Cautare avansata

13 mai, data confirmata pentru euroalegeri


Guvernul a confirmat 13 mai ca data de referinta pentru desfasurarea alegerilor reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European, a anuntat Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

Primul scrutin organizat in Romania pentru desemnarea europarlamentarilor va avea loc in 13 mai 2007, data convenita de primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu si liderii partidelor parlamentare in cadrul intalnirii din 26 octombrie 2006.

Printr-un alt act normativ, Guvernul a aprobat modelul listei de alegatori care sustin partidele parlamentare, organizatiile apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice sau electorale, precum si modelul listei de alegatori care sustin un candidat independent la alegerile pentru Parlamentul European.

Cele doua liste includ denumirea si semnul electoral al partidelor parlamentare, organizatiilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice sau electorale, respectiv ale candidatilor independenti, precum si date personale ale cetatenilor care sustin respectivele partide, aliante sau candidati independenti: nume, prenume, data nasterii, seria si numarul actului de identitate, domiciliul si resedinta, semnatura.

„Intrucat suntem stat membru al UE, pot semna pentru sustinerea unor candidati sau unor partide nu numai cetatenii cu domiciliul in Romania, ci si cetatenii europeni cu resedinta in Romania”, a precizat Oana Marinescu.

Legea nr 33/2007 pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European stabileste cadrul normativ privind organizarea scrutinului: depunerea candidaturilor, procedura de vot si de atribuire a mandatelor, incompatibilitatile.

Principiul fundamental pe care se bazeaza actul normativ este cel al listei nationale, cu sistem de vot proportional si prag electoral de 5%.

Listele, care se depun la Biroul Electoral Central (BEC) cu cel putin 30 de zile inainte de data alegerilor, trebuie sustinute de semnaturile a minimum 200.000 de alegatori, respectiv a minimum 100.000 de alegatori, in cazul candidatilor independenti.

Cetatenii romani cu drept de vot, care au implinit 23 ani pana la data alegerilor, pot sa candideze pentru mandatul de parlamentar european.

Cetatenii UE cu resedinta in Romania au dreptul de a alege si de a fi alesi in aceleasi conditii ca si cetatenii romani. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate beneficiaza de aceleasi drepturi ca si cetatenii romani cu domiciliul in Romania.

Cetatenii UE care isi depun candidatura, trebuie sa prezinte un document valabil de identitate sau orice alt document care le atesta identitatea si un certificat in traducere oficiala, eliberat de autoritatea competenta din statul al carui cetatean este, care sa ateste ca nu a fost lipsit de dreptul de a fi ales in acel stat.

Sursa: Guvernul Romaniei


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Majorari salariale pentru functionarii publici, in 2007
Majorarea, de care vor beneficia 108.000 de functionari, va fi de 18,88%, a anuntat purtatoru...

Comisia ne aproba hartile ajutoarelor regionale pentru perioada 2007-2013
Comisia Europeana a aprobat, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatu...

Tinta Guvernului: Euro in 2014
Guvernul a aprobat Programul de convergenta, a anuntat Purtatorul de Cuvant al Guvernului. Rom...

Oportunitati de afaceri in Orientul Mijlociu
Data comunicatului: 24.01.2007 Continutul comunicatului de presa:ROMEXPO ofera firmelor romanesti...

Prima editie Braileana a Braintex targ de imbracaminte si incaltaminte
Data comunicatului: 21.12.2006Continutul comunicatului:Organizat in Sala Sporturilor (Sala Poliva...