Un nou inceput pentru Europa - Presedintia austriaca a Consiliului UE isi indreapta activitatea catre SE Europei
Cunoscuta ca unul dintre cei mai mari critici ai continuarii procesului de extindere al UE, Austria, care detine in prezent Presedintia Consiliului UE, are o agenda foarte incarcata in ceea ce priveste extinderea UE si relatiile externe ale acesteia in contextul international actual.
Aspecte supuse analizei si solutionarii in semestrul I 2006
Balcanii de Vest - Austria se va stradui sa ofere statelor est-europene "o perspectiva Europeana corecta si exacta" asupra Agendei de la Salonic. Astfel, in perioada 10-11 martie 2006, la Salzburg va avea loc reuniunea ministrilor de externe a celor 25 de state membre UE si a reprezentantilor statelor din Balcanii de Vest. Obiectivul reuniunii il va constitui elaborarea unei strategii de cooperare economica si politica de dezvoltare intre Uniunea Europeana si statele est europene. Printre subiectele analizate se va numara si simplifcarea sistemului de acordare a vizelor.
Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana - Comisia Europeana urmeaza sa prezinte in mai 2006 raportul de progrese inregistrate de cele doua state in procesul de aderare la UE. Pe baza acestui raport, Austriei ii va reveni sarcina de a propune aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007 sau de a conduce procesul de adoptare a clauzei de amanare a datei aderarii cu un an, asta in cazul in care raportul de monitorizare va include aspecte in care Romania sau Bulgaria au inregistrat deficiente.
Croatia si Turcia - Comisia Europeana impreuna cu Statele membre UE urmeaza sa demareze procesul de evaluare a stadiului de pregatire a Croatiei si Turciei pentru aderarea la Uniunea Europeana.
"Romania si Bulgaria vor deveni membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene in 2007, sau cel mai tarziu in 2008, iar procesul de aderare al Croatiei si Turciei ar trebui sa continue acest curs" a afirmat Cancelarul Austriei, Wolfgang Schussel.
In ceea ce priveste Turcia, Austria va trebui sa depuna eforturi considerabile pentru a schimba opinia publica din aceasta tara a carei cetateni care s-au exprimat impotriva aderarii tari lor la UE. Totodata, trebuie subliniat faptul ca Austria a fost statul care s-a opus vehement deschiderii negocierilor cu Ankara, dorind o alternativa la obtinerea de catre Turcia a statutului de membru cu drepturi depline al UE, sub forma unui parteneriat privilegiat.
Reprezentantii Turciei spera ca procesul de negociere a unor capitole din acquis-ul comunitar sa fie demarat in perioada presedintiei Austriei, cel mai probabil in martie 2006, insa Viena a propus amanarea negocierilor pentru al doilea semestru al anului 2006. "Este prea curand sa ne pronuntam in favoarea deciziei de deschidere a negocierilor in primul semestru al anului 2006", a afirmat Ministru de Externe austriac, Ursula Plassnik.
In urma unor concluzii ale Eurobarometrului, cetatenii din Austria s-au exprimat impotriva continuarii procesului de extindere a UE, doar 10% dintre austrieci exprimandu-se pentru aderarea Turciei la aceasta organizatie internationala.
Conform Eurobarometru-lui, 41% dintre cetatenii UE cred ca o eventuala aderare a Turciei va apropia valorile europene si cele musulmane. In Austria doar 24% dintre cetateni au avut aceeasi parere.
38% dintre europeni considera aderarea Turciei o lansare a securitatii si stabilitatii in regiune. In Austria doar 20% din cetateni au fost de acord cu acesta afirmatie. 73% din cetatenii Austriei sunt convinsi ca diferentele culturale dintre Europa si Turcia sunt prea mari pentru a permite Turciei integrarea in UE.
Comentarii si opinii
Cancelarul Austriei, Wolfgang Schussel - Negocierile cu Turcia vor fi demarate "obiectiv si profesional". Procesul de negociere va fi "dificil"si, desi Turcia merita sa devina stat candidat, rezultatul negocierilor care sa conduca la obtinerea de catre Turcia a statului de membru cu drepturi depline a UE ramane momentan incert.
Presedintele Asociatiei Industriasilor si Oamenilor de Afaceri din Turcia, Omer Sabanci - Reformele inregistrate de catre guvernul turc sunt semnificative. In ceea ce priveste Uniunea Europeana, in Turcia este inca necesara vointa politica si un efort concentrat pe implementarea reformelor, in special in ceea ce priveste recenta dezbatere privind libertarea de exprimare si cazurile intentate jurnalistilor.
Ministru de Externe Belgian, Karel de Gucht - Rezolvarea aspectului privind relatiile cu Cipru reprezinta o preconditie a aderarii Turciei la UE. In opinia noastra, solutia privind problema Ciprului nu reprezinta o piedica pentru deschiderea negocierilor cu Turcia, insa este o preconditie a aderarii la UE.
Ministru de Externe Olandez, Bernard Bot - nu dorim sa fim tot asa de indulgenti cum am fost pana acum.
Comisarul pentru Extindere, Olli Rehn - Agenda privind extinderea Uniunii Europene este intr-adevar foarte incarcata, iar capacitatea de absorbtie este in prezent aproape blocata. Trebuie sa consolidam agenda extinderii, cu alte cuvinte, sa fim foarte atenti cu orice angajament pe care ni-l asumam. In acelasi timp trebuie sa ne respectam promisiunile deja facute.
Romania sprijina aspiratiile de integrare europeana ale Turciei si apreciaza decizia UE de a incepe negocierile cu aceasta tara, decizie luata la 3 octombrie 2005, la Luxemburg. Evaluarea performantelor si ritmul de integrare a Turciei in structurile comunitare trebuie sa se bazeze pe principiile meritelor proprii si conditionalitatii (www.mae.ro).
Sursa: Eu-Ro Jurnal CCIB

Stire preluata de la Euroactiv.ro