Cautare avansata

Presa occidentala: Europa de Est, o mana cereasca pentru investitorii straini



Companiile ce urmaresc delocalizarea (transferarea activitatii), indeosebi cele din Europa Occidentala, sunt din ce in ce mai atrase de tarile din Europa de Est. Presa economica, preluata de agentia Rompres, analizeaza cauzele acestui succes, imprevizibil in urma cu 15 ani. "Fostele tari comuniste din Europa de Est profita de un crenel lucrativ in piata mondiala a delocalizarii", anunta revista britanica de afaceri The Economist.


 
Saptamanalul economic descrie un nou fenomen: "Societatile prefera sa delocalizeze in tari foarte apropiate si destul de putin costisitoare, decat in tari cu costuri foarte mici, dar care, pe de alta parte, sunt foarte indepartate. Marile multinationale prefera investitii pe termen lung bazate pe talent si geografie, mai curand decat o mana de lucru abundenta si salarii foarte scazute".

O schimbare in numai cativa ani

Cu toate acestea, in urma cu cativa ani, economiile acestor tari - Bulgaria, Romania, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Republica Ceha, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia - erau departe de a fi atragatoare. "La inceputul anilor 1990, cand compania Elcoteq, o firma finlandeza care produce telefoane pentru Nokia, a deschis un punct de lucru in Europa de Est, a avea o simpla fabrica in aceste tari parea un lucru riscant. Delocalizarea intregului lant de productie ar fi parut complet nebuneasca", aminteste The Economist. "Birocratii erau capriciosi, logistica inspaimantatoare, liniile telefonice, proaste, metodele comerciale, excentrice. Pentru a face afaceri, era nevoie de nervi solizi, un sistem digestiv rezistent si o rabdare de neclintit".

O transformare lenta

Potrivit saptamanalului londonez, "de la caderea comunismului, aceasta regiune se transforma incetul cu incetul. Obiceiurile, atitudinile si valorile s-au schimbat complet. Economia acestor tari a progresat, in vederea viitoarei adoptari a euro Oamenii politici, desi sunt, uneori, un pic dubiosi, nu sunt ingrijoratori. Prin urmare, contractele companiilor occidentale curg spre Est".

In opinia saptamanalului economic american BusinessWeek (cea mai bine vanduta revista de afaceri la nivel global), "cele care trag regiunea in sus sunt tinerele talente din Europa Centrala". "Pentru a dezvolta comertul in aceste tari, multinationalele cauta talente si le gasesc in cele mai bune scoli locale. Astfel, Polonia se declara satisfacuta de faptul ca, in randul fortei sale de munca, are unul dintre cele mai ridicate procentaje de posesori ai unei diplome de licenta. Tara are, anual, 460.000 de noi licentiati", noteaza revista americana.

Bine pregatiti si ambitiosi

Un alt avantaj pentru companiile straine este ca tanara generatie este foarte ambitioasa si nu tine cont de numarul orelor de lucru Tinerii polonezi muncesc - in medie - 1 984 de ore pe an, fata de cele 1 777 ale americanilor si cele 1 362 ale germanilor, potrivit cifrelor Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). "Inginerii, care, in vremea comunismului, au fost obisnuiti cu resurse limitate, stiu sa imbine o tehnologie complexa cu cheltuieli minime". "Astazi, regiunea atrage investitii straine in cuantum de 37 de miliarde de dolari pe an (31,5 miliarde de euro), ceea ce inseamna o situare pe a doua pozitie dupa China si cu mult inaintea Indiei.
 
Cele mai mari multinationale - Hewlett-Packard, IBM, LG-Philips, General Electric - investesc in aceste tari", BusinessWeek. 
 
Saptamanalul american descrie "cum a ajuns Europa Centrala la acest rezultat. Fenomenul a inceput cu delocalizarea fabricilor. "Chiar si acum, constructorii de automobile si furnizorii lor baga milioane in construirea a noi uzine si in lanturi de productie Toyota, Volkswagen, General Motors, PSA Peugeot Citroen, Renault si Fiat isi construiesc in intregime masinile in Polonia si in fostul bloc sovietic. Chiar si Porsche realizeaza o mare parte din asamblarea uneia dintre masinile sale de lux in Slovacia".

Cat de durabila este cresterea economica din Europa Centrala?

BusinessWeek: "Toate elementele sunt intrunite: universitati excelente, investitii straine solide, precum si infrastructuri in curs de ameliorare. Regiunea nu este inca dotata cu reglementarile muncii care impiedica cresterea gradului de ocupare a fortei de munca in Germania, Franta si Italia. Potrivit proiectiilor, in 2020, salariul mediu va fi inca la jumatatea celui din Europa Occidentala. Europa Centrala trebuie, insa, sa isi continue eforturile si sa nu se culce pe realizarile obtinute pana acum".
 
Sursa: Rompres citat de Averea




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

EurMonitor Business: Newmont devine cel mai mare actionar la Gabriel Resources
Cea mai mare companie aurifera din lume, grupul american Newmont Mining Cor...

4.354.000 Euro pentru alinierea agriculturii Romaniei la standarde europene
UE investeste in crearea institutiilor romanesti necesare functionarii agri...

Imprumut de 150 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii locale
Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda Romaniei un credit ...

Romanii, campioni la cresteri salariale in 2006
Marile companii europene promit cresteri salariale pentru filialele din Rom...

Ministrii Muncii din UE vor incerca sa ajunga la un acord privind timpul de lucru
Ministrii muncii din tarile membre ale UE vor incerca inca o data, joi, sa ...