renasterea topinamburului

Topinambur-napi porcesti--picioici(denumire stiintifica helianthus tuberosus)planta perena formeaza tulpini inalte de 2-3 metri asemanatoare cu floarea soarelui iar in toamna incepand din octombrie tuberculi aproximativ(3-5kg/planta)Pentru infintarea unui hectar sunt necesare 1000kg de tuberculi sau 30000plante/rasaduri.
Distante de plantare 30-50cm intre plante si 70cm intre randuri.Se planteaza in toamna sau in primavara.De asemenea cultura se poate infiinta si prin rasad.Prefera soluri de lunca , profunde , fertile, nisipoase.
Sistemul radicular e bine dezvoltat si poate patrunde pana la adancimea de 80cm.Planta vivace are o creste rapida umbrind solul prin frunzele mari sufocand buruienile nepermitandu-le sa creasca. Rezista la seceta dar pentru productii ridicate e recomandata irigarea.
Absoarbe cantitati mari de elemente nutritive din sol mai ales in primul an de aceea e bine ca in anii urmatori sa se adauge ingraseminte organice sau si chimice.Dupa 3-4 ani se poate inlocui cultura cu culturi leguminoase pentru imbogatirea solului cu elemente nutritive (lucerna, mazare, fasole)
Nu prezinta boli sau daunatori care sa produca daune economice semnificative.Printre putinii daunatori se numara soarecele de camp si cartitele (care produc galerii favorizand dezvoltarea rozatoarelor si producand ranirea tuberculilor)
Dintre boli ce ataca tuberculii -Sclerotinia libertiana si Botrytis cinerea care determina putrezirea tuberculilor.
Cea mai bune pastrare a tuberculilor peste iarna este in sol.Recoltanduse doar strictul necesar.
Recoltarea se face incepand din luna octombrie si continuandu-se pana in martie aprilie in functie de vreme.
Tulpinile se taie la aprox. 30cm deasupra solului si se pot utiliza pentru realizare de peleti(cele lemnoase)tulpinile verzi se pot folosi in hrana animalelor.
Tuberculii contin inulina un polimer al fructozei cu rol benefic in alimentatia diabeticilor, persoanelor obeze (prin diminuarea apetitului), persoanelor care au urmat tratamente cu antibiotice refacand flora intestinala.Inulina ajuta la fixarea calciului in oase.Proteinele contin 8 aminoacizi esentiali -arginina, valina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, triptofan, fenilalaninna.
Frunzele contin 4% triptofan si leucina si betacaroten 45mg/100grame.
Oferta de rasaduri pentru primavara pentru comenzi in avans--2500lei/hectar pentru minim 5 hectare.Sub acest minim pretul este de 1leu/planta.
Contact Filip Florian
Buzau
0720182025
mail hlk_benner@yahoo.com