Cautare avansata

Socialistii europeni - ingrijorati de respingerea infiintarii DNA



Euro-deputatul olandez Jan Marinus Wiersma, care coordoneaza monitorizarea Romaniei si Bulgariei pentru grupul socialist, a declarat ca recentul vot din Senat privind crearea DNA ar putea afecta atmosfera din Parlamentul European privind momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.



Jan Marinus Wiersma va vizita in curand Romania pentru a discuta ceea ce a numit "problemele din PSD".

Cu cat se apropie termenul pentru raportul Comisiei Europene de la jumatatea lunii mai, care va recomanda momentul aderarii Romaniei, cu atat mai atent privesc institutiile europene evolutiile din tara, in primul rand cele privind prioritatea numarul unu - lupta impotriva coruptiei. Recentul vot din senat a ridicat multe semne de intrebare, inclusiv la Parlamentul European.

"Incepem acum procesul de monitorizare in vederea deciziei din mai, vom urmari cu atentie problemele privind legislatia anti-coruptie, precum si problemele din Partidul Social-Democrat roman. Deci voi vizita in curand Romania", a declarat pentru BBC deputatul olandez Jan Marinus Wiersma.

Intrebat cum vede decizia Senatului Romaniei, de respingere a ordonantei de urgenta privind infiintarea Departamentului National Anticoruptie, domnul Wiersma a raspuns: "Evident, ea ar putea afecta atmosfera din Parlamentul European deoarece una din principalele noastre cereri a fost tocmai adoptarea legislatiei anti-coruptie. Ori daca in cele din urma vom conchide ca legile nu sunt adecvate in Romania, aceasta va influenta dezbaterea privind posibilitatea amanarii aderarii cu un an".

"Este, deci, o situatie complicata si dificila", a continuat dl Wiersma, "si speram ca poate fi reparata in asa fel incat sa ne convingem ca legislatia anti-coruptie e corecta. Dar, in opinia mea, ce s-a intamplat nu e pozitiv", a declarat euro-deputatul olandez.

Anul trecut, grupul socialist din Parlamentul European i-a aparat public pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu de incercarile coalitiei de guvernamant de a-i indeparta pentru a permite adoptarea mai rapida a legilor cerute de Uniunea Europeana.

Articol complet BBC




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Topul investitiilor straine in Romania
La 30 decembrie 2005, Agentiile de Dezvoltare Regionala au inregistrat 445 ...

Noii europeni, treziti la realitate
La doi ani dupa aderare, euroentuziasmul noilor state membre UE scade incet...

Piata muncii din Finlanda si Spania - mai accesibila
De la 1 mai, Finlada si Spania vor diminua restrictiile privind accesul pe ...

EurMonitor Business: Scurtcircuit pe cablul de fix
Concurenta de pe piata telefoniei fixe a nascut un nou scandal. Compania RC...

Croatii resping ideea unei zone de comert liber in Balcani
Economistii saluta apelul Europei privind crearea unei zone de comert liber...