Cautare avansata

Partidele Tinerilor Europeni dezbat viitorul Constitutiei



Aripile tinere ale Partidelor Europene si-au adus contributia recent la o dezbatere despre viitorul Europei prin discutii purtate la Parlamentul European.

Recent s-au sarbatorit 30 de ani de la infiintarea Tineretul Liberal European (LYMEC), prilej de discutii despre viitorul Europei din perspectiva tinerilor. Dezbaterea a avut loc pe 10 februarie la Parlamentul European si a implicat principalele partide europene de tineret.

Viziunea impartasita rezultata in urma discutiilor este aceea ca o constitutie europeana este necesara si "perioada de reflectie" agreata de oficialii europeni la summitul din iunie anul trecut ar trebui vazuta ca o oportunitate pentru a lansa o noua dezbatere mai ampla asupra acestul subiect fierbinte.

Potrivit YEPP, aripa tanara a Partidului Popular European, este necesara o campanie de informare pentru toti cetatenii statelor membre cu scopul de a face cunoscut continutul tratatului constitutional european. Aceasta noua dezbatere nu ar trebui sa difere de campaniile referendum-ului de anul trecut din Franta si Olanda. Francezii si olandezii au spun NU constitutiei europene pe 29 mai si respectiv 1 iunie anul trecut.

Aceeasi viziune este impartasita si de Tinerii Europeni Federalisti (JEF), care au subliniat nevoia unei serioase implicari a societatii civile in aceasta dezbatere. Tratatul constitutional nu ar trebui ratificat prin referendum la nivel national, ci printr-un referendum european care sa coincida cu alegerile pentru parlamentarii europeni din 2009.

Federatia Tineretului European din partea Verzilor (FYEG) au adus in discutie ipoteza daca constitutia in sine poate crea un sentiment apartenenta. Tinerii verzi sunt de parere ca inainte de a avea o constitutie europeana, cetatenii UE ar trebui sa impartaseasca aceeasi viziune legata de viitorul UE, organismul Uniunii fiind o unealta pentru dezvoltarea acestui viitor.

LYMEC au subliniat ca proiectul constitutional este mai degraba o unealta si nu reprezinta un sfarsit. Pe termen lung, Uniunea Europeana ar trebui sa devina o Federatie Europeana cu un guvern european si parlament bicameral care sa reprezinte cetatenii europeni pe de o parte si statele europene membre, pe de cealalta parte.

Tinerii Europeni Socialisti (ECOSY) au o viziune legata de sloganul "O Europa sociala pentru toti", concentrata mai mult pe slujbe mai bune, acces la educatie pentru toata lumea si solidaritate internationala.

Discutia a fost moderata de Dan Luca, EurActiv.com, care a subliniat importanta perspectivei tineretului european de a revigora dezbaterile legate de viitorul Europei.

Linkuri:

LYMEC - European Liberal Youth Resolution on the period of reflection about the future of the European Union
JEF - Young European Federalists Website
Referenda on EU Constitution - state of play in the member states




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Ghetarii Groenlandei se topesc mai rapid decat se crezuse
...

Posturi la Agentiile Regionale pentru Protectia Mediului
Agentia Nationala a Functionarilor Publici organizeaza concurs pe 27-28 feb...

JOB: Reuters cauta jurnalist pentru biroul din Bucuresti
The successful candidate must have a very strong command of written and spo...

Cursuri FDSC: evaluarea proiectelor, metode si tehnici de a strange fonduri
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) ofera celor interesati...

Alianta intereselor dicteaza regulile jocului in Romania
...