Cautare avansata

"Vechile" membre - departe de tintele Kyoto


Totalul emisiilor de gaze de sera in UE-15 a scazut cu un nesemnificativ 1,7% intre 1990 si 2003, iar dioxidul de carbon a crescut cu 3,4%, potrivit celor mai noi statistici ale Agentiei Europene de Mediu.

11:15

Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas

In cadrul protocolului de la Kyoto dedicat schimbarilor climatice, UE s-a angajat sa isi reduca emisiile de gaze de sera cu 8% fata de nivelul din 1990.

Emisiile de gaze de sera au scazut in UE-15 cu numai 1,7% intre 1990 si 2003 si au crescut cu 1,3% anul trecut, potrivit unui nou inventar al Agentiei Europene de Mediu.

Publicat pe 21 iunie, raportul analizeaza progresele facute de UE in incercarea de a-si reduce emisiile din 1990, anul de referinta al Protocolului de la Kyoto.

Cifrele pentru UE-15 in 2002-2003 indica o crestere totala de 53 de milioane de tone distribuite astfel:

- Energie: +24 de milioane de tone (+2,1%) - crestere datorata in principal cererii in crestere pentru energie electrica, realizata in principal prin termocentrale pe carbuni.

- Gospodarii private si servicii: +18 milioane de tone (+2,8%) - unul dintre principalele motive a fost cel al iernilor grele.

- Industrie: +17 milioane de tone (+2,1%) - Industria otelului, ca si aerul conditionat si refrigerarea sunt factorii mentionati ca responsabili pentru aceasta crestere.

- Tranporturi: +6 milioane de tone (+0,7%) - Germania este citata ca exemplu pentru reducerea emisiilor pentru al patrulea an consecutiv.

Tarile cu cele mai mari cresteri ale emisiilor (2002-2003) cauzate de electricitate si producerea de caldura sunt:

- Marea Britanie: +10 milioane de tone
- Finlanda: +7 milioane de tone
- Germania: +6 milioane de tone (aproape)

Daca este luat in calcul intregul bloc al UE-25, emisiile au scazut cu 5,5% din 1990. Dar cifrele tind sa reflecte restructurarea industriala care a avut loc in noile state membre dupa caderea cortinei de fier in 1989.

Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, a spus ca cifrele sunt "dezamagitoare si accentueaza si mai mult nevoia ca statele membre sa implementeze complet toate actiunile de reducere a emisiilor asupra carora s-a cazut de acord la nivel UE, cat si propriile lor masuri nationale".

Totusi, Dimas a spus ca este inca increzator ca UE isi va indeplini tintele Kyoto atunci cand vor fi luate in considerare noile masuri ale UE, luate dupa 2003. Printre aceste masuri sa numara Schema UE pentru schimbul de emisii CO2, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2005.

ONG-ul ecologist Friends of the Earth Europe a comunicat ca noile date i se par socante. "Cel mai probabil, Europa nu isi va indeplini obligatia de a limita schimbarile climatice periculoase," a spus Jan Kowalzig. "Vina apartine in principal ministrilor nationali ai industriei si economiei, care blocheaza constant orice tentative de a introduce tine obligatorii pentru energiile regenerative, reguli ale eficientai energetice sau standarde pentru consumul de carburanti pentru masini", a adaugat Kowalzig.

Linkuri:

Arhiva EurActiv.ro:

- In sfarsit Kyoto!

- Rusia a aprobat Tratatul de la Kyoto

- WWF Romania: Suntem sub media europeana a zonelor impadurite



''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Abu Mussab al-Zarqawi se pare ca a revendicat rapirea jurnalistilor romani
Trei jurnalisti romani sunt dati disparuti in Irak. Ei au fost rapiti. Se pare ca gruparea celui ...

Ultima ora: Abu Mussab al-Zarqawi a revendicat rapirea jurnalistilor romani
Al-Zarqawi, cel mai cautat om din Irak, este responsabil pentru zeci de atentate si executii ale ...

Investitiile - incotro?
Cea de-a cincea editie a Forumului International de Investitii, manifestare de mari dimensiuni a ...

Estul Europei - spre piata comuna energetica a UE
Opt tari Est-europene, printre care si Romania, vor semna un acord cu UE, prin care vor crea o pi...

Intrebari la Radio Erevan
"E adevarat ca imperialismul capitalist este pe cale de a se prabusi? Raspunsul este da, dar din ...