Cautare avansata

Romania este 'aproape lipsita de libertate'


Potrivit unui studiu realizat de Fundatia Heritage, Romania se plaseaza printre ultimele tari in indexul libertatii economice, libertate direct asociata cu nivelul de trai.

Studiul imparte economiile nationale in 4 categorii: libere, aproape libere, aproape lipsite de libertate si economii ingradite.

Aflata pe locul 125 in lume, economia Romaniei in anul 2004 este descrisa drept "aproape lipsita de libertate", alaturi de cea din Rusia, Camerun sau Republica Moldova si spre deosebire de Bulgaria, care e "aproape libera" si se plaseaza cu peste 70 de puncte inaintea Romaniei.

Fundatia Heritage a publicat Indexul libertatii economice impreuna cu prestigioasa publicatie The Wall Street Jurnal. Indexul este realizat prin compararea libertatii economice cu prosperitatea pe care aceasta o genereaza.

Cele 10 criterii analizate includ politicile comerciale, fiscalitatea, interventia guvernului in economie sau nivelul salariilor si al preturilor. Potrivit economistilor care editeaza indexul, in tarile in care creste libertatea economica, creste si nivelul de trai.

Pe primul loc in acest index se plaseaza Hong Kong-ul, cu un punctaj de 1,35, spre dosebire de Romania care obtine 3, 58 de puncte din maximul de 5 - detinut de cea mai reprimata economie din lume, cea a Coreei de Nord.

Evaluarea ultimului an de guvernare al PSD remarca nivelul foarte ridicat al taxelor si impozitelor. Deoarece impozitul maxim pe venit era de 40 la suta, punctajul Romaniei in acest domeniu a fost chiar mai mic decat cel din 2003.

Domeniul la care Romania sta cel mai prost este cel al politicii monetare, fiind remarcata in schimb imbunatatirea legislatiei comerciale. La acest capitol insa este mentionata coruptia ca fiind cea mai mare piedica pentru un comert eficient.

In ce priveste investitiile straine indexul explica nivelul scazut al acestora prin modificarile legislative frecvente si ceea ce numeste "barierele neoficiale". La capitolul dreptul la proprietate este mentionata coruptia din justitie, care reapare cand este vorba despre administratie.

Cu toate acesta, punctajul generl al Romanei pentru 2004 este putin mai bun fata de cel din anul precedent,insa mai aproape de lipsa libertatii economice decat in anul 2000. De altfel, perioada 1996 - 2000 este, potrivit indexul realizat de Fundatia Heritage, superioara celei din ultimii 4 ani in privinta libertatii economice.

Sursa: BBC


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Videanu pentru Primarie?
Discutiile pentru nominalizarea prefectului si candidatului pentru primarie se apropie de concluz...

Decretul de gratiere a fost revocat; Cozma retinut
La cateva ore dupa stirea gratierii, Cozma a iesit din inchisoare si a luat avionul in directia T...

Guvernul cere mai multi observatori OSCE
Un numar de 58 de observatori straini au fost acreditati pana in prezent de Biroul Electoral la p...

EurMonitor Guvernare: Stenogramele "manevrelor" PSD pe Internet
Un site de internet a publicat ceea ce a numit stenogramele mai multor sedinte ale forurilor de c...

Societatea civila cere investigatii penale in cazul Florin Georgescu
Ca urmare a informatiilor din stenograme, Alianta pentru o Justitie Europeana face un apel catre ...