Cautare avansata

Ziua Mondiala a Libertatii Presei



O parte dintre redactiile bucurestene si-au instalat corturi in fata Teatrului National / 190 de jurnalisti au murit in ultimii ani in timp ce isi faceau meseria / Consiliul Europei denunta cenzura presei motivata de combaterea terorismului


 
De Ziua Mondiala a Libertatii Presei, o parte dintre redactiile bucurestene si-au instalat corturi in fata Teatrului National, alte manifestari fiind organizate la Palatul Parlamentului.
2004 a fost in Romania anul cu cele mai multe agresiuni asupra ziaristilor - peste 100.

Targul Presei de la Teatrul National s-a desfasurat cu gandul la cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak la sfarsitul lunii martie.

Standurile institutiilor de presa au fost instalate in fata cladirii, langa intrarea strajuita de fotografiile celor trei jurnalisti romani si a unei jurnaliste franceze, toti rapiti in Irak.

"Suntem solidari cu toti cei care se gandesc si se procupa de soarta jurnalistilor romani rapiti in Irak si nu numai, suntem de acord sa aparam cu dintii libertatea presei."

Expozantii de la Targul Presei sunt de doua feluri: institutii de presa care isi promoveaza produsele, impart pliante sau vorbesc cu publicul si organizatii care pledeaza pentru libertatea de exprimare, pentru sprijinirea jurnalismului de investigatie si pentru mai mult profesionalism.

Din acesta categorie, prezentarea cea mai inedita este a unei asociatii care ii apara pe consumatorii de media: o tanara are parul vopsit rosu intens si poarta inscriptia "Stirile de la ora 17", un baiat imbracat in femeie se autointituleaza fata de la pagina 5 si in fine, al treilea are agatat de gat un panou.

"Sunt un om-sandvis. Pe panoul meu scrie: aruncati un ou daca ati fost dezinformati de catre presa. Eu fac chestia asta pentru dezinformarea pe care a creat-o presa in cazul jurnalistilor rapiti in Irak si nu numai. Pentru asta m-am costumat asa".

Intrebata de ce a venit la Targul Presei, o vizitatoare raspunde: "Ca sa le spunem tuturor ca suntem atenti si in masura in care ne sta in putinta vom continua ca si pana acum, sa luptam pentru o presa libera in ideea ca acest lucru nu se poate obtine decat pornind de la inalte standarde profesionale."

Intre timp, pe gardul din fata Palatului Parlamentului au fost asezate panouri pe care mai multi tineri au desenat simboluri ale libertatii de exprimare.

Sursa: BBC

=====================

Ziua internationala a presei
 
190 de jurnalisti au murit in ultimii ani in timp ce isi faceau meseria.
Majoritatea ziaristilor ucisi in lumea intreaga in ultimii 5 ani nu au murit in schimburile de focuri, ci au fost omorati ca razbunare pentru munca lor.

Concluzia apare intr-un studiu al unei organizatii internationale a mass-media, Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor.

Studiul publicat pentru a marca "Ziua Libertatii Presei" spune ca din cei 190 de jurnalisti care si-au pierdut viata in perioada amintita, 122 au fost vizati cu buna-stiinta.

Cel mai mare numar de jurnalisti asasinati s-a inregistrat in Filipine - 18; urmeaza Irakul - 13 si Columbia cu 11 jurnalisti omorati.

Studiul arata ca in majoritatea cazurilor ucigasii nu au fost pedepsiti, iar acest lucru nu a putut decat sa-i incurajeze pe cei care doresc sa reduca presa la tacere prin violenta.

Sursa: BBC

=====================

Consiliul Europei denunta cenzura presei motivata de combaterea terorismului

Consiliul Europei a apreciat, marti, intr-o declaratie publicata cu ocazia Zilei Internationale pentru Libertatea Presei, ca "cenzura din motive de securitate nu serveste decat cauzei teroristilor", informeaza AFP. Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden, le-a cerut celor 46 de state membre ale organizatiei sa nu recurga la masuri de limitare a accesului la informatii sub pretextul luptei impotriva terorismului.

Sursa: Adevarul




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro