Romania - spre o piata unica europeana de energie electrica si gaze
Ministrul economiei si comertului, Ioan Codrut Seres a participat in data de 28 iunie 2005, la Luxemburg, la ultima reuniune sub presedintia luxemburgheza a Consiliului Transporturi, Telecomunicatii si Energie.
Ministrii energiei din Statele Membre au ajuns la un acord politic privind propunerea de decizie a Parlamentului European si Consiliului care stabilieste orientarile referitoare la retelele trans-europene in domeniul energetic. Decizia prevede adaptarea liniilor directoare existente pentru retelele energetice trans-europene la noile State Membre si permite finantarea proiectelor prioritare de interes comun intr-o Uniune extinsa de 27 membri.
Pentru Romania decizia luata este extrem de importanta, intrucat sustine procesul de conectare a proiectelor romanesti la retelele europene de electricitate si gaz din UE si ii permite sa joace un rol important in regiune, prin pozitia sa de legatura intre piata comunitara, Balcani, zona Marii Negre si tarile din regiunea Caucazului.
Anexa directivei contine proiectele de interes comun care vor fi sustinute de catre UE. Pentru Romania sunt mentionate:
- "centura de electricitate" din zona Marii Negre care face legatura dintre Ucraina - Romania - Bulgaria - Turcia - Georgia, interconectarea intre Ungaria si Romania, noile conexiuni in regiunea Marii Negre menite sa asigure interoperabilitatea cu sistemul UCTE
- conductele de gaz care leaga Austria - Ungaria - Romania - Bulgaria - Grecia si Turcia, Ungaria - Romania, Slovenia de tarile din Balcani, tarile din zona Marii Caspice de UE, Rusia - Ucraina - Moldova - Romania - Bulgaria - Grecia si alte tari din Balcani.
Aceasta directiva reprezinta un pas suplimentar in directia realizarii unei piete unice a energiei electrice si a gazului la nivel european, in ceea ce priveste securitatea de aprovizionare a Uniunii extinse.
Sursa: Ministerul Economiei si Comertului

Stire preluata de la Euroactiv.ro