Cautare avansata

Ziua Dunarii - 29 IUNIE 2005


In ziua de 29 iunie 2005, la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), cu sediul la Viena, se va sarbatori, pentru al doilea an consecutiv, Ziua Dunarii.

10:30

Sloganul ales anul acesta de ICPDR pentru a marca acest eveniment -  Mai mult decat un fluviu  - aduce in atentia cetatenilor legatura stransa dintre Dunare, afluentii ei si oamenii care locuiesc in bazinul acestui fluviu.    

Cu acest prilej, ample manifestari, care acorda o importanta deosebita constientizarii si participarii populatiei la eforturile de conservare a fluviului Dunarea, se vor desfasura in toate statele dunarene, pentru a marca dorinta comuna a acestora de a-si uni fortele in sprijinul protejarii intregului bazin dunarean.

Festivitatile dedicate sarbatoririi acestui eveniment la nivelul intregului bazin al Dunarii se vor desfasura in ziua 29 iunie 2005 la Budapesta, deoarece Republica Ungara detine in prezent presedintia Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR).

Romania este reprezentata la acest eveniment de ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, d-na Sulfina Burbu.

Anul acesta, centrul activitatilor dedicate sarbatoririi Zilei Dunarii in Romania este municipiul Giurgiu, unul dintre cele mai vechi porturi dunarene. In ziua de 29 iunie, reprezentanti ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Administratiei Nationale "Apele Romane", autoritatilor publice locale si organizatiilor neguvernamentale, alaturi de cetatenii orasului, se vor afla langa Dunare pentru a transmite Europei dorinta Romaniei de contribui la protejarea si conservarea acestui fluviu.  

Vor participa d-na Lucia Ana Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, d-l Aurel Pana, directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), d-l Ovidiu Gabor, director general adjunct al ANAR, directori si specialisti din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale implicate in gestionarea si utilizarea durabila a fluviului Dunarea.

Programul manifestarilor cuprinde o conferinta organizata de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si Administratia Nationala "Apele Romane". Evenimentul va fi urmat de o festivitate oficiala, desfasurata pe malul Dunarii. Pe tot parcursul zilei, pe faleza Dunarii, cetatenii vor avea posibilitatea sa asiste la numeroase activitati in aer liber: concursuri sportive, defilarea ambarcatiunilor pe Dunare, expozitii cu desene realizate de copii. Asemenea activitati se vor desfasura si in principalele orase dunarene.

Autoritatile guvernamentale centrale si locale, municipalitatile, organizatiile neguvernamentale, asociatiile, scolile si gradinitele, comunitatile stiintifice si institutiile religioase se vor implica in organizarea si desfasurarea acestor activitati, ocazie deosebita pentru promovarea imaginii Romaniei in lume, a eforturilor pe care tara noastra le intreprinde in vederea conservarii fluviului Dunarea.

Pentru a marca in intreaga tara evenimentele din ziua de 29 iunie, in toate cele 11 bazine hidrografice ale Romaniei, s-au desfasurat sedinte festive ale comitetelor de bazin, cu participarea specialistilor si reprezentantilor societatii civile.

La 29 iunie 1994, 11 dintre statele situate in Bazinul Dunarii (Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Romania, Republica Slovaca, Slovenia si Ucraina), precum si Comisia Europeana au semnat la Sofia (Bulgaria) Conventia privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea, aducand in atentia opiniei publice necesitatea protejarii acestui fluviu. Ulterior, Conventia a fost semnata de Bosnia si Hetzegovina si Serbia si Muntenegru. Acestea sunt in prezent Parti la Conventie, ceea ce simbolizeaza faptul ca Dunarea nu poate fi gestionata decat printr-o stransa cooperare internationala. Romania este depozitarul Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea.

----

Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), cu sediul la Viena (Austria), coordoneaza toate activitatile desfasurate in cadrul Conventiei si este principalul organism de decizie al Conventiei. Romania a devenit stat membru al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea in 1995, odata cu ratificarea, prin Legea nr. 14/1995, a Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea.

Romania s-a angajat sa implementeze Directiva Cadru pentru Apa in acelasi timp cu tarile membre ale Uniunii Europene si detine astazi o pozitie avansata in ceea ce priveste etapele care trebuie parcurse in cadrul acestui proces. In acest sens, sub coordonarea ICPDR, tara noastra coopereaza cu celelalte state dunarene pentru realizarea Planului de management bazinal al fluviului Dunarea. Acest document reprezinta o viziune unitara privind activitatile de gospodarire durabila a apelor din intregul bazin dunarean.

Sursa: Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Noua forma a legii "Radio - TVR"
Deputatul liberal Raluca Turcan si Valentin Iliescu (PD) au prezentat ieri ultima varianta a viit...

Controale privind defrisarile ilegale
Desi toate padurile din Rom?nia alcatuiesc "Fondul Forestier National", cele care nu se afla in p...

"Vechile" membre - departe de tintele Kyoto
Totalul emisiilor de gaze de sera in UE-15 a scazut cu un nesemnificativ 1,7% intre 1990 si 2003,...

Abu Mussab al-Zarqawi se pare ca a revendicat rapirea jurnalistilor romani
Trei jurnalisti romani sunt dati disparuti in Irak. Ei au fost rapiti. Se pare ca gruparea celui ...

Ultima ora: Abu Mussab al-Zarqawi a revendicat rapirea jurnalistilor romani
Al-Zarqawi, cel mai cautat om din Irak, este responsabil pentru zeci de atentate si executii ale ...