Peste 7000 declaratii depuse online de mari contribuabili
433 de companii din capitala, mari contribuabili, au depus online 1098 declaratii corespunzatoare lunii octombrie catre Ministerul Finantelor.
Prin intermediul serviciilor online disponibile prin Sistemul Electronic National (www.e-guvernare.ro), 433 de companii din capitala, mari contribuabili, au depus online 1098 declaratii corespunzatoare lunii octombrie catre Ministerul Finantelor Publice, ANOFM, CNPAS si CNAS. Astfel, numarul total al declaratiilor depuse in ultimele zece luni a ajuns la 7023.
Au fost depuse online, la adresa http://formularunic.e-guvernare.ro:
- 115 declaratii privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat (Anexa 1.1. si Anexa 1.2.);
- 38 declaratii privind obligatiile de constituire si plata a fondului de asigurari sociale de sanatate datorate de alte persoane decat cele care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca, anexa 2.1;
- 116 declaratii de contributie la Fondul de Somaj: declaratia individuala -Anexa 3.1., declaratia Angajatorului - Anexa 3.2.;
- 433 declaratii privind obligatiile de plata la bugetul de stat ("Declaratia 100");
- 395 cereri de decont privind taxa pe valoarea adaugata (D300);
- 1 declaratie privind impozitul pe profit (D 101).
De asemenea, au fost depuse si 12 situatii financiare anuale.
7 servicii electronice sunt disponibile prin Sistemul Electronic National la adresa https://formularunic.e-guvernare.ro pentru persoanele juridice mari contribuabili. Astfel, pot fi depuse online: declaratii privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, Anexa 1.1. si Anexa 1.2. - CNPAS; declaratii privind obligatiile de constituire si plata a fondului de asigurari sociale de sanatate datorate de alte persoane decat cele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca, Anexa 2.1 - CNAS; declaratii de contributie la Fondul de Somaj: declaratia individuala, Anexa 3.1., declaratia Angajatorului, Anexa 3.2. - ANOFM; declaratii privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat ("Declaratia 100"), Anexa 4.1. - Ministerul Finantelor Publice - ANAF; declaratii privind impozitul pe profit (D101)- Ministerul Finantelor Publice - ANAF; decont privind taxa pe valoarea adaugata (D300) - Ministerul Finantelor Publice - ANAF; depunerea situatiilor financiare anuale si semestriale - Ministerul Finantelor Publice - ANAF.
Dupa depunerea electronica a documentelor (declaratii si bilanturi), fiecare declarant primeste cate o recipisa electronica atat de la Sistemul Electronic National, atestand faptul ca documentul a fost livrat de SEN catre institutia care il gestioneaza, cat si de la institutia respectiva cu privire la primirea, acceptarea sau respingerea acestora de catre sistemul intern al fiecarei agentii.
Pentru accesarea acestor servicii, agentii economici s-au inregistrat in Sistemul Electronic National, si au solicitat IGCTI - Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei - eliberarea unui certificat digital. Serviciile sunt disponibile, intr-o prima etapa, pentru toti marii contribuabili din capitala si judetul Ilfov, care au, astfel, posibilitatea de a testa sistemul si de a se obisnui cu facilitatile electronice pe care le au la dispozitie. Sistemul se va extinde gradual atat pentru marii contribuabili din alte judete, cat si pentru IMM-uri.
Sistemul Elecronic National este punctul unic de acces la serviciile si informatiile publice ale institutiilor administratiei publice, care functioneaza pe baza Legii 161/2003. In prezent pe www.e-guvernare.ro exista peste 160 de formulare, fiind implicate un numar de 465 de institutii publice si 7 servicii online pentru companii. Disponibilitatea serviciilor publice 24
ore din 24, 7 zile pe saptamana, asigurarea transparentei actului administrativ si eliminarea posibilitatii de acordare "privilegiata" sau pe baza unor criterii arbitrare a unor servicii publice catre cetateni si mediul de afaceri, reducerea birocratiei si coruptiei, eliminarea interactiunii "directe" dintre cetatean si functionarul public se numara printre beneficiile obtinute in urma implementarii SEN.
Sursa: MCTI

Stire preluata de la Euroactiv.ro