Cautare avansata

WWF: Romania se confrunta cu masive taieri ilegale de copaci



Romania se confrunta, din 1990, cu probleme grave in ceea ce priveste taierea ilegala a copacilor. Doar 60 % din aceste activitati se desfasoara conform legislatiei care reglementeaza domeniul, dupa cum arata un studiu intocmit de World Wide Fund For Nature (WWF).

Membrii WWF au realizat studiul prin discutii directe cu populatia care traieste in diverse zone forestiere ale Romaniei. Astfel, in perioada 1990-2000, din zona Parcului National din muntii Rodnei au disparut aproximativ 853.000 de metri cubi de busteni, fara ca volumul sa poata fi justificat in vreun fel de conducerea unitatii.

Conform studiului, Ministerul Agriculturii a recunoscut veridicitatea acestor informatii. In vara anului trecut, din districtul forestier Borsa au fost taiati ilegal 14.000 de metri cubi de busteni. In zona Gheorgheni a fost taiata ilegal o cantitate de circa 42.000 de metri cubi de lemn, care a intrat apoi in circuitul legal. Totodata, o companie care a primit dreptul de a exploata 550 de metri cubi de busteni din parcul national Bucegi a taiat si vindut peste 2.100 de metri cubi.

WWF arata ca acestea sint numai citeva ilegalitati dintr-o serie mult mai mare de astfel de cazuri. In Romania, cantitatea anuala destinata taierii este stabilita in urma centralizarii datelor privind volumele disponibile pentru recoltare de la fiecare district forestier in parte, care includ atit terenurile forestiere ale statului, cit si pe cele private.

Volumul disponibil pentru recoltare este calculat in functie de planul de management al fiecarei zone in parte, care are in vedere ciclul de rotatie a speciilor de copaci, compozitia fiecarei specii si structura padurii in functie de anumiti indicatori din teren si de structura pe clase de virsta. In ceea ce priveste sistemul mai sus amintit, membrii Fondului Mondial pentru Natura considera ca acesta nu este respectat in intregime, ceea ce duce la defrisari si taieri ilegale si in cantitati semnificative.

Printre neregulile semnalate de WWF se numara tendinta autoritatilor romane de a supraestima virsta copacilor din anumite zone, pentru ca sa poata fi incluse in planul pentru recoltare si diferite paduri in care taierea ar fi ilegala. Aceasta practica este comuna padurilor cu copaci de 80-90 de ani, care nu pot fi taiati decit atunci cand ating varsta de 100-110 ani. Totodata, inregistrarea unei densitati foarte scazute a padurii este folosita des pentru includerea diferitelor zone in planul de recoltare.

O zona forestiera cu densitate scazuta ar presupune o taiere masiva, pentru a crea spatiu pentru repopulare. Recoltarea definitiva a copacilor care in mod normal trebuie sa fie supusi unor taieri succesive, precum si incercarile de accelerare a cresterii padurii pentru obtinerea unor cote de taiere mai mari sint de asemenea considerate de WWF ca fiind practici ilegale.

De asemenea, in Romania exista o suprafata de circa 350.000 de hectare de pasuni impadurite, care nu sint incluse in fondul forestier national, ci sint considerate a fi doar pasuni, devenind astfel o sursa de lemn. Potrivit studiului, locatia de recoltare stabilita preferential nu poate fi considerata neaparat o ilegalitate, dar poate perturba serios cresterea padurii si mediul forestier.

Taierea sub pretextul de efectuare a unor lucrari sanitare sau de intretinere a padurilor - in urma carora sunt recoltate cantitati industriale si la preturi foarte mici - este considerata a fi o grava abatere de la lege. WWF mai arata ca perioadele de recoltare in functie de specie si de zona nu sint intotdeauna respectate.

In ceea ce priveste comercializarea lemnului, WWF a semnalat o serie de nereguli, in special privind modul de atribuire a licitatiilor. Studiul semnaleaza o serie de nereguli si incalcari ale legii si in ce priveste transportul lemnului. Sistemul de control al acestor activitati este, in opinia WWF, foarte bun si aplicabil in totalitate, dar gradul sporit de coruptie din rindul personalului - generat de nivelul foarte scazut al salariilor - si numarul mic de angajati permit in mare masura aparitia unor ilegalitati in taierea, comercializarea si transportul de lemn.

WWF considera ca este foarte dificil de stabilit gradul de taieri ilegale din Romania, ceea ce, in opinia reprezentantilor Fondului este un aspect foarte grav. Activitatile ilegale cu lemn din Romania nu privesc doar taierile, ci si importurile si exporturile. Studiul semnaleaza nereguli si in sistemul de raportare. La aceste aspecte se adauga lipsa de resurse financiare si umane, atit la nivelul institutiilor de control cit si la proprietarii privati de paduri.

In opinia Fondului Mondial pentru Natura, cadrul legislativ care reglementeaza domeniul forestier este inadecvat si trebuie imbunatatit. WWF recomanda autoritatilor romane sa rezolve cit mai rapid problemele referitoare la lipsa datelor si slabiciunile legislatiei din domeniul exploatarii lemnului. De asemenea, organizatia propune institutiilor europene sa sprijine statele membre si pe cele candidate in vederea reformei sistemului de administrare a padurilor.

pentru [EurActiv.ro]

Link:

WWF - www.panda.org




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

S-au publicat listele programului "rablele"!
Ministerul Mediului da publicitatii lista producatorilor validati si a soci...

Gabriel Giurgiu, TVR: "Avem problema stirilor. Corect. Sint proaste. Corect. Ne concentram, deci, pe ele"
Gabriel Giurgiu, Directorul Departamentului de Integrare Europeana din Tele...

Radiodifuziunea a cumparat echipamente scumpe si incompatibile
Continua audierile in Comisia parlamentara pentru SRTV si SRR. Mai multi an...

CNA nu a sanctionat postul de televiziune OTV
Ralu Filip a comparat o posibila masura impotriva postului OTV, cu sanction...

CNA lanseaza un apel catre ziaristi sa depaseasca faza emotionala
Membrii CNA lanseaza un apel catre toti ziaristii din presa audiovizuala sa...