Se intampla in Romania: Companiile sunt consultate pe capitolul Concurenta
Rezultatele negocierilor privind capitolul 6 Concurenta - sectorul siderurgic au fost prezentate companiilor din domeniu: Sidex Galati si Siderurgica Hunedoara, Industria Sarmei Campia Turzii, COS Targoviste, CS Resita, Donasid Calarasi.
La reuniunea condusa de dl. Leonard Orban, Negociator Sef cu UE, au participat, pe langa conducerea acestor companii, si reprezentanti ai MEC, AVAS, MFP din delegatia sectoriala pentru capitolul 6 - Concurenta. De asemenea, au fost analizate masurile din strategia revizuita de restructurare a sectorului siderurgic, aprobata de Guvern. Companiile isi vor exprima, pana marti, acordul privind aceasta strategie, care va fi apoi transmis Uniunii Europene.?
?
Negocierile pentru sectorul siderurgic au fost duse pe baza planurilor de viabilitate transmise de companiile din sector. Dupa finalizarea negocierilor, Ministerul Economiei a refacut strategia de restructurare a sectorului siderurgic pe baza rezultatelor negocierilor pentru capitolul 6, Concurenta. Companiile care activeaza in sectorul siderurgic au fost solicitate sa isi exprime acordul final fata de strategia revizuita de restructurare a acestui domeniu.?
In cadrul reuniunii de la Ministerul Economiei, dl. Leonard Orban, Negociator Sef cu UE, a aratat ca: "negocierile pentru sectorul siderurgic au fost printre cele mai dificile. Noi consideram ca au fost obtinute cele mai bune conditii posibile pentru companiile care activeaza in acest sector, astfel incat industria siderurgica romaneasca sa se dezvolte pe piata europeana si cea mondiala. In continuare, va trebui sa aplicam foarte strict ceea ce neam angajat impreuna prin negocieri.
Din 2005 si pana in 2008, nu vor mai fi acordate alte ajutoare de stat celor sase companii din sectorul siderurgic, iar reducerea de capacitati va decurge asa cum a fost stabilita cu dumneavoastra, companiile. Toate acestea sunt incorporate in planurile de viabilitate,? asupra carora va rog sa va dati acordul final. Aplicarea acestor masuri va fi monitorizata strict atat de catre autoritatile romane, dar si de catre cele comunitare.
Aplicarea la timp si in mod corect a acestor masuri va asigura aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la data stabilita, 1 ianuarie 2007. Toate aceste aspecte sunt subiectul clauzei de salvgardare care poate decide amanarea datei aderarii la UE pentru 2008, cu votul majoritatii calificate a statelor membre".
In negocierile pentru siderurgie, Romania a obtinut o perioada de restructurare a sectorului siderurgic de 15 ani (1993-2008), ajutoare de stat de circa 50.000 de miliarde de lei, acordate pana la sfarsitul anului 2004 companiilor ca activeaza in acest domeniu. Ajutoarele de stat trebuie sa fie limitate la minim necesar pentru atingerea viabilizarii, majoritatea companiilor devenind profitabile la sfarsitul anului trecut.
Companiile care primesc ajutoare de stat pentru restructurare si viabilizare trebuie sa isi reduca din capacitatile de productie, pentru asi eficientiza activitatea. Reducerea totala de capacitati pentru produse finite este de 2,05 milioane tone pentru perioada 1993-2008. Cea mai mare parte a reducerilor a fost deja realizata, trebuind sa mai fie inchise si dezasamblate trei laminoare vechi de la Ispat Siderurgica Hunedoara si CS Resita.
Sursa: MIE

Stire preluata de la Euroactiv.ro