Sansele Romaniei de a adera la UE - in descrestere
Sansele Romaniei si Bulgariei de a adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 sunt mai reduse din cauza nivelului ridicat de coruptie, arata un studiu realizat de catre Reuters in urma intervievarii a 30 de analisti.
Studiul a fost realizat intre 7 si 9 februarie si arata ca sansele Romaniei si Bulgariei sunt de 60%, in comparatie cu 70% cat erau anul trecut in noiembrie dupa ultimul raport al Comisiei Europene.
Cele doua state pot adera la UE conform planului dar exista ingrijorarea ca nu s-au facut prea multe impotriva coruptiei si acest lucru a crescut posibilitatea ca aderarea celor doua state sa fie amanata cu un an.
Unii dintre analistii intervievati sunt optimisti: "Sunt de parere ca Romania si Bulgaria au o mare sansa de a adera la 1 ianuarie 2007. Sa spui celor doua tari ca una dintre ele nu va adera la timp ar fi in acest moment o gafa diplomatica", a declarat Dagmar Alpen de la Institutul de cercetare Oppenheim din Koln. Analistul David Ross de la 4CAST a explicat ca decizia UE de a nu permite celor doua state sa se alature Uniunii ar fi extrem de aspra. "Exista posibilitatea ca UE sa spuna nu aderarii celor doua state si momentul sa fie amanat cu un an, dar cred ca exista flexibilitate din partea Comisiei Europene deoarece cele doua state au progresat", a spus Ross, vorbind despre flexibilitatea Comisiei fata de cele 10 noi state care au aderat in 2004.
Unii analisti sunt de parere ca presedintia austriaca va influenta decizia aderarii Romaniei, luand in considerare scepticismul austriecilor fata de largirea UE. "Nu va fi un proces usor", a declarat analistul Lars Christensen de la Danske Bank din Copenhaga.
18 din cei 27 de analisti au dat sanse de 50% Bulgariei de a accede la UE in 2007 si doar 16 dintre ei considera ca Romania are sanse mai mari.
Parlamentul European a anuntat luna trecuta ca procesul aderarii noilor membrii va fi oprit dupa ce Romania si Bulgaria se vor alatura UE fie ca este 2007 sau 2008, pana cand se va ajunge la o intelegere in privinta constitutiei europene.
Sursa: Reuters

Stire preluata de la Euroactiv.ro