alianta si de UDMR, aflat la mina Parlamentului pesedist, sau cu unul asa-zis de uniune nationala, din care face parte si PSD?

Anticipatele, cind vrea Opozitia

Solutia, din punctul de vedere al presedintelui, dar si al Aliantei, nu pot fi decit alegerile anticipate. Dar e o solutie doar pe hirtie, pentru ca Basescu e aproape total lipsit de instrumente constitutionale pentru a le provoca. Pentru aceasta are nevoie ca actualul Parlament sa refuze de doua ori consecutiv Guvernul Tariceanu, in termen de maximum 60 de zile de la prima incercare. Dar caderea guvernului depinde in primul rind de PSD. Si ne intoarcem la acelasi cerc vicios.
?
Basescu, fata de presedinte

Raceala institutionala a luat de ieri locul atmosferei amiabile ce a caracterizat in mod traditional intilnirile cu ziaristii ale actualului presedinte.

O distanta apreciabila a despartit ieri grupul numeros de reporteri, fotoreporteri si cameramani prezenti la Cotroceni de pupitrul de la care Traian Basescu a tinut prima conferinta de presa ca presedinte. +/- 20 de metri intre Basescu si microfonul de la care s-au rostit intrebari, suficient pentru a instaura un cadru cit se poate de oficial si de a incurca epuizarea raspunsurilor pe o anumita chestiune.

Imbracat in costum negru si camasa alba, asortate cu o cravata maro deschis, Basescu s-a prezentat la intilnire punctual, fara hirtii si, aparent cel putin, fara emotii.

Presedintele a incercat sa speculeze aproape toate intrebarile adresate, pentru a deschide noi teme de discutie, multe dintre ele fara legatura directa cu subiectul zilei, formarea guvernului. Tema asupra careia s-a oprit cel mai mult: administratia locala si descentralizarea. "Va asigur ca nici un partid nu a vazut autonomia locala la nivelul puternic de descentralizare pe care eu il vad si chiar am probleme sa le explic inclusiv ungurilor (sic!) cit de departe trebuie sa ajungem cu autonomia locala", a insistat Basescu. El a lansat in discutie inca din campania electorala subiectul extinderii autonomiei administrative, cu argumentul ca legislatia blocheaza foarte mult dezvoltarea comunitatilor locale, prin aprobarea greoaie a finantarii proiectelor. Autonomia locala, a mai spus ieri Basescu, ar trebui sa decida inclusiv o parte dintre materiile pentru examenul de bacalaureat, in functie de specificul si nevoile comunitatii.

Cu fata si discurs de presedinte, Basescu nu a reusit complet sa renunte la replicile malitioase. "Am o mica problema cu dumneavoastra. Lasati-ma sa termin si pe urma puteti sa-mi spuneti cit de multe poate face Antena 1 pentru binele Romaniei", a comentat presedintele Basescu la insistentele reporterului televiziunii controlate de presedintele PUR, Dan Voiculescu.?

Sursa: Cotidianul

=========================

Unirea grupurilor senatoriale PD si PNL
Grupurile senatoriale PD si PNL s-au unit intr-o singura structura parlamentara a Aliantei D.A. PNL-PD, pentru a-si eficientiza activitatea si pentru a actiona unitar - a anuntat liderul noului grup Gheorghe Flutur.

Sursa: Europa Libera


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

La Bruxelles inaintea demisiei
Primul-Ministru se afla luni, 18 iulie 2005, la Bruxelles unde are ?nt?lniri cu G?nter VERHEUGEN,...

Basescu se razgandeste
Presedintele ales a descoperit ca Romania a negociat bine, iar Puscas e un erou al negocierilor. ...

EurMonitor Guvernare: Bomba anticipatelor
Basescu a invocat "intoarcearea la popor", adica alegeri anticipate / Eckstein trage UDMR spre Al...

Convorbiri Tony Blair - Jacques Chirac la Londra
Premierul Marii Britanii Tony Blair si presedintele Frantei, Jacques Chirac se inteleg perfect, m...

UE cere revizuirea rezultatelor din Ucraina
Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a cerut Ucrainei sa amane anuntarea rezultatelor aleg...