Seful TVR ataca. Cu manusi
Tudor Giurgiu, presedintele-director general al TVR, a prezentat cateva situatii cu semne de intrebare in privinta atribuirii unor contracte pentru servicii, precum si a modului in care se deruleaza concursuri pentru posturi si felul in care au ajuns in posturi de conducere unii angajati ai TVR. El se declara adeptul "stabilitatii" in Televiziune, chiar daca vrea "sa rupa pisica in doua".
"In anumite aspecte s-a instituit un sistem bazat pe delatiune, un mod abil de teroare, cuvantul poate suna putin exagerat dar e vorba de un anume sentiment ca esti urmarit", declara Tudor Giurgiu, care vorbeste si despre un "sistem de informatori interni care colporteaza informatii de la o structura la alta in beneficiul personal al anumitor persoane, unii chiar manageri".
"Televiziunea are un potential enorm, care nu este speculat la maxim", spune Giurgiu, dar arata in acelasi timp ca sistemul a fost creat parca pentru a frana dezvoltarea TVR.
Pe toata durata prezentarii pe care a facut-o la sase luni de mandat, Giurgiu a avut grija sa nu spuna mai mult decat poate demonstra cu fapte si cifre. Dupa propriile spuse, el s-a consultat in prealabil cu avocati. Desi are intentii clare de reformare a sistemului "care nu functioneaza asa cum trebuie", Giurgiu nu este adeptul solutiilor radicale. Vrea cresterea calitatii programelor, dar este de parere ca acest lucru nu va fi realizat printr-o reducere spectaculoasa a organigramei supraincarcate.
Tudor Giurgiu a vorbit tot timpul despre "anumite persoane" care au incercat sa-i prezinte in roz situatia televiziunii, in acelasi timp ingropandu-l in documente. El a facut referire si la alte tactici de intimidare care "s-au incercat" asupra sa.
Presedintele televiziunii publice a dat detalii despre modul in care s-a intentionat atribuirea unui contract pentru achizitionarea a sase care de reportaj, cu o valoare de aproximativ 10 milioane de Euro, sau relatia contractuala dintre TVR si TV Instant International cu sediul in Brasov, care a incasat de la TVR un volum de aproape 3 milioane de Euro, numai in perioada 2002 - 2005. In acelasi timp, Tudor Giurgiu a declarat ca exista suspiciuni cu privire la mecanismele de compensare in barter la care s-a recurs in unele dintre aceste contracte, inclusiv in cel pentru achizitionarea de care de reportaj.
"Exista semnale ca s-a instituit un sistem de intermediere intre anumiti clienti care cumparau publicitate la TVR si compania care gestiona spatiul de publicitate al televiziunii publice. Din estimarile noastre si din informatiile pe care le detinem, am fi putut avea un plus de 2 milioane de euro, in perioada 2002-2005, daca nu ar fi existat astfel de intermedieri", a declarat presedintele-director general al TVR.
De asemenea, el a mai dezvaluit faptul ca directorul economic al TVR, Sabina Petre, ocupa acest post fara sa fi dat concurs. Angajata in 1997, in TVR, Sabina Petre a ocupat postul de Director Adjunct Economic, desi functia pentru care se organizase concursul era cea de Director Financiar-Economic. In 1999, a fost numita director economic interimar la Directia Economica, pana la organizarea concursului. Dar acesta nu s-a mai organizat si a fost validata pe respectivul post.
Giurgiu a mai semnalat disparitia de imagini si casete si folosirea acestora de catre actuali sau mai ales fosti angajati ai televiziunii, care au pus respectivele inregistrari la dispozitia posturilor tv comerciale (si concurente). El a promis ca TVR nu va mai fi o "vaca de muls".
"Nu voi abdica de la declaratia de intentie pe care am facut-o la inceputul mandatului meu cand spuneam ca TVR trebuie sa dea dovada de transparenta si corectitudine fata de toti contribuabilii si ca, in tot ceea ce intreprinde, TVR trebuie sa impuna un standard in ce priveste etica pentru toata industria mass-media din Romania. Consider ca a sosit momentul ca practicile indoielnice sa ia sfarsit in Televiziunea Romana", a mai spus presedintele - director general al TVR.
Tudor Giurgiu a precizat ca va transmite sesizari catre Curtea de Conturi, Directia Nationala Anticoruptie, la Comisiile de specialitate (abuzuri, finante, cultura) din Parlamentul Romaniei, in legatura cu toate cazurile prezentate, dar si cu altele, si a adaugat ca se va folosi de toate mijloacele legale care ii stau la dispozitie pentru a remedia situatiile prezentate.